AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni anayasa yapma iradesinin zemininin TBMM olduğunu söyledi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine Çelik, bir siyasi partinin Türkiye'nin gündemindeki konularla ilgili çalışmalar yapmasının zorunlu olduğunu, AK Parti'nin de anayasa konusunda çalışmalarını devam ettirdiğini belirtti.

Yeni anayasa hazırlığını 2002 yılından beri sürdürdüklerini ifade eden Çelik, ''Yeni anayasa yapma iradesinin zemini TBMM'dir. Takvim, içerik ve yöntem TBMM'de siyasi partilerin oluşturacağı iradeye bağlıdır'' dedi. Çelik, ''bir anayasa metni oluşturalım, bunu siyasi partilere götürelim'' gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurguladı.

Bazı BDP'li siyasetçilerin anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarına yönelik soruyu da Çelik, ''BDP, Türkiye'deki siyasi süreçleri çıkmaza sokmak, kriz üretmek yerine Türkiye'nin temel meselelerine çözüm üreten pozitif bir yaklaşımı tercih etmeli'' şeklinde yanıtladı.

Bütün siyasi partilerin anayasa konusundaki katkılarının önemli olduğuna işaret eden Çelik, ancak BDP'nin önce Meclise gelerek yemin etmesi ve pozitif siyaset üretme iradesini ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Çelik, Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız'ın ''vergi vermeme'' konusundaki açıklamasıyla ilgili de ''Türkiye pozitif zemin yakalamışken bütün partiler katkı vermelidir. Demokrasiyi kullanarak demokratik yolları tıkamaktan vazgeçmeliler. Demokrasinin ivme kazanmasını olumsuz etkileyen bir açıklamadır. Buna olumlu bakmayız'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de gazetecilerin anayasa çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtlarken, TBMM'de yeni anayasa görüşmeleri yapılırken en yüksek mutabakatın sağlanması yönünde gereken bütün adımların atılacağını, bunu herkesin göreceğini vurguladı. Canikli, bütün siyasi partilerin ve ilgili kesimlerin anayasa çalışmalarına katkı vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi