Ropörtaj: Nevzat Özpelitoğlu

Bir dönem Balıkesirspor ve BALTOK Yönetim Kurulu başkanlığı yapmış olan ve halen İNFAK-DER yönetim kurulu üyesi olan, Balıkesir’in sayılı müteahhitlerinden Mustafa Bahçeci ile çay sohbetimiz esnasında, kendisini hazır bulmuşken BALTOK’u soralım dedik. Sn. Bahçeci bizi kırmadı ve şu an Başkan olmamasına rağmen kısa kısa olmak kaydıyla bazı bilgiler verdi.

Sorulu cevaplı olarak bir mülâkat haline dönüşen yazımız pek çok bilinmeyenleri aydınlatacağı gibi Baltok evleri ve kuraları yeni çekilen Sosyal Konutlar projesi hakkında da aydınlatıcı bilgiler içeriyor.

Soru: Sn. Mustafa Bahçeci 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen pek çok insanımızın Baltok ismine bir manâ veremediği ve çoğu kez bu Baltok’ta nereden çıktı, nedir bu Baltok, Balıkesirsporunda Başına Baltok koydular dediklerini duyuyoruz bu Baltok’u bize kısaca açarmısınız?

M. Bahçeci: Şu an hem Balıkesirsporun ve hem de Baltok’un Başkanı olmamama rağmen bana bu fırsatı tanıdığınız için Evvelâ, zatıâlilerinize teşekkür ederim. Baltok A.Ş. %100 Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait bir iştiraki kuruluştur. Modern, güvenilir ve ekonomik nitelikli konut projeleri üretmek amacıyla ve Balıkesir Büyükşehir güvencesi altında 2015 yılında kurulmuştur. Ben 2017 Aralık ayı ile 2019 Mayıs ayları arasında takriben 14-15 ay kadar Baltok Yönetim Kurulu Başkanlığında bulundum. Baltok açılım olarak; Balıkesir Toplu Konut Anonim Şirketidir.

N. Özpelitoğlu: Halen devam eden Baltok projeleri hakkında şu an Başkan olmadığınız halde kamuoyu tarafından da bilinmesi gereken bazı bilgiler verebilirmisiniz?

M.Bahçeci: Biliyorsunuz Devlet işlerinde devamlılık ön şarttır. Bizim hizmet anlayışımızda ‘’benden sonra tufan’’ yoktur. İyinin, güzelin ve mutlak doğru olanın yanında ve hizmetinde olmak ana karakterimizdir. Bizden önceki dönemlerde hayırlı hizmetler yapılmıştır. Bizim dönemimizde de karınca kararınca güzel işler yaptık, bizden sonra da elbette daha güzel işler yapılacaktır. Halen devam eden projeler hakkında az ve öz bazı bilgiler verebilirim. Şehrimizin yeni gelişme bölgesinde tasarlanan ‘’Yeni Karesi Projemiz’’ şehrimize rahat bir nefes aldırma ve ulaşımda şehrimizi rahatlatma prensipleri dikkate alınarak projelendirilmiştir. Bursa yönünden merkeze doğru gelirken Edremit çevre yolu üzerinde 3,5 Km. mesafede ve telsiz tepesi diye bilinen mevkidedir. Modern bir mahallede bulunması gereken her şey bu projede düşünülmüştür. İlköğretim okulu, sağlık merkezi, cami ve açık yeşil alanlar yanı sıra, yeşil alanlar çerçevesinde park ve açık spor alanları, basketbol sahası, tenis kortu, yayalar için ve bisiklet yolları hep proje dâhilindedir.

N.Özpelitoğlu: Yeni Karesi Konutları yapımında sizin zamanınızda işlerin yavaşladığı ve hatta durduğu bazı mahfillerde ve halkımız arasında konuşuluyordu. Bu tür söylentiler zaman zaman yerel gazetelerimize de yansımıştı. Bu konuda eski bir başkan olarak siz ne diyorsunuz?

M.Bahçeci: Bizim işe başladığımız 02.12.2017 tarihinden önce eski yönetim tarafından 1. Bölge inşaatlarının kat karşılığı/veya hasılat usulü ile yapılması işi, ihalesi yapılmış haldeydi. Baltok sözleşmesinden kısa bir süre sonra ihaleyi alan firmaya muhtelif tarihlerde ödemeler yapılmış. Bu ödemelere rağmen yüklenici firma daha sonra bizden sözleşmeye aykırı olarak ödemeler talebinde bulundu. Yüklenici firmanın bu haksız talebi bizden olumlu bir karşılık bulamayınca inşaatları durdurdu. Biz de kanuni haklarımızı kullanarak yüklenici firmaya gerekli ihtarları yaptık. Bu süreçten sonra yüklenici firma bu defa işi yavaşlatarak devam etme yolunu seçti.

N.Özpelitoğlu: Siz yavaşladı diyorsunuz fakat Yeni Karesi Konutları 1. Bölge inşaatlarının tamamen durduğu yönünde söylentiler için ne diyeceksiniz?

M.Bahçeci: Evet, yüklenici firma her nedense daha sonra işi tamamen durdurarak, dış cephe iskelelerini sözleşmeye aykırı olarak 10.10 2018 tarihinde söktü ve ayrıca proje hakkında haksız ve aleyhte kampanyalar başlattı. Sosyal Medyada maksatlı ve yalan paylaşımları nedeniyle Baltok’un dolayısıyla şirketimizin itibarı az da olsa zedelendi. Tabi bu durum daha önceden satışı yapılan daire sahiplerine de yansıyınca ödemelerde az da olsa gecikmeler yaşandı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen BB Başkanımız Sn. Yücel Yılmaz beyin Baltok A.Ş. ye olan özel ilgisini biliyorum. Benim görev yaptığım dönemlerde kendileri Karesi Belediye Başkanı iken çok yakın desteklerini gördüm. Şu an aldığım duyumlara bakılırsa mevcut müteahhitle sıkıntılı sözleşmenin fesh sürecini başlattıklarını öğrendim. Umarım ve temenni ederim ki, işinin ehli bir yeni yüklenici ile Yeni Karesi Konutları tamamlanacaktır. Tüm gelişmeler memnuniyet vericidir

N.Özpelitoğlu: Yeni Karesi 2. Etap projesi ve Avlulu evler kentsel dönüşüm projeleri hakkında bir şeyler söylemek istermisiniz?

M.Bahçeci: Her iki proje de halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda yavaş da olsa devam ediyor. Müteahhitlerin tek sıkıntısı arsa temini konusudur. Bu Konuda da Baltok önemli rol üstlenebilir. Yeni Karesi 2. Etabına henüz başlanmadı. Ancak bizim görev yaptığımız dönemde mimari projelerinde revizyonlar yaparak Balıkesir halkının tercihlerine uygun hale getirdiğimiz bu projede sanıyorum yeni yapılacak 2. İhale kapsamında değerlendirilecektir. Avlulu evler projemize gelince; Sn. Edip Uğur Beyin Başkanlık yaptığı dönemdeki projelerdendir. Balıkesir için beni en çok heyecanlandıran proje, bu projedir. Tamamen bir dönüşüm projesi olup, Kepsut caddesini kentimiz için tamamen bir prestij caddesine dönüştürecek bir projedir. 8 imar adasından oluşan bu projede yer sahipleriyle yapılan görüşmelerimiz tamamlanmıştı. Bu proje önemli bir proje olup, bu projenin yapımının yerel müteahhitlerle tamamlanması da kentimizin ticari hayatı için önem arzetmektedir.


Avlulu evler projesi

N. Özpelitoğlu: Pek çok insanımızın merakla beklediği ve ev alabilme hakkına sahip olmak için kuralarının çekildiği ‘’Yeni sosyal konutlar’’la ilgili biraz malûmat verebilirmisiniz? Ayrıca bu konutlar şehrimizin hangi bölgesine yapılacak?

M. Bahçeci: Bu konut yapma işi için çevre ve şehircilik bakanlığı nezdine girişimler yapıldı. Bakanımızın şehrimizi ziyaretinde Yücel Yılmaz Bey konuyu tekrar gündeme getirdi. Bakanla yapılan görüşmelerde ve Sn. Bakanın talimatları doğrultusunda bu süreç şu anda hızlandırılmış durumdadır. ‘’Yeni sosyal konutların’’ yapılacağı bölge Gaziosmanpaşa mahallesi bölgesindedir. Hazineye ait arsalar üzerine yapılacaktır. O bölgede bulunan organize sanayi bölgesi çalışanlarına ve şehrimizdeki dar gelirlilerin konut edinme noktasında sosyal belediyecilik adına önem arzetmektedir.

N.Özpelitoğlu: Mülâkat kısa olsun dedik ve fakat bir hayli uzun oldu. Kısa ve öz hatlarıyla hedefleriniz nelerdi?

M.Bahçeci: Hedeflerimiz kısa, orta ve uzun olarak 3 bölümden müteşekkildi. Kısa vadeli hedefler (2019 yılı için) İnşaatçılar çarşısı projesi, Yeni Karesi 2. Etap projesi, Yeni Karesi birinci etapta 505 dairenin teslimi projesi, Yeni Karesi Ticaret Merkezi projesi, Gaziosmanpaşa Sosyal Konut projesi ve Avlulu evler Kentsel Dönüşüm projesi. Orta vadeli Hedefler (2019-2024) Bunlar Kentsel dönüşüm projeleridir: Dinkçiler Mh., Gündoğan Mh. Gümüşçeşme Mh. Kayabey Mh. Vicdaniye Mh. Ve 2. Sakarya Mahallelerini içermektedir. Sağlıklı ve nitelikli olacaktır. Uzun vadeli Hedefler (2019-2029) Uzun vadeli Hedefler arasında, belediye ve mücavir alan sınırlarında yapılan imar çalışmalarını yürütmek, yeni imara açılan yerler ve ilgili konularda konut, sanayi, depo ve diğer fonksiyonları geliştirme projeleri var idi. Bizden sonra göreve gelen arkadaşların, bizim başlattığımız ve halen de devam eden projeleri bizden daha yukarılara taşıyacağı ümidimi halen muhafaza ediyorum.

N. Özpelitoğlu: Nihayet mülâkatımızın sonuna geldik. Bu arada kamuoyunda çok konuşulan ve belki de yanlış yorumlara yol açan ve sizin belediyeye bedelsiz tahsis edildiğini söylediğiniz bir hibe konusu var. Bu işin aslı nedir? Neden bedelsiz hibe ettiniz?

M.Bahçeci: Evet belediyemizin kültür işlerinde kullanması için Benim ve eşim Nilgün Bahçeci’nin üzerine kayıtlı 350 Metrekare binamızın zemin katını 01.09.2018 tarihinden 30.06.2019 tarihine kadar kültür işleri hizmetinde kullanılmak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesine kayıtsız şartsız ve bedelsiz olarak hibe ettik. İstek belediyeden değil bizden geldi. Yer darlığı çeken belediye bu isteğimizi kabul etti ve yerimizi kullanmaya başladı. Hal böyle olunca öküz altına buzağı arayan bazı kesimler bu hibe işini yanlış yerlere çektiler.

Benim anlayamadığım konu: vatandaş belediyesine kullanılmak için yer hibe edemeyecek mi? Ayrıca bizim Mehmetcik caddesinde bir yerimiz daha vardı. Bu yerimizi de Büyükşehir Belediyemiz sosyal ve kültürel hizmetlerde kullanmak maksadıyla bir önceki kiracının kiraladığı tutarlarla kiralanmıştı. Halkımızın yakinen tanıdığı bazı mihraklar Her iki yerimiz hakkında da akla hayale gelmedik fırtınalar kopardılar.

N. Özpelitoğlu: Sizin birde Balıkesirspor maceranız vardı bu hususta birkaç kelime etmek istermisiniz?

M.Bahçeci: Buna macera değil de hizmet aşkı dersek daha iyi olur. Başkanlığım döneminde arkadaşlarımızla beraber güzel bir dönem geçirdik. Bir üst kümeye çıkamasak da takımımızı küme düşürmeden yeni yönetime teslim ettik. Yeni yönetime gelen arkadaşlarımızın ve futbolcu kardeşlerimin güzel bir döneme imza atacaklarına ve takımı daha güzel yerlere getireceklerine inancım tamdır.

Gerek Balıkesirspor futbolcularına ve gerekse yönetim kurulundaki arkadaşlarıma üstün başarılar dilerim.

Nevzat Özpelitoğu: Sn. Bahçeci Bizi kırmadınız Baltok ve diğer konular hakkında önemli açıklamalarda bulundunuz mülakat için teşekkür ederiz.

Mustafa Bahçeci: Estağfurullah asıl ben size teşekkür ederim bazı gerçekleri bana anlatmak ve açıklamak fırsatı verdiğiniz için.

Editör: Haber Merkezi