Balıkesir İl Genel Meclisi (İGM) CHP'li üyesi İsmet Koçyiğit, geçen günlerde gündeme getirdiği Savaştepe ilçesine bağlı Karacalar ve Kurudere köylerindeki arsenikli içme suyu iddiaları üzerine Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün harekete geçtiğini söyledi.

Koçyiğit partisinin Ayvalık ve Erdekli İGM üyeleri Arif Göksu ve Mehmet Erkovan'la birlikte düzenlediği toplantıda, olayla ilgili gelişmeleri anlattı.

Vali Yılmaz Arslan'ın, konu gündeme gelir gelmez el koyduğunu belirten Koçyiğit, "Geçen günlerde yaptığımız toplantıda, iki köyümüzün içme sularında, normal değerlerinden 10 kat fazla arsenik olduğunu raporlarla açıklamıştım. Bunun ardından Sayın Valimiz Arslan, konuyu inceletmek üzere İl Sağlık Müdürlüğü'ne görev verdiğini açıklamıştı. Halk Sağlığı Şubesi'nin yaptığı tahlillerde de arsenik oranı, normal değerlerden 6 kat fazla çıktı. Benim açıkladığım rapor, geçen mart ayını kapsıyordu. Valiliğimizin temmuz ayında yaptırdığı tahlilde arsenik oranı biraz daha az çıkmış ancak yine de normal değerlerden fazla. " dedi.

- VALİ ARSLAN'A TEŞEKKÜR -

Vali Arslan'ın, iki köye su deposu kurulacağını bildirdiğini aktaran İGM Üyesi Koçyiğit, "Balıkesir'deki bütün köyler, dereler ve denizlerden numune alınıp su kimlikleri çıkarılacak. Zaman zaman yine numuneler alınarak kirlilik oranları ölçülecek. Valimiz bana, iki köyün pilot bölge ilan edildiğini ve Halk Sağlığı Laboratuvarı'na köy içme sularının denetimlerinin yapılabilmesi için gerekli cihazların alınacağı bilgisini verdi. " şeklinde konuştu. Vali Yılmaz Arslan'ın talimatıyla Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde Su Tahlil Laboratuvarı kurulması için çalışmaların başlatıldığını bildiren İsmet Koçyiğit, "Balıkesir ve Türkiye'de ilk olacak bu çalışmayla her köyün ve derenin su kimliği olacak. 6 ayda bir buralardan alınacak numunelerle sudaki kirlilik oranları da takip edilecek. " dedi.

- İLGİLİ KURUMLAR TAKİPTE -

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürlüğü'nün raporuna göre Karacalar köyünün içme suyundaki arsenik değeri 63, 85 mikrogram/litre, Kurudere'deki ise 61, 54 mikrogram/litre olarak açıklandı. Değerlendirmede, "Analiz sonuçlarına göre su numunesi, arsenik parametresi yönünden ilgili yönetmeliğe uygun değildir. " denildi.

Balıkesir Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Sadık Aşık da daha önce yaptığı açıklamada, içme ve kullanma sularındaki arsenik miktarının alt limit değerinin, yönetmelik gereği 10 mikrogram/litre olduğunu bildirmişti.

İl Sağlık Müdürlüğü, bu rapor üzerine iki köyün muhtarlıklarına gönderdiği yazıda, vatandaşları suları içmemeleri ve yemekte kullanmamaları konusunda uyardı. Köylülerin, mesele çözülene dek köy çeşmelerindeki suyu kullanacağı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi