BALIKESİR Belediye Başkanı İsmail Ok, Yardımcıları Yusuf Özenç ve Tuna Aktürk ile birlikte teknik bir gezi yaptı. Basın mensupları ile gerçekleşen gezide devam eden projelerin son durumları ile ilgili yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.

Türkiye'nin ilk patentli parkı!
Başkan Ok ve ekibi, teknik gezisinin ilk durağında Bahçelievler’de yapımı devam eden ve sonbaharda yapımı tamamlanacak olan Çevre Eğitim Parkı ile ilgili bilgi verdi. Başkan Ok, “Çevre Eğitim Parkı Türkiye’de bir ilk ve patenti bize ait. Çocuklarımız Balıkesir’de ne yetiştiğini bu park sayesinde öğrenecek. Tartan pistimiz olacak. Bu da Balıkesir’de bir ilk olacak. 9 bin metrekare büyüklüğünde olan bu arazideki parkı halkımızın hizmetine sunduğumuzda çok ilgi göreceğine inanıyorum. Sonbaharda bitirmeyi hedefliyoruz. İnşallah hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.

Teknik gezisinin ikinci durağında Adnan Menderes’te yapımı devam eden kapalı pazar yeri ile ilgili yüklenici firma yetkilisinden son durum hakkında bilgi alan Belediye Başkanı İsmail Ok, “İnşaata başlandı, alt yapıları gördüğünüz gibi ciddi oranda bitirilmiş durumda. İnşallah 150 gün sonunda burası da bitmiş ve Adnan Menderes halkının hizmetine sunulmuş olacak. 1. Sakarya mahallesinde de aynı şekilde ihalesi yapılmış bir kapalı pazar yeri projemiz daha var. Önümüzdeki günlerde onunda temeli atılacak. Gördüğünüz gibi Balıkesir Belediyesi alt yapı, üst yapı çalışmalarının yanı sıra kalıcı eserler bırakmak içinde çalışıyor” şeklinde konuştu.

Daha sonra Eski Kepsut Yolu’na geçen Başkan Ok, yeni bulvar için asfalt işinin çok az kaldığını belirterek, bu hafta bu işin biterek bulvar için orta refüjün düzenlenmesine başlanılacağını ifade etti. Eski Kepsut Yolu’na bağlantıyı sağlayacak köprünün de yapım aşamasında sona yaklaşıldığını söyleyen Başkan Ok, bulvara mesafenin kısalacağını ve vatandaşlarımızın ulaşımını kolaylaştıracağını belirtti.



 Hayvan Pazarı ve Kurban Kesim Merkezi  Türkiye’ye örnek
Son olarak Kepsut yolunda bulunan Hayvan Pazarı ve Kurban Kesim Merkezi ile teknik gezisini noktalandıran Başkan Ok, buranın birçok belediye tarafından örnek alındığını söyledi.
Belediye Başkanı İsmail Ok, “Çok özel malzemeler kullandık burada. Görünen ortada. Bahar ayında geldiğimizdeki görüntü ile şimdiki görüntüyü fark ediyorsunuz. Sadece Balıkesir için değil Ege ve Marmara için en büyük Hayvan Pazarı olacak.  Burasını çevre illerden örnek almaya geliyorlar. Hayvan Pazarı ve Kurban Kesim Merkezimizde son aşama çevre düzenlemesi ve Ramazan ayında inşallah açılışını gerçekleştireceğiz.
Borçlarımızı ödüyoruz, kasamızda paramız var
Teknik gezinin sonunda basın mensuplarıyla yemek yiyen Belediye Başkanı İsmail Ok, göreve geldikleri günden beri tek düşüncesinin Balıkesir olduğunu ifade ederek,  yapılan hizmetleri de kamuoyunun takdir ettiğini söyledi. Hazırlanan projelerin bir bir hayata geçirileceğini ifade eden Başkan Ok, belediye yönetimi hakkında üç beş ay ömür biçenlerin ortaya çıkanlar karşısında şok yaşadığını söyleyerek, belediyenin borçlarını ödediği gibi kasasında da milyonlarca lira para olduğunu belirtti. Başkan Ok, "Yaklaşık 2,5 yıllık zaman zarfında Balıkesir Belediye yönetimi şahane işler başardı. Bize 3-5 aylık ömür biçenler, 3-5 ay sonra bunlar belediyeyi terk eder giderler diyenler bizim vadesi geçmiş yaklaşık 40 milyon TL`lik borcu ödediğimizi birbirinden faydalı projelere imza attığımızı görünce şok yaşıyorlar. Bırakın geçmiş dönemde bu projelerin paralarının hazırlandığını, istimlak bedellerinin ödendiğini, tam tersine ödenmesi gereken vadesi geçmiş trilyonlarca para var. Kim Balıkesir Belediyesi`ne hangi müteahhit iş yapıyorsa hakedişlerini getirdiğinde parasını nakit olarak alıyor. Hiç nakit problemimiz kalmadı. Yine geçmiş dönemde, bizim devraldığımız vadesi geldiğinde ödenecek borçlar da tıkır tıkır ödeniyor. Dolayısıyla Balıkesir halkı zaten bunları biliyor. Biz de başta Balıkesir halkı olmak üzere bütün destek veren herkese teşekkür ediyoruz. 2 yıl gibi kısa sürede Balıkesir Belediyesi`nin geldiği durum budur. "dedi.

Katı Atık en önemli proje
Belediye Başkanı İsmail Ok en önem verdiği projelerden biri olan Katı Atık Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkür etti. Başkan Ok, "Bu proje kamuoyunun bildiği gibi 25 milyon Avro`luk bir proje ve bunun 23 milyon Avro`su AB tarafından hibe, 2 milyon Avro`luk kısmı da İller Bankası`ndan karşılanacak. Bu proje hiçbir eksiğimiz olmamasına rağmen aylarca raflardan inmeden takılıp kalmıştı. Yine o süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız Balıkesir`i ziyaretinde belediyeye de gelip bizi şereflendirdiler. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza durumu arz ettim, hiçbir eksiğimizin olmamasına rağmen, AB’nin kabul etmediğini ve projenin aylardır tozlu raflarda beklediğini kendisine ilettim. Bu konudaki işlemlerin yapılması için talimat veren Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül`e çok teşekkür ediyorum. Biz de böyle. Kim Balıkesir için bir şey yapıyorsa onlara teşekkür etmeyi bir borç biliriz. O tıkanıklık aşıldı ve hızlı bir şekilde yol almaya başladık. Devamında Çevre ve Orman Bakanlığı`nın o tozlu raflarından proje tekrar indi ve AB`nin internet sitesinde de artık ihale duyurusu 1 ay önce yapıldı. Duyuru süreci tamamlandı. Şu anda Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu başkanlığındaki heyetimiz Ankara`da AB`nin üyesinin bulunduğu bir komisyon tarafından ihale teklifleri dosyaları incelenmekte. Önümüzdeki günlerde bu dosya sayıları 6 veya 8`e indirilecek ve artık ihale işlemleri başlamış olacak."dedi.



Bu hibe Balıkesir tarihinde bir ilk
Katı Atık Projesi`nin önemini belirten Belediye Başkanı İsmail Ok, proje ile birlikte Balıkesir`in katı atık sorununun biteceğini kaydetti. Başkan Ok, "Bu gerçekten Balıkesir için çok önemli bir proje. Biz bu projenin kaynağının hemen hemen tamamını AB`den hibe şeklinde alıyoruz. Bu da bizim dönemimizde, ekibimizin üstün gayretleriyle bu noktaya geldi. Bunun için çok mutluyum. Önümüzdeki süreçte ihale işleri gerçekleştiğinde temeli atılmış bitmekte olan işler gibi görev süremiz tamamlanmadan evsel katı atıkların geri dönüşümü ile ilgili proje de hayata geçecektir. Balıkesir hatta Türkiye AB`ye hep ödenek ayrıldığı takdirde biz yeterince bunlardan yararlanamıyoruz diye dert yanılıyordu. Ama Balıkesir tarihinde ilk defa böyle büyük hibeyi bizim dönemimizde almış olması bizi ayrıca mutlu etmekte. Dolayısıyla Balıkesir belediyesinden bir kaynak aktarılmadan bu projenin gerçekleştirilmesi bizim için çok önemli. Bu proje gerçekleştiğinde artık evsel katı atıklarımızın çevreye hiçbir olumsuz katkısı olmayacak. Çöplerin suları arıtılmış olarak tertemiz yeraltı sularımızı ve derelerimizi besleyecek. Yine GOP bölgesindeki yaz aylarında çekilmez olan ağır koku da inşallah tarihe karışacak. Proje şu andaki çöp toplama sahasının bulunduğu bölgeye yapılacak. Bu projede ayrıca 8 ayrı belediye daha var ve bütün bu ilçe ve beldelerinde katı atık problemi bitmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Yeni Çarşı yenilenecek
Belediye Başkanı İsmail Ok hazırlık aşamasında olan Karesi Kalesi ve Yeni Çarşı Projelerinin devam ettiğini söyleyerek, "Karesi Kalesi ile ilgili projemiz devam ediyor. Yeni Çarşı`nın ihalesi 23 Ağustos tarihinde gerçekleştiriliyor. Yeni Çarşı da bu kötü görüntüden, Balıkesir`e yakışmayan kötü durumundan kurtaracağız. Oranın çatısından kaldırımına kadar yenileyeceğiz. Bu projede Yeni Çarşı`da dükkanların metrekaresine göre dükkan sahipleri para ödeyecekler. Yani her dükkan aynı parayı vermeyecek. Belediyenin öncülüğünde yapılıyor. Burası için belediye de güzel işlere imza atacak. Maliyet hesapları bitti."diye konuştu.

Yeni Mezarlık ihalesi tamam

Balıkesir`in yeni mezarlık yerinin ihalesinin tamamlandığını belirten Belediye Başkanı İsmail Ok ihale sürecinin ardından yeni mezarlığın temelinin atılacağını vurguladı. Başkan Ok, "Bugün yeni mezarlık yerinin ihalesi yapıldı. Yasal süreç tamamlandığında yeni mezarlığın da temelini atmış olacağız. Daha önce paylaştığımız gibi orada 255 bin metrekarelik istimlak gerçekleştirildi. Bu istimlakların paraları köylülerimize tapuda işlemleri biter bitmez nakit olarak ödendi. Köylümüz memnun. Ben bu konuda başta Karamanköy, Köylüköy, Köseler Köyü olmak üzere bu köylerimizin muhtarlarına ve halkına teşekkür ediyorum. Bizlere çok büyük kolaylık sağladılar. Bizim bu yaptıklarımızı çekemeyenler olacaktır. Ama Balıkesir halkının hayır duası bizim yanımızda. Neymiş efendim mezarlık yeri daha önceden istimlak edilmiş. Bir karış yer istimlak edildiyse, bir karış yerin parası ödendiyse ben o elleri öperim. Bizim bilmediğimiz kendilerinin yaptıkları ve belgesi olan ödemeler varsa bunları da bizlere getirsinler, biz de kendilerine teşekkür edelim. