> Olcay OZAL'ın haberi

Balıkesir’de bir grup genç kız "cadılar bayramı"nı kutlamak amacıyla giydikleri ilginç kostümlerle boy gösterdikleri sokaklarda ilgi odağı oldu.
Balıkesirli cadılar,  genelde Hristiyanların kutladığı bugünkü cadılar bayramı öncesi Kurtdereli meydanına çıkarak gösteri yaptı. 
Giydikleri siyah kostümlerle vampir ve tavşan kız gibi görüntüler alarak alışılandan farklı yapılan makyajlarla birbirlerine şakalar yapan genç kızları şaşkınlıkla izleyen Balıkesirlilerden kimisi "bu günleri de mi görecektik" demekten kendini alıkoyamadı. 

Cadılar Bayramı nedir, neden kutlanır?
Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan Pagan kökenli bir bayram. Cadılar Bayramı (Halloween) Pagan kökenli olmasına rağmen daha sonra Hristiyanlar tarafından kabul görmüş ve günümüzde seküler bir hal almıştır. Peki Cadılar Bayramı nedir, neden kutlanır? 
Cadılar Bayramı Çocukların genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve diğer hediyeleri topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir. Peki Cadılar Bayramı nedir, neden kutlanır? 


Cadılar Bayramı nedir?
Cadılar Bayramı; Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde "Halloween" olarak adlandırılır. Bu sözcük All Hallow's Eve (Azizler Günü'nün arifesi) kavramından kısaltarak, oluşturulmuştur.
Cadılar Bayramı bazı belli başlı Batı dünyası ülkelerinde kutlanır. Amerika'da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı, Amerikan kültürünün etkisiyle diğer Batılı ülkelerde de yaygınlaşmaktadır.


Cadılar Bayramı neden kutlanır?
Her yılın 31 Ekim tarihinde kutlanan Halloween Paganlar'da bu tarihin yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak simgelenmesi nedeniyle bu tarihte kutlanır.
Cadılar Bayramı'nın en önemli simgesi gülen yüz çizili balkabağıdır. Balkabağının içi boşaltılır ve gülen yüz şeklinde oyularak içine bir mum yakılır. Cadılar Bayramı gününde en çok tüketilen şekerleme türü elma şekeridir. Küçük çocuklar o gün kapı kapı gezip ev sahiplerine "şaka mı şeker mi" diye sorar. Ev sahibi eğer şakayı seçerse çocuklar korkunç kıyafetleri ile komiklik yaparlar.


Ev sahiplerinin çocuklara şeker ve harçlık verildiği bugünün geçmişi ise geçmişi ise Britanya'da yoksulların dolaşarak "ruh keki" istemesi tradisyonuna dayanır.
Yetişkinler ise o gece kıyafet baloları veya partiler organize ederler. Bu partilerin konsepti korku üzerine olur fakat dileyen dilediği kostümü giyer. Kimi bir zombi olurken kimisi Kaptan Jack Sparrow olabilir. Bu partilerden son yıllarda Türkiye'de de yapılmaktadır. Ülkemizde cadılar bayramı resmi olarak kutlanmasa da küçük bir kesim kıyafet ve kostüm balosu şeklinde bayramı tesit etmektedir.

Editör: Haber Merkezi