BEYOĞLU’nda toplanan gazeteciler, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanmasını, düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) olmak üzere 26’sı ulusal, 66’sı yerel toplam 92 meslek örgütünden oluşan "Gazetecilere Özgürlük Platformu" üyelerinin ve bazı siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan binlerce kişi  Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Aralarında TGS Genel Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Ercan Sadık İpekçi,  Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar,  Hürriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Tufan Türenç,  CHP İstanbul Milletvekilleri Çetin Soysal, Mehmet Sevigen ve Necla Arat, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Yılmaz Özdil, Ferai Tınç, Leyla Umar, İdris Akyüz, Yalçın Bayer, Musa Kart, Mustafa Sönmez, Miyase İlknur, Turgut Kazan, Leyla Umar ile çok sayıda gazeteci yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında, tutuklu bulunan bazı gazetecilerin fotoğrafları da taşındı.

AĞIZLARA BANT

Aralarında Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin’in de bulunduğu bazı gazetecilerin siyah bantlarla ağızlarını kapattığı yürüyüşte, "Gazetecilere Özgürlük hemen şimdi adalet", "Özgür basın varsa özgür toplum vardır" yazılı Türkçe ve İngilizce pankartlarla "TCK 301 değişsin", "Hepimiz Ahmet’iz, hepimiz Nedim’iz", "Gazetecilere özgürlük", "Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin, Boyun eğeceksen gazeteciyim demeyeceksin", "Özgür basın susturulamaz" yazılı dövizler açtılar. Grup daha sonra "Özgür basın susturulamaz","Direne direne kazanacağız","Ahmet çıkacak yine yazacak", "Susma haykır özgür basın haktır" , "Hrant için adalet için", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" şeklinde sloganlar atarak Taksim’e yürüyüşü geçti.

GAZETECİLER YALNIZCA MESLEKTAŞLARININ YARGILARINI KABUL EDER

İstiklal Caddesi’ni dolduran binlerce kişi sloganlar atarak Taksim’e doğru yürüdü. Yürüyüşe bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.Taksim Meydanı’nda son bulan yürüyüş ardından grup adına basın açıklamasını TGS Genel Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Ercan Sadık İpekçi yaptı. Uluslararası meslek kodlarına göre gazetecinin birinci görevinin halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duymak olduğunu söyleyen İpekçi, hiçbir fikir ayrılığı gözetmeden, ayrımsız tüm yayın kuruluşları için, özgürlük talebiyle burada toplandıklarını ifade etti.

150’YE YAKIN GAZETECİ CEZAEVİNE GİRME TEHDİDİ ALTINDA

Cezaevlerinde halen 68 basın emekçisinin bulunduğuna dikkat çeken İpekçi, "Sadece 2009 yılından bugüne 30 gazeteci cezaevlerinden tahliye edildi ancak haklarındaki davalar devam ediyor. Son dönemlerde, en az 98 gazeteci cezaevi koşullarını görmüş durumda. Tutuksuz olarak yargılanan en az 45 gazeteci hakkında verilmiş mahkumiyet kararları var. 150’ye yakın gazeteci yakın dönemde cezaevine girme tehdidi altında bulunuyor. Ayrıca çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında açılmış 2000’den fazla dava, 4000’den fazla soruşturma devam etmektedir. Bu durum, bu ülkeyi yönetenlerin eseridir. Halkınızın sesine kulak verin.Cezaevlerindeki tüm gazetecileri özgür bırakın." dedi.

Yürüyüş basın açıklamasının ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi