Balıkesir/Karesi İlçesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan’a, Vakıflar eski bölge müdürümüz Niyazi Güvenoğlu ile birlikte bir ziyaret gerçekleştirdik. Dinçer Orkan beyin kahve ikramı esnasında hem kendini dinledik hem de sinevizyon vasıtasıyla yapılan ve yapılması plânlanan yenilikleri ekranda temaşa ettik.

’Gönül Belediyeciliği ve halka hizmet Hakka hizmettir’’ anlayışıyla yola çıktıklarını ifade eden Karesi Belediye Başkanı Dinçer Okan’daki azim ve kararlılık bizi ümitlendirdi. İnşallah gelecek günlerimizin bu günlerden daha aydınlık ve halkımız için daha müreffeh olacağı kanısındayız. Bu güne kadar yapılan hizmetlere, yapılması plânlanan ve projeleri hazırlanıp ihale aşamasına getirilenleri de ilave edersek, Karesi ilçemizin kısa zamanda yepyeni bir görünüme kavuşması yakındır diye düşündük.

Karesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan 1970 Balıkesir doğumlu olup, Uludağ Üniversitesi inşaat mühendisliği ve Anadolu üniversitesi işletme fakültesi mezunu kıymetli bir mühendisimizdir. Balıkesir’li olması, Balıkesir’i yakinen tanıması elbette Karesi ilçemiz için çok önemli bir şans diyebiliriz. Özellikle inşaat Mühendisi olması ve meseleleri maiyetindekilere havale etmeden önce yerinde incelemesi, görüş ve direktifleriyle yol gösterip desteklemesi çok önemlidir.

Dinçer Orkan 1997 yılında kız öğrencilerimiz için yurt yaptırıp Sosyal Hizmetlere devretti. 2007 de kurulan Halil Kasapoğlu vakfında yüksek öğrenim çağındaki gençlere barınma ve burs imkânı sağladı. Vakıf olarak inşa ettikleri 2 adet yurtta şehit çocuklarının ve sosyal güvencesi olmayan ailelerin çocuklarının ücretsiz barınmalarını sağladı. Bu vakıf halen her yıl 100 kız öğrenciye burs veriyor. 2018 yılında İmam Hatip Lisesi yurdunu tamamlayarak öğrencilerin hizmetine sundu. Edremit’te ‘’Hak Vakfı’’nı kurdu ve vakfı, Kur’an-ı Kerim öğrenmek ve hafız olmak isteyen öğrenciler için kullanılmak üzre Edremit müftülüğüne devretti.

Hâsılı iyilikseverliği yanı sıra ’’Vakıf adamlığı’’ sıfatını da omuzlamış olan Dinçer Orkan’ın her yönüyle milletine aşık ve hizmet sevdalısı olduğuna şüphe yok. Siyaset platformunda da bir hayli yol aldığını müşahede ettiğimiz Dinçer Orkan’ı Ak Partinin kuruluş aşamasında canla başla çalışanlar arasında ve siyasette merdivenleri emin adımlarla çıkanların ön sıralarında görmek mümkündür.

Ak Parti Balıkesir Merkez İlçe Başkan yardımcılığıyla başlayan siyaset yürüyüşüne daha sonraları ilçe başkanlığı ve bilâhare il Başkan yardımcılığıyla devam eden Dinçer Orkan, 2014 yerel seçimlerinde Altıeylül ilçemiz Belediye Meclis üyeliği ve il başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Meclis üyeliği esnasında Başkan vekilliği, İmar komisyon üyeliği ve Başkanlığı yanı sıra, plân bütçe komisyonu Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği, Marmara Belediyeler birliği meclis üyeliği görevlerinde bulunan Dinçer Orkan evli ve iki çocuk babasıdır.

Dinçer Orkan 31 Mart 2019 mahalli seçimlerinde Ak Partiden Balıkesir ili Karesi ilçesi Belediye Başkan adayı olmuş, Cumhurbaşkanımız Tayyip Beyin onayı ve Balıkesir halkının teveccühüyle Karesi ilçemiz Belediye Başkanlığını omuzlamıştır. Görüldüğü gibi Dinçer Orkan, siyasette merdivenleri birer birer ve emin adımlarla çıkmakta, tevazu ve hoşgörüyle halkıyla beraber yürümektedir. Bu yürüyüş şimdilik Karesi Belediyesi Başkanlığıdır. Bakalım bundan sonrası nereye kadar devam edecek bunu zaman ve hizmette başarıları gösterecektir.

Dinçer Bey’in kendi tabiriyle; Karesi ilçemizi çağdaş kentler statüsünde bir şehir yapmak için geceli gündüzlü çalışmak mecburiyetindeyiz. Halkımızın arzu ve istekleri yanı sıra dertlerine ortak olmak ve ‘’halka hizmet Hakka hizmettir’’ şiarıyla meselelere yaklaşmak durumundayız diyor.

Dinçer Orkan; Cumhurbaşkanımız Tayyip Beyin her zaman dediği gibi, "halkımızın başına efendi olmak için gelmedik. Biz bu halkın garsonuyuz, hizmetkârıyız, fakir fukaranın yardımcısı ve dostuyuz. Bu nedenle Belediyemizin kapıları insanlarımıza her zaman ve her daim açıktır. ‘’Dicle kıyısında bir kurt kapsa koyunu, adli ilahi gelir Ömer’den sorar onu’’ anlayışıyla Karesi ilçemize ve insanımıza sahip çıkıyoruz.’’ demektedir.

Bu girizgâhtan sonra şimdi gelelim sorularımıza ve Dinçer bey’in verdiği cevaplara. Biz sorduk, Dinçer Bey tüm samimiyeti ve açık kalpliliğiyle cevapladı.

Nevzat Özpelitoğlu: Dinçer bey ilk etapta Belediye olarak bu güne kadar kısa hatlarıyla ne gibi hizmetler yaptınız?

Dinçer Orkan: Öncelikle bu ropörtajınız için teşekkür ederim. ‘’Halka hizmet Hakka hizmettir’’ diyerek ilk etapta şehitler parkı yanındaki şehitliğimize Valiliğimizle birlikte bir mescit kazandırdık. Şehitler Parkımızın önündeki ve 5 yolun birleştiği noktaya hem araçlarımızın ve hem de yayaların rahatlıkla kullanabileceği güzel bir kavşak yaparak hem trafiği ve hem de mahalle sakinlerini rahatlattık. Trafik şu an oldukça rahat ve akıcı. Ayrıca sefaköy bölgesine adına lâyık mükemmel bir yol projemiz tahakkuk aşamasındadır.

Nevzat Özpelitoğlu: Toki evleri dediğimiz Yeni Mahallenin yol sıkıntısı olduğunu zaman zaman duyuyoruz bu sıkıntıya bir el atmanız mümkün mü?

Dinçer Orkan: Tabii, bu mahallemizin sıkıntılarını Büyükşehir Belediyemizle birlikte ele aldık 2. Etap bağlantı yolunu kullanıma sunduk. Bu mahallemizin yol sıkıntısı hallodu. Ayrıca Terminal kavşağı ile sanayi 2. Kapı kavşağı arasında kalan alandan geçen yağmur suları ana drenaj hattı Belediyemiz finansmanı ile Baski tarafından tamamlandı

Nevzat Özpelitoğlu: Kültürel alanda faaliyetleriniz ne âlemde?

Dinçer Orkan: Şehir merkezimizde bulunan ve Karesi şehrimizin banisi Kara İsa (Karesi) türbesini mezbelelikten kurtararak restorasyona tabi tuttuk. Şimdi bu türbemiz her daim ziyarete açıktır. Aygören mahallemizde tescilli bir bina aldık ‘’Gençlik akademisi’’ yapılmak üzere proje çalışmalarımız devam ediyor. Mobil kütüphane yapılmak kaydıyla Büyükşehir Belediyemizden hibe edilen bir otobüsümüz yakında hizmete girecektir. Projemiz son aşamada. Kuvva-i Milliye müzemizin restorasyonu onaylandı Valimizle birlikte inşallah en kısa zamanda hayata geçireceğiz.

