Nikotin zehirlenmesi riski çok yüksek
E-sigaranın bir kartuşu yaklaşık 1,5 - 2 paket sigaraya eşdeğerdir. 250-300 nefes çekilebilir ve ciddi anlamda nikotin zehirlenmesine neden olabilir.
E-sigaranın yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde nikotin zehirlenmesi vakalarında ciddi oranda artış olduğu bildirilmiştir.
Kansere neden oluyor
E-sigara kullananların diğer sigaralarda bulunan nikotin miktarına ulaşabilmek için daha derin nefes çektiğini, nefes sayısını artırdığını ve bu şekilde vücuda olan olumsuz etkisinin daha da arttığı söylenebilir. E-sigaranın yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde akciğer kanseri ve diğer kanser türleri belirgin olarak görülmektedir.
 Uyuşturucuya alıştırma riski var
E-sigara kartuşlarına yazıcı kartuşları gibi dolum yapılabilmektedir. Bu dolum işleminde kartuşa yüklenen kimyasallar konusunda şahsi olarak ciddi kaygılarım vardır. Çünkü, nikotin sıvısı dışında uyuşturucu maddelerin de bu kartuşlar yoluyla insanlara satıldığı konusunda kaygı duymaktayım.
Sağlık otoriteleri E-sigaraya karşı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, e-sigaranın zannedildiği gibi masum olmadığını ve bu konuday apılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğunu raporlamıştır.
Kanada Sağlık Ajansı, e-sigaranın nikotin zehirlenmesine yol açma ve ya nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü e-sigaranın, ''sigara bırakma tedavisi'' olarak kabul edilemeyeceğini açıklamıştır.
Kısaca elektronik sigaranın sağlığa zarar bakımından normal sigaralardan farklı bir yanı yoktur ve asla masum değildir.
E-sigara şirketleri, ürünlerini sigara bırakmaya yardımcı olan bir araç olarak pazarlamaktadır.Bununla birlikte, ABD Gıda ve İlaç İdaresi FDA'nın Uyuşturucu Değerlendirme ve Araştırma Merkezi, e-sigarayı, sigara bırakmaya yardımcı olan güvenli veya etkili bir yöntem olarak kabul etmemiştir.
Tütün kartelleri, yasaların engellediği alanlarda yeni çıkış noktaları yakalama, yeni pazarlama stratejileri geliştirme ve yeni hedef kitleler yaratma hedeflerine yönelik faaliyetler yürütmektedir.
Esigara bu stratejinin bir ürünüdür ve insanları sigaraya bulaştırmanın bir metodu olarak kullanıldığı ve masum gösterildiği için daha tehlikelidir. Sigara kartellerinin hedefi bakımından sigaradan daha tehlikelidir. Oluşturulmaya çalışılan “sigara bıraktırır” algısı ile pazar payında muhtemel düşüşün önüne geçilmesi amaçlanmakta ve gelecekte sigaranın yerini alması kurgulanmaktadır.
E-sigaranın zararlı olması, insanların sigara içmeye devam etmesi olarak asla anlaşılmamalıdır. Bu konuda özellikle Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay'ın takdire şayan çalışmaları bulunuyor. Sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanmak yerine daha kesin ve sağlıklı çözümlerin tercih edilmeli.
E-sigaranın ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasak olmasına rağmen kaçak yollarla getirilip, internet siteleri ve özelliklede sosyalmedya mecraları aracılığıyla kolay ulaşılabilir olması sebebiyle, gün geçtikçe bu ürünleri kullanan kişi sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz.
Tütün ve tütün ürünlerine karşı uzun soluklu mücadele yürüten bir kişi olarak e-sigarayı hem fonksiyon bakımından hem de düşünülen hedef bakımından en az sigara kadar ve hatta sigaradan daha tehlikeli buluyorum. Bir yönüyle sigara kullanımını hoş göstererek, diğertaraftan sigaranın öyle çok da zararlı olmadığı imajın yayarak toplum tütüne esir hale getirilmektedir.
Editör: Haber Merkezi