Ayvalık ve Alibey Adası'nda (Cunda), 1700 yapı tescillendi. Taş temeller üzerine oturtulan Ayvalık evlerinin ön duvarları dünyada sadece Sarımsaklı'da çıkan Sarımsaklıtaşı'ndan yapılmış. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde evlerin için serin oluyor. Kapı kolları da yöresel motiflerle bezeli. Bu evler tarihi eser olduğu için çivi bile çakılamıyor. Buradan ev alıp, tesis yapmak isteyenler, Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan inşaat yahut onarım için izin alarak, asıllarına sadık kalmak koşuluyla yapılarını yenileyebiliyorlar.
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, eski taşevleri kaybetmemek için kentsel yapıyı bozmadan ilçe turizminin gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Türközen, bu kapsamda tarihsel özelliği bulunan yapıları ilçe turizmine kazandırmak için çalıştıklarını, özellikle taş evlerin turizm amaçlı kullanıldığını ifade ederek, "Dev turizm tesisleri yerine, tarihi dokuyu bozmayacak butik moteller ve pansiyonlar açılmasından yanayız" dedi. İlçe gelirlerinin yüzde 40'ının turizmden sağlandığına dikkati çeken Türközen, yerel yönetim olarak turizm gelirlerinin artması için çalıştıklarını vurguladı.

FİYATLARI 300 BİN İLE 2 MİLYON LİRA
Sarımsaktaşı'ndan yapılmış Ayvalık evlerinin sağlık açısından oldukça gözde olduğunu, yaz aylarında serin, kış aylarında da sıcak olduğunu bilurtin emlakcılar, gelişmelerden memnun olduklarını dile getirdi. Emlakçı Seyfettin Özyer, "Ne yazık ki Ayvalık ve Cunda (Alibey) Adası'nda bu evlerin sayısı oldukça az. Geçmişte insanlar para etmiyor diye güzelim evleri yerle bir ettiler. Bugün tekrar geriye dönüş başladı. Bugün elde kalmış olanlar ise oldukça yüksek paralarla müşteri buluyor. Bunun nedeni ise sağlıksız yapılaşma ve gürültülü kent yaşamı. Beton evlerde oturmaktan bunalan insanlarımız doğal klima görevi görevi yapan bu evleri tercih ediyor. Ancak talep, arzdan fazla olunca da fiyatlar yükseliyor. Bugün 2 katlı eski bir taş evi alıp, ev olarak kullanılmak üzere restore edecek olan, yaklaşık 300 bin lira ile 2 milyon lira arasında gözden çıkarmalı" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi