Ak Parti Kurumsal Kimliğine, Parti Programına, Parti Tüzüğüne ve Siyasal Partiler Kanunu’na aykırı davranışlar karşısında taviz verilmeyeceğine dikkat çekilen kılavuzda, “Siyasi Partilerde Aday Adaylığı, Ak Parti Tüzüğü, Milletvekili Seçimlerinde Adaylık İşlemleri, aday adaylarımızın çalışmalarında dikkat edeceği hususlar ve partimizin kurumsal sembolleri ve bu sembollerin kullanım biçimlerine” yer verildi.

İLETİŞİMDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ŞÖYLE SIRALANDI

01
ADAY ADAYLARININ SEÇİM KILAVUZUNA RİAYET ETMESİ

Aday adaylığı süresince kullanılacak slogan ve metinlerden oluşan materyallerin çerçevesi bu kılavuzda yer almaktadır. 

Aday adaylarımız bu çerçevenin dışına çıkmamalıdır.

Aday adaylarımızın kullanacağı her türlü tanıtım materyallerinde vaatlerini nereye yazacağı, görsellerini nereye koyacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. 

02
KULLANILAN DOKÜMANLARDA GENEL BÜTÜNLÜĞÜN SAĞLANMASI

Kampanya süresince kullanılacak bütün dokümanlar, renk uyumu, yazı karakteri ve ebat açısından birbiriyle uyumlu olmak zorundadır. Özellikle bu dokümanların tasarımında ve basımında Ak Parti kurumsal kimlik kılavuzunun esas alınarak takip edilmesi gerekmektedir. Farklı renk ve yazı karakterlerinden oluşan dokümanlar basılmamalı ve dağıtılmamalıdır.

03
KULLANILACAK MATERYALLERDE ESTETİK DÜZEY VE ALGILANABİLİRLİĞİN YÜKSEK OLMASI

Aday adaylarının kullanacağı materyallerin estetik düzey ve algılanabilirliğinin yüksek olması, aday adaylarının imajına olumlu katkı sağlayacağı gibi, hedef kitlenin de partiyi “düzenli, disiplinli” bir parti olarak algılamasını mümkün kılacaktır.

04
TARTIŞMALARDAN KAÇINMAK

Aday adaylarının seçim sürecinde üzerinde durması gereken en önemli konulardan biri, güler yüzlü olmak ve tartışmaya girmemektir. Aday adaylarımız bu konuda çok dikkatli olmalıdır. 

İnsan ilişkilerinde samimiyet, içtenlik, yapmacık olmayan sıcak tavırlar her zaman olumlu sonuçlar verir. Her insanı tanımak için önce onu dinlemek gerekir ve her insan aşağılanmaksızın görüşünü açıklayabilme hakkına sahip olmalıdır. Zedeleyici, suçlayıcı olmadan anlaşmaya, uzlaşmaya çalışmak, görüş ayrılıklarını yapıcı bir şekilde belirtmek, kimseyi utanç duyacağı bir duruma sokmamak gerekir.

Başkalarının saygı duyduğu, değer verdiği düşünceleri, inanışları olduğu göz önünde tutulmalı, bize ters olan düşünceler karşısında esnek ve hoşgörülü davranılmalıdır. İtici hareketlerden uzak durulmalı, karşı tarafa karşı tahammüllü olunmalıdır.
Diğer kişilerle ilişkilerimizde bütünlük, sevgi, dürüstlük içinde o kişilerin yaşadığı gerçeği görmek, algılamak ve buna göre yorumlamak gerekir. Yeni fikir ve önerilere rahat, telaşsız ve sakin bir şekilde açık olunmalıdır. Görüşlere katılmamak ayrı, yanlış ilan etmek ayrıdır.

Ben biliyorum havası uyandırılmamalı, aşırılığa kaçmadan ölçülü davranılmalıdır. İnsanların ne olmalarını istememiz değil, ne olduklarını bilmemiz önemlidir.

Karşımızdaki insanlara yakınlaşabilmemizin yolu, onların hayatının bir parçası olduğumuzu sergilemekten geçer. Bunu hissetmelerini sağlayacak şey içtenlik ve samimiyettir.

05
TEMSİL ETTİKLERİ KİMLİĞİN BİLİNCİNDE OLMAK

Kim olduğunu bilmeyenin yapacak bir şeyi de olmaz. Aday adaylığı sorumluluğunu üstlenenlerin taşıdıkları kimliğin değer ve inançlarını 24 saat üzerlerinde taşımaları gerekmektedir.

06
NE İSTEDİĞİNİ BİLMEK

Siyaset yapabilmenin yolu halkın kavrayabileceği somutlukta istekleri, sorunları ve gerçekleştirilebilir hedefleri tarif etmektir. Son tahlilde kitlelere ulaşacak ve zihinlerinde kalacak olan şey net bir biçimde ortaya konanlardır.

07
NASIL YAPACAKLARI KONUSUNDA GEREKLİ BİLGİ VE BECERİLERE SAHİP OLMAK

Bizi hedeflediklerimize ulaştıracak strateji ve taktiklerimizi açıklıkla sunacak yetkinlikte olmadığımız takdirde insanlar adaylara güven duymayacaktır.

08
HEDEF KİTLEYE ONLARDAN BİRİ OLARAK İÇTEN VE SAMİMİ BİR DİLLE KONUŞMAK

Adaylık, insanlara hükmeden ya da akıl öğreten bir dil kurarak yapılamaz. 
Karşımızdaki insanlara yakınlaşabilmemizin yolu, onların hayatının bir parçası olduğumuzu sergilemekten geçer. Bunu hissetmelerini sağlayacak şey içtenlik ve samimiyettir.

09
DOĞAL VE İÇTEN TEBESSÜM

Asık bir surat ya da öfkeli bir ifade ile karşı karşıya geldiğimizde tepkimiz yaklaşmak yerine kaçınmak olmalıdır. Adayların umut kaynağı olabilmesinin yolu doğal bir gülümserlik taşımasıdır ki; insanlara umut verebilsin.

10
İNSANLARLA FİZİKSEL TEMASA ÖNEM VERMEK: TOKALAŞMAK, SARILMAK, GÖZ TEMASI KURMAK

Varlığımızı hissettiren bir el sıkma ya da şefkatle omzumuza dokunan bir el kadar bize iyi gelen pek az şey bulunmaktadır. Adaylar her fırsatta olumlu duygular yaratacak bir teması yakalamalıdır.

11
BİLGİÇLİK TASLAMAK, ÖĞRETMEYE ÇALIŞMAK YERİNE ANLAMAYA, PAYLAŞMAYA YÖNELİK BİR DİL KULLANMAK

İnsanlar sorunlarının farkında oldukları gibi çözümlere dair bir takım sezgilere de sahiptirler. Küçük bir çocuğa dahi yapılmaması gereken bir biçimde onlara öğretmenlik yapmaya soyunmak onların bizimle olan alışveriş imkanını kısa sürede tüketecektir.

12
İNSANLARI İKNA ETMEK ADINA GERÇEKLEŞMESİ İMKANSIZ VAATLERDEN UZAK DURMAK

Adaylar, sundukları vaatlerde, kendi bölgelerinin sorunlarını dile getirmeli ve sorunların çözümüne ilişkin vaatlerde bulunmalıdır. Gerçekleşmesi imkansız olan vaatler ile insanları yanlış bilgilendirmemelidir.

13
TEMİZ, BAKIMLI, YERİNE VE GEREĞİNE GÖRE GİYİNMEK

Adaylar, katılacağı programa göre kıyafet belirlemelidir.

14
BÖLGESEL GÖRGÜ KURALLARINA VE GELENEKLERE DİKKAT ETMEK, BUNLARA UYGUN DAVRANMAK

Adaylar yaptıkları konuşmalarda, katıldıkları konuşma ve sohbetlerde bulundukları bölgenin görgü kurallarına uygun davranmalıdır. Samimi bir tavır ve imaj oluşturmak için bulundukları bölgenin geleneklerine uygun davranış ve hareketler sergilenmesi gerektiğini unutmamalıdır.

Seçim Kılavuzu ile ilgili  detaylı bilgilere http://akadayadaylari.com/ adresinde ulaşılabiliyor

Editör: Haber Merkezi