CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak, Albayraklar’a satılan SEKA fabrikasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararıyla Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine tepki gösterdi.

Özel Endüstri Bölgesiyle SEKA peşkeşinin sürdüğünü belirten Aytekin, her türlü teşvik Cumhurbaşkanının iki dudağı arasında, bu haliyle Cumhurbaşkanı isterse Albayrakların cebinden kuruş çıkmaz. İfadelerini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

“1981 yılında inşa edilen Balıkesir Selüloz Kağıt fabrikası (SEKA) diğer yerlerdeki SEKA fabrikaları gibi iktidarın peşkeş aracı oldu. İlk kurulduğunda 198 miilyon dolar maliyetle hayata geçen SEKA, 1998 yılında özelleştirilme kapsamına alınmış ve şirkete dönüştürülmüştü. 198 milyon dolara mal olan SEKA, bu iktidar tarafından 1.1 milyon dolara Albayrak’lara satıldı. Kelimenin tam anlamıyla peşkeş çekmek olarak görülen bu satışı Danıştay durdurmuştu. Ama hem Albayraklar hem iktidar, bu rantı çok istediği için tam 5 kez tekrar tekrar satışı denedi. Bir türlü “satışı” gerçekleştirilemeyen SEKA için nihayet formülü bulunup Bakanlar Kurulu kararıyla çıkan bir düzenleme ile satış yapıldı. Geçen zaman içerisinde “zarar ediyor” gerekçesiyle kağıt fabrikası kapatıldı.

Bütçe görüşmeleri sırasında soru üzerine Sanayi bakanı Mustafa Varank, “Balıkesir SEKA’yı tekrar faaliyete geçireceğiz” ifadelerini kullandı. Ve o zaman bir açıklama yaparak “SEKA Cumhuriyettir diyerek satışa karşı çıktığımızda bizi düşmanlıkla suçlayanlar bugün kalkmış SEKA’yı tekrar açacağız diyor. Milletle dalga mı geçiyorsunuz? Madem açacaktınız ne diye sattınız?” demiştik.

Geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanı Varank, Balıkesir’e geldi. Fabrikayı ziyaret etti, üretilen ilk kağıtla hatıra fotoğrafı çektirdi. Yaptığı açıklamada 140 milyon avroluk yatırım yapan şirket, 150 milyon dolarlık ithalatı durduracak dedi. Başından sonuna, bir kamu zararına imza atılan SEKA satışlarının geldiği nokta bu. Dolar yükseldi, ithalat kalemi arttı. Yerel gazeteler kağıt yetersizliğinden basılamaz boyutlara geldi. Çünkü SEKA’yı satmışlardı. Şimdi yıllık 150 milyon dolarlık ithalatı engelleyeceğiz diyor. Demek ki SEKA’lar 2003 yılından bugüne geçen 16 yılda yıllık ortalama 100 milyon dolarlık ithalatla, ithalat listemizde yer aldı. Yani bakanın yıllık 150 milyon dolarlık ithalatı durduracağız sözüne bakarak ve Döviz kurunu da göz önünde bulundurarak, 16 yılda yaklaşık olarak 1 milyar 600 milyon dolarlık bir zarar var ortada. Haramdır, ayıptır. Bu yolsuzluğun zirvesidir.

Bakan Varank’ın ziyareti sonrasında, bugün bir baktık, resmi gazetede bir karar yayımlandı. Karara göre Albayrak’lara ait kağıt fabrikasının bulunduğu alan Özel İmtiyaz kazandı. 1037 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kağıt Fabrikası alanı Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. Yani Albayrak’ların yaptığı “140 milyon avro”luk yatırımda zararları minimize etmek amaçlandı.

Mesela bu kararın atıf yaptığı kanunla ÇED süreci beklemeksizin kanuna bağlı olarak, şirketler yer tetkikinden muaftır denilir. Bu şu demek, Albayrakların veya Albayrakların taşeron olarak kuracağı bir şirketin imtiyazlı bölge alanında yapacağı bir yapıya ÇED süreci beklemeksizin bakanlık yer tetkikinden muaftır hükmünü gerekçe göstererek onay verebilir.

Yine aynı kanunun 4. Maddesinde Teşvik tedbirleri yer almaktadır. Ve yapılabilecek, verilebilecek tüm teşviklerin Cumhurbaşkanının ukdesinde olduğu kanunda ifade edilmiştir. Yani, Cumhurbaşkanı bu alana vereceği özel bir teşvikle şirketin cebinden bir kuruş dahi çıkmamasına olanak tanıyabilir.

İşte bu zihniyet, yandaşı arkadaşı eşi dostu kayırma düşüncesi, ülkeyi bu noktaya getirdi.“

Editör: Haber Merkezi