Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. İletişim Fakülteleri Dekanlar Toplantısı’nda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, kurumun çağın gereğine göre kendini sürekli yenilediğini vurguladı.

Atalay, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. İletişim Fakülteleri Dekanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Basın İlan Kurumu’nun çağın gereğine göre kendini sürekli yenilediğini vurguladı.

"MEZUN VERİYOR AMA İSTİHDAM EDEMİYORUZ"

Kurumun 49 yıllık kanununu değiştireceklerini ifade eden Atalay, ”Kanunumuzu baştan sona değiştirmemiz lazım. Kendimizi yenilemezsek çağ bizi kapatır. ‘Basın İlan Kurumu ne işe yarar’ diye yüksek sesle sloganlar atılmaya başlandı. Ama Basın İlan Kurumu yerine ihdas edeceğimiz başka bir kurum yok. Güçlenerek bu süreci yönetmemiz gerekiyor. İletişim fakültesi mezunlarının durumunu görüyorsunuz. Bu kadar mezun veriyoruz ama istihdam edemiyoruz. Bizde bir takım sıkıntılar var demektir. Kimseyi suçlayıp savaş da ilan edemeyiz. Problemlerimizi çözeceğiz” dedi.

Basın İlan Kurumu olarak ulusal gazetelerin daha çok iletişim fakültesi mezunu çalıştırmasıyla ilgili çaba harcadıklarını kaydeden Atalay, şunları söyledi:

”Normal asgari kadrolarında göstermeleri gereken iletişim mezunlarının diğerlerinden farkı yok. Biz bunu ortadan kaldıralım dedik. Asgari kadroya geçebilmeleri için 24, 18, 12 ay bekleme süreleri var. Ne yapalım dedik, önce indirime gidildi. İletişim mezunları için bu şartı tümüyle kaldıralım dedik. Anadolu’yu dolaşıyoruz, gazetelere bakıyoruz, eşini dostunu, hanımını çalıştırıp, asgari kadroda gösteren gazetelerimiz var. Basın İlan Kurumu’nun ilanlarından yararlanmak için yapıyorlar bunu. Muhabir gösterdiği adam haber yazmıyor, fotoğraf çekecek adamı yok ama asgari kadroyu doldurmuş. İletişim mezunları da dışarıda geziyor. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. İletişim mezunlarının bekleme süresini kaldırdık. Şimdi bir gazete 18 ay veya 12 ay beklemek zorunda değil. Bir iletişim mezununu kadroya aldığında direkt asgari kadrodan gösterip, ilanını almaya başlıyor.”

”GAZETELERİN TİRAJI 30 MİLYONA ÇIKMALI”

Türkiye’de gazete tirajlarının 5 milyon civarında olduğunu anımsatan Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

”Bu utanç verici bir rakam. Koskoca Türkiye’ye yakışmıyor. Japonya’da sadece bir gazetenin tirajı bunun 3 katı. Okuma oranımız çok az. Gençlerimiz okumuyor. Gazetecilik derslerinin okullarda zorunlu hale gelmesi için uğraşacağız. Okuma alışkanlığını, gazete okuma kültürünü yaygınlaştırmak için bu şart. Basın sektöründen 100 bin kişi ekmek yiyor. Gazetelerimiz tirajı 5 milyon. Bunun 30 milyona çıkması durumunda 600 bin insan ekmek yiyebilir. İletişim mezunları da işsiz kalmamış olur.”

İletişim Fakülteleri Dekanlar Yürütme Kurulu ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Asker Kartarı da geçen yıl 18. toplantılarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erciyes Üniversitesi’nin ev sahiplediğindeki toplantıya 42 dekandan 35′inin katıldığını belirten Kartarı, İletişim fakülteleri yılda 5 bin 700 mezun veriyor. Mezunların sadece 200-300′ü sektörde iş bulabiliyor. Toplantımızda, mezunların istihdamının artırılması yönünde nelerin yapılabileceğini değerlendireceğiz. Oluşturacağımız yeni yürütme kurulu, istihdamla ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma yürütecek” diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise iletişim sayesinde bilgiye ulaşmanın kolaylaştığına dikkat çekerek, üniversite bünyesinde açtıkları çeşitli araştırma merkezlerinde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Editör: Haber Merkezi