Nevzat Özpelitoğlu: Bilindiği gibi Büyükşehir olmamızla birlikle köylerimizde mahalle statüsüne kavuştu. Kırsak alan dediğimiz bu mahallelerimizde ne gibi çalışmalar var.

Dinçer Orkan: Bu mahallelerimiz (köylerimiz) çöp konteynerlerine kavuşturuldu. Çöpler her gün alınıyor. Kalaycılar mahallemizde kat karşılığı projemizin ihalesi sonuçlandı inşallah iş bitiminde 13 villa Belediyemize teslim edilecektir. Kabakdere, Tatlıpınar, Turplu, Kamçıllı ve Yeniköy mahallelerimizde halı saha ve diğer sportif faaliyetler için çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Ayrıca hemen belirtmeliyim ki, Karesi Belediyesi olarak ‘’Avrupa Finansal Ulusal Ajansı’na’’ sunduğumuz proje kabul edildi. Çevre koruma açısından faydalı mikroorganizmaların Tarımsal kullanımı isimli projemiz 274 bin 382 Euro’luk bütçeyle kabul edildi. Projede Balıkesir Üniversitesi, Polonya ve İspanya proje ortakları olarak yer alıyorlar. Bu proje ile çevreyle ilgili ve organik tarım özendirilecek, antibiyotiklerin kullanımı azaltılacak, yenilikçi, çevreyle ilgili eğitim modeli oluşturularak üreticilere önemli katkılar sağlanacaktır.

Nevzat Özpelitoğu: Bahsettiğiniz halı sahalar, Kuvva-i milliye, Şüheda ve Millet bahçeleri yanı sıra kırsal alanlardaki sportif alan ve millet bahçeleri şehir merkezine oldukça uzak. Herkesin arabası da yok. Yaşlılarımız ve ilçe ahalisi buralara nasıl gidecek?

Dinçer Orkan: Sportif faaliyetlerin olduğu bölgelere, Müzelerimize, Şüheda, Kuvva-i Milliye ve Millet bahçelerine halkımızın rahatlıkla ulaşabilmesi için ücretsiz seferler düzenleyeceğiz. Karesi kalesi ve gençlik merkezi yanı sıra olimpik yüzme havuzumuz projelerimiz dâhilindedir.

Nevzat Özpelitoğlu: Belediye hizmet araçları oldukça eskiydi ve bildiğim kadarıyla özel şirketler aracılığıyla yapılıyordu. Siz belediye araç hizmet parkı için ne düşünüyorsunuz?

Dinçer Orkan: Bu konuya değindiğiniz çok iyi oldu. 17 adet son sistem çöp kamyonu satın aldık. Şimdi çöplerimizi kendimiz taşıyoruz ve Belediyemizi oldukça kâra geçirdik. 2 adet hibe çöp kamyonumuz daha oldu. 4 adet hafriyat kamyonumuz, 1 adet asfalt yama robotumuz ve 2 adet cenaze aracı alımını daha gerçekleştirdik. 500 tane çöp konteynerimiz hazır haldedir. Kısaca özetleyecek olursak şu an oldukça modern ve güçlü bir araç parkımız mevcuttur.

Nevzat Özpelitoğlu: Güneş enerji Projeleriniz (GES) ne durumda?

Dinçer Orkan: Bu projemizi en kısa zamanda Davutlar mahallemizde gerçekleştirerek kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz. Enerji santrali Projemizin imar plânı yürürlüğe girmiş ve proje aşaması tamamlanmıştır. İhale süreci devam ediyor, inşallah 2020 yılı içersinde faaliyete geçirebileceğimizi plânlanlıyoruz.

Nevzat Özpelitoğlu: Türkiye genelinde Belediyeler Millet Bahçeleriyle şehirlerini yeşil alana kavuşturuyor ve şehir halkının dinlenebileceği alanlar açıyorlar. Karesi Belediyemizin böyle bir projesi var mı?

Dinçer Orkan: Millet Bahçelerini Cumhurbaşkanımız özellikle teşvik ediyor. Paşaalanı, Toygar ve Maltepe mahallelerinde Millet Bahçesi projelerimiz en kısa zamanda faaliyete geçirilecektir. İçersinde kafeterya, çocuk oyun alanları, macera parkuru, steka park, fitnes aletleri, açık spor alanı, koşu ve yürüyüş parkuru olacak. Millet bahçelerimizin proje süreci tamamlanmış, ihale süreci başlamıştır.

Nevzat Özpelitoğlu: Basından takip ettiğimiz kadarıyla ‘’Karesi Vilâyet Müzesi’’ projeniz var. Bu projeyi biraz açarak anlatırmısınız?

Dinçer Orkan: Hay hay memnuniyetle. Karesi Vilâyet Müzemiz Kuvva-i Milliye Mahallesi sınırları içersindedir. Bölge trafik Müdürlüğü yanında yapımına başladığımız bu müzemizde Karesi Vilâyetine ait hatıralar sergilenecek. Kuvva-i Milliye ateşini yakan kahramanlarımızın anıları anlatılacaktır. Ayrıca Kuvva-i milliye ateşini yakan 1. TBMM si Karesi milletvekilleri her yönüyle yâd edilecek. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız; ‘’Lozan yeniden masaya yatırılmalıdır’’ demişti. Türkiye’yi çembere alıp adeta Türkiye’nin deryaya bakan yüzünü kapatan Lozan’ı kabul etmeyen, bu 6 kahraman Milletvekilimiz; Abdulgafur Efendi, Hacim Muhittin Çarıklı bey, Hasan Basri Çantay bey, İbrahim Cevdet Yörük bey, Kazım Özalp bey ve Mehmet Vehbi Bolak bey tüm yönleriyle bu müzemizde tanıtılacak, anlatılacak ve hatıraları sergilenecek. Bu kahramanların hayatta kalan yakınlarına bir nevi vefa borcumuzu ödeyeceğiz. 16 Türk Devletinin de devamlı anlatılacağı bu Kuvva-i Milliye Müze binamız, Mustafa Kemal’in doğduğu evin mimarisinden esinlenerek yapılacak ve millet bahçesi niteliğinde olacak. Karesi Vilâyet Müzemiz, 8.4 dönüm alana yapılacak ve İçersinde bir kafeterya, Çocuk oyun alanları, Fitnes aletleri, Yürüyüş parkuru ve bir de havuzumuz olacaktır.

Nevzat Özpelitoğlu: Dinçer bey bir hayli aydınlatıcı ve ayrıntılı ilgiler verdiniz inşallah faydalı olmuşuzdur. Son sorum ‘’Karesi İHA üssü olacak’’’şeklinde bir duyum aldık. Bunu biraz açarmısınız?

Dinçer Orkan: Bu sorunuz için ayrıca teşekkür ederim. İlklere imza atarak farkındalık oluşturmak istiyoruz. Karesi Belediyesi olarak ‘’Karesi Belediyesi İnsansız hava aracı Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi’’ projemiz için çalışmalarımız başladı. Türkiye’de bir ilk olacak. İnşallah Karesi İlçemiz İHA eğitim ve uygulama merkezi haline gelecek. Bu proje ile gençlerimiz İHA teknolojisine yönelik teorik ve uygulamalı eğitim görecekler.

İHA model üretimi ve uçuş yazılımları geliştirme gibi eğlence amaçlı çalışmalarımız da var. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Her konuda olduğu gibi İHA konusunda da projelerimiz inşallah en kısa zamanda hizmete girecektir. İnanıyoruz ve o halde Allahın izni ile başaracağız.

Nevzat Özpelitoğlu: Dinçer bey bir kahve sohbeti için geldiğimiz makamınızda bizlere verdiğiniz bilgiler ve bize ayırdığınız zaman için özellikle teşekkür eder hayırlı çalışmalarınızda üstün başarılar temenni ederim.

Dinçer Orkan: Estağfurullah Nevzat abi. Niyazi abimizle birlikte gelip bana hizmetlerimi ve projelerimizi anlatma fırsatı verdiğinizden dolayı asıl ben sizlere teşekkür ederim. 21.09.2020 Blk.

Editör: Haber Merkezi