Gençlik ve Sosyal Gelişim Derneği (GESOGED) tarafından hazırlanan Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi projesi kapsamında “Farklı Diller Aynı Amaçlar” isimli proje kabul edildi.

GESOGED, Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği ve Yunus Emre Zihinsel Engelliler Spor Kulübü´nün katılımıyla hazırlanan "Farklı Diller Aynı Amaçlar" isimli projenin tanıtım toplantısı dernek binasında dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje ortakları GESOGED Başkanı Erhan Adilay, Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gül İmrek, Yunus Emre Zihinsel Engelliler Spor Kulübü adına Psikolojik Danışman Gökhan Akın projenin amaçları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

8-11 Eylül tarihleri arasında İngiltere'de gerçekleştirilecek projenin amacının Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi olarak belirtilirken projenin maliyetinin de 4991 Avro olduğu ifade edildi.

EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Üç derneğin katılımının sağlandığı projenin Eylül ayında hayata geçirileceğini söyleyen Dernek Başkanı Erhan Adilay, “Balıkesir’de bulunan, iletişim ve profesyonel bağlantılar kurmayı arzulayan, ancak ilişkilerini başlatmak için uygun kaynaklara hali hazırda sahip olmayan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek ve AB ülkeleri ile ortaklaşa hareket edebilecek kapasitelere ulaşmalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

GESOGED Dernek Başkanı Erhan Adilay toplantıda yaptığı konuşmada projeden çok sayıda derneğin faydalanabileceğini ancak 600´den fazla dernekten geriye dönüş olmadığını belirtti.

DERNEK ZENGİNİYİZ

Adilay, "Dernek sayısına göre Türkiye genelinde altıncı sıradayız. Bu projeyi gördüğümüz zaman ilk olarak bu derneklere ulaşmak istedik. 600 derneğin bir şekilde mail adreslerine konu ile ilgili bilgilendirme yolladık. Ancak gönderdiğimiz maillerin yarısından fazlası ulaşmadı. Ulaştığımız dernekler de ne yazık ki bize geriye dönüp proje ile ilgilenip ilgilenmediklerini belirtmedi. Bu toplantının amacı da zaten sivil toplum kuruluşları arasında diyaloğu sağlayabilmek. Biz il olarak Türkiye genelinde en fazla derneği olan altıncı iliz. Balıkesir´de çok yoğun bir dernekleşme kültürümüz var. Fakat çoğu derneğin kapısı kapalı. Oysa ki Avrupa Birliği´nin derneklere yönelik çok güzel fırsatları var. Bunların kullanılması gerekiyor."diye konuştu.

"OTURMAKLA OLMUYOR"

Proje katılımcısı Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gül İmrek, “AB projelerine ağırlık vererek Balıkesir´deki zihinsel engelli çocuklara belki daha farklı konularda daha ileriye götürebiliriz. Oturmakla olmuyor, bir şeyler yapmak gerekiyor" diye konuştu.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER SPORLA BULUŞTU

Yunus Emre Zihinsel Engelliler Spor Kulübü Psikolojik Danışmanı Gökhan Akın engelli çocukların gelişmesi için projeye katıldıklarını ifade ederek, “Spor kulübümüzü 2001 yılında kurarak çocukları harekete geçirdik. Firdevs Hattatoğlu İlköğretim Okulu olduktan sonra mevcudumuz ciddi bir biçimde arttı. Şu anda 110 öğrencimiz var ve bunlardan 63 tanesi de lisans sahibi. Stratejik planımızda bu rakamı 2014 yılına kadar 100 öğrenciye çıkarmayı hedefliyoruz. Futbol, basketbol, yüzme, atletizm, gülle atlama, uzun atlama, durarak atlama gibi alanlarda çalışmalara başladık. Dernekleştikten sonra 2007 yılında çok rahatladık. Diğer ilçelerdeki derneklerin yaptıkları çalışmalar bizi sınıf atlattıracak amacıyla bu projedeyiz" dedi.

"STK'LAR YENİ YAPILANMAYA GİTMELİ"

Proje tanıtım toplantısında proje ile ilgili bilgiler veren Dernek Üyesi Haluk Gökçe, projenin nihai faydalanıcıları ile projeden beklentileri özetledi. Gökçe, "Projede nihai faydalanıcılar: Balıkesir İli Merkezindeki; Engelli bireyler, aileleri, alanda faaliyet gösteren eğitim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, çalışma hayatında yer alan kişi ve kuruluşlar.

toplumsal yaşam içerisinde yer alan tüm bireylerden oluşmaktadır."diye konuştu.

Haluk Gökçe sunumunda projeden beklentileri de sıralayarak şunları söyledi: "Bu projede yer alacak STK'ların AB ülkelerinde benzer kuruluşlar ile yüz yüze iletişimin sağlanması. İletişimin günümüz teknolojisi ile paylaşımlı ve sürdürülebilir boyutlara taşınması. AB ülkelerindeki benzer kuruluşlar ile alana yönelik ortak çalışmalar. İlimizdeki engellilere yönelik STK’ların Ulusal Ajansın AB projelerine katılımında artış. Balıkesir ilinde mahalli boyutta yapılanan STK’ların örgütlenme, vizyon ve çalışma alanlarını gözden geçirerek kuruluş amaçlarına yönelik yeni bir yapılanmaya gitmeleri. Çalışma alanlarına yönelik bilgi alışverişinde bulunarak AB ülkelerindeki iyi örnekleri kendi kuruluşlarına transfer edip benzer uygulamaların yapılması. Problem çözme anlayışı ve becerilerinin artarak alana yönelik olan sorunların hızlı ve gerçekçi olarak çözücü etkinlik ve faaliyetlerdeki artış. Toplumun engellilere yönelik algısında farkındalık yaratmaya dönük etkinliklerde artış. Engelli bireylerin çalışma ve toplumsal hayata katılımlarındaki artış. Projeye katılan STK'ların üye sayılarındaki artış olarak sayılabilir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi