61 yıl önce 10 Ocak 1961'de basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar elde edince, gazete patronlar ayağa kalkmıştı. İşte o günden sonra yaşananlar..

10 OCAK 1961'DE NE OLMUŞTU?
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDİR?

Türk basın tarihine ‘Dokuz patron olayı’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihi önem taşıyor.

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve 10 Ocak 1961 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  212 yasa ile gazetecilerin özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağlandı.

Basın çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştiren ve sosyal haklarını güvence altına alan bu yasaya karşı çıkan gazete sahipleri, 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldı.

Gazete çalışanları da bu gelişme karşısında, "daima halkın hizmetindeyiz" diyerek İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok ilde protesto yürüyüşleri gerçekleştirdi.

Ardından toplumu habersiz bırakmamak için Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve 3 gün boyunca "Basın" isimli bir gazete çıkardılar. 

İlk sayısı "Daima halkın hizmetindeyiz" başlığıyla çıkarılan gazetecileren gazetesi Basın gazetesi, günlük 100 binlik tirajı geçince gazete sahipleri yasayı kabul etmek zorunda kaldılar.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü, gazeteciler için bir bayram ve kutlama günü olmuştur.

DARBELERLE HAKLAR KISMEN GERİ ALINDI
1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 12 Mart 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra çalışan gazetecilerin ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi, "Bayram " olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı.

Özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar "uygulamada" tek tek elden çıktı.

Gazeteciler 1961 kazandığı hakların neredeyse tamamı ellerinden aldı. Yıpranma hakları sekteye uğradı. Verilen mücadaleler sonrası bu hak sadece Sarı Basın Kartı sahipleri için geri getirildi. Gazetecilerin meslek örgütleri bu hakkın 5953 sayılı yasa kapsamında çalışan tüm fikir işçileri için uygulanmasını talep ediyor. 

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), her  yıl 10 Ocak'ta şehirdeki gazetecilerle bir araya gelerek "Çalışan Gazeteciler Günü"nünde mesleki dayanışla örneği sergiliyor,

...

Editör: Haber Merkezi