CHP İl Kongresi, Türkiye’deki ilk askeri darbenin 52. yılına rastlayan tarihte yapıldı.

Hararetli tartışmaların gölgesindeki kongrede yeniden il başkanı seçilen Muzaffer Mavuk, “Bugün Hürriyet ve Anayasa Bayramını kutluyoruz” dedi.

Menderes ve arkadaşlarını idama götüren ihtilalcilere adeta alkış tuttu.

Genel başkanı Kılıçdaroğlu ise, “Darbe hukukundan beslenenler darbecilerin ortaklarındandır” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Av. Muzaffer Mavuk, kongreyi açış konuşmasında büyük bir gaf yaptı.  

Mavuk, Kurtdereli Spor Salonu’nda yapılan 34.olağan kongresinin açılış konuşmasında, şenlik havasında gerçekleştirdikleri kongrede “27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramını kutlamak için buluştuk” dedi.

Bu ifadeler salonu sessizliğe büründürdü. Daha sonra kürsüye gelen partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Darbe hukukundan beslenenler darbecilerin ortaklarındandır. Bunu herkesin bilmesini isterim” diye konuştu.


27 MAYIS’TA NE OLMUŞTU?
Bilindiği gibi, Türkiye Cumhuriyet tarihinde gerçekleşmiş ilk askeri darbe olan 27 Mayıs Askeri müdahalesinin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere çok sayıda milletvekili tutuklandı. TBMM feshedildi. 
MENDERES’İ İDAM ETTİRMİŞLERDİ
235 general ve 3500 civarında subay emekliye sevk edildi. 1402 üniversite öğretim görevlisi görevden alındı. Bazı üniversiteler kapatıldı. 520 hakim ve yargıca el çektirilip, yargı kontrol altına alındı. Adnan Menderes ve arkadaşları bu darbecilerin oluşturduğu mahkemenin kararı doğrultusunda idam edildi. 3 Nisan 1963’de ise, Hürriyet ve Anayasa Bayramı ilan edilmişti. Bu bayram, 1982’de kaldırıldı. CHP’li Başkan Mavuk, işte bu bayramı kutladı..
Editör: Haber Merkezi