Gazeteci Cihan Hayırsevener'in öldürülmesine ilişkin davada tüm sanıklar suçlu bulundu. Azmettirici Kuruoğlu'na mahkeme önce müebbet, ardından haksiz tahrik gerekçesiyle 27 yıl hapis cezası verdi.
Bandırma'da çıkan Güney Marmara'da Yaşam gazetesinin yayın yönetmeni ve yazarı Cihan Hayırsevener'in öldürülmesine ilişkin 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında tüm sanıklar suçlu bulundu.
Tutuklu sanık İhsan Kuruoğlu'nu cinayeti azmettirmekten önce müebbet hapse mahkum etti. Mahkeme cinayetin haksız tahrik altında işlendiğine hükmederek cezayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 29/1 maddesi uyarınca 17 yıl hapse indirdi.
Kuruoğlu, ayrıca, silahlı suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak ve ateşli silahlar kanununa muhalefet etmekten 10 yıl hapse mahkum edildi. Yaklaşık dört yıldır hapiste tutulan Kuruoğlu'nun cezası tüm suçlamalarla ilgili olarak 27 yıl hapsi buldu.
Mahkeme diğer sanıklar olayın tetikçisi Serkan Erakkuş'a müebbet, Ferda Dündar'a 7 yıl 6 ay, Kuruoğlu Ailesinden Osman ve İlbey Kuruoğlu ile gazeteci Engin Arıcan'ı 2 yıl 8'er ay hapis cezası verdi. Kerem Yılmaz'a11 yıl 8 ay hapisle mahkum edildiyse de, tutuklu kaldığı 40 aylık süre dikkate alınarak yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri karşılığında tahliye edildi.

Duruşmayı izleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü kararı olumlu karşıladıklarını ancak mahkemenin "haksız tahrik" hükmünü anlaşılmaz bulduklarını açıkladı.
"Karar, güçlü yerel çıkar gruplarını rahatsız ettikleri için saldırıya uğrayan veya tehdit altında yaşayan Türkiye'deki tüm yerel haberciler için cesaret vericidir.
"Ancak, mahkemenin yorumu, Cihan Hayırsevener açısından ölümden sonra gelen hoş görülmez bir mahkumiyettir. Diliyoruz ki, bu tuhaflığa temyiz aşamasında son verilir."
Bandırma'da çıkan Güney Marmara'da Yaşam gazetesinin yayın yönetmeni ve yazarı Cihan Hayırsevener, belediye ve Kuruoğlu ailesinin de adının geçtiği mali usulsüzlükleri araştırıp yazdıktan sonra 18 Aralık 2009'da Bandırma merkezinde öldürülmüştü.
Haksız tahrik gerekçesiyle ezada indirim yapılmasıyla ilgili Hayırsever ailesi mahkeme kararını temyiz etmeyi düşünüyor.
Editör: Haber Merkezi