Direksiyon Akademisi İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Onur Akçay, sıcak havalarda uzun süreli araç kullanımının yorgunluğun artmasına ve konsantrasyon eksikliğine yol açtığını belirterek, özellikle tatil yolculuğuna çıkacak sürücülerin bazı kurallara uymalarının hayati değer taşıdığını söyledi.

Onur Akçay, yaz aylarında araçla yapılan uzun tatil seyahatleri ve gurbetteki vatandaşların yurda dönüşlerinin artması nedeniyle trafik kazası oranlarında ilkbahar ve sonbahar aylarına göre yaklaşık yüzde 30 artış görüldüğünü kaydetti.

Özellikle tatil seyahati için uzun yolculuğa çıkacak sürücülerin önceden araçlarının klasik bakımlarını yaptırmaları, lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol ettirmeleri, klima ve havalandırma sisteminin çalıştığından emin olmaları gerektiğini belirten Akçay, yaz aylarında kış ve 4 mevsim lastiklerinin takılı olmasının kaza oranlarını artırdığını ifade etti.

Aşırı sıcakların sürücüleri etkilememesi için yola sabah erken saatlerde çıkılması ve mola yerlerinin önceden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, 2 saatlik bir sürüşten sonra 15 dakikalık bir mola verilmesi gerektiğini hatırlattı. Yol yapım çalışmalarına bağlı olarak trafik işaret ve işaretçilere dikkat edilmesi uyarısında bulunan Akçay, sürücüler için hayati önem taşıyan altın kuralları şöyle sıraladı:

''Araçta klimanın, yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli klima açık gitmeyin, aracı 30 dakika da bir havalandırın. Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Ağır yiyeceklerden uzak durun.

Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastası sürücüler, sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmamalı.

Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirler arası yollara çıkıyor. Her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.

Pedalları rahat hissedecek ayakkabılar tercih edin ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın. Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızı gece-gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun.

Emniyet kemerini takın ve araç içindekilere taktırın. 12 yaşın altındaki çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın. Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edilmeli. Uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durulmalı, yola çıkmadan bir gece önce alkol alınmamalı.

Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edilmeli. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.''

Editör: Haber Merkezi