BİRİNCİ ADIM: Tarih 2019…

Son derece ölümcül bir virüs Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayılmaya başlar. Birkaç gün içinde tüm dünyada sokağa çıkma yasakları ilan edilir. İşyerleri, lokantalar, okullar kapatılır. İnsanlar şaşkındır, korku ve umutsuzluk içindedir.

İKİNCİ ADIM: Yetkililer ve medya, ilk anlarda virüsün düşük ölüm oranlarını küçümser. Akademisyenlerin, bilim insanlarının sözlerine kulak tıkar.

ÜÇÜNCÜ ADIM: Virüsün milyonlarca insanı öldürme potansiyeline sahip olduğunu gösteren korkutucu istatistikler, yollarda aniden ölen insanlar televizyonların ana haber bültenlerinin ilk sıralarında yer almaya başlar. Ana mesaj, bunun bir savaş olduğu ve hemen hemen herkesin evinde kalmadıkça birçok hayatın tehlikede olduğudur.

DÖRDÜNCÜ ADIM: Maske artık hayatımızın bir parçasıdır. Sosyal mesafe, temizlik gibi kişisel koruyucu önlemlerle hayatımıza yeni kurallar gelmiştir. Bunlar bir yana vaka sayıları, hastaneye yatışlar ve ölümler giderek artmaktadır. Medya, daha fazla test yapılmasını ve kurallara uymayanları cezalandırılmasını için yayınlara başlar.

BEŞİNCİ ADIM: Önlemler giderek artar. Virüsle pozitif teması olan insanlar izlenir, evlerinde karantina altına alınır. Bu tedbirler alınmazsa vakaların ve ölümlerin yeniden artacağı anlatılır. Diğer yandan yoğun bakım ünitelerine kabul ve özellikle yaşlı ölümleri artarak devam etmektedir.

ALTINCI ADIM: Bazı kısıtlamalarının gevşetilmesi, okula veya işe dönmeye izin vermenin güvenli olup olmadığının belirlenebilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulur. Yetkililer, alınan önlemlerin ekonomik maliyetini tartışmaya başlarlar.

Aynı zamanda, virüse karşı antikor için aşı çalışmalarına başlandığı açıklanır.

YEDİNCİ ADIM: Virüsün mutasyona uğradığını gösteren yeni veriler yayınlanır.

Virüse yakalanan insan sayısında önemli bir artış olur. Bu arada hükümet liderleri, virüsün üstesinden gelmek için aşıların önemini vurgulamaya devam eder.

SEKİZİNCİ ADIM: İlaç ve biyoteknoloji şirketleri, hükümetler ve üniversitelerin ortak desteği sayesinde birçok farklı aşı türünün insan testlerine başlandığını açıklar.

DOKUZUNCU ADIM: Mutasyona uğrayan virüs, değişik varyantlar halinde yayılmaya devam eder. Bu arada ilk aşılar insanlara yapılmaya başlanmıştır. Aşıların virüse karşı koruyucu olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, salgını durdurmada en önemli etken olduğu anlaşılır.

Diğer yandan aşı karşıtları ortaya çıkar.

Aşıların güvenli olmadığı, çok tehlikeli yan etkilerinin görüleceği hatta aşılarla insanlara çip takılacağı, kısırlığa yol açacağı gibi iddialarla seslerini yükseltirler.

ONUNCU ADIM: Tarih 2021…Tüm dünyada önlemler gevşetilir. İnsanlar tekrar virüs öncesi normal hayatlarına dönse de dünya genelinde vefat sayısı 4 milyona, vaka sayısı da 174 milyona dayanır. Corona, can almaya devam etmektedir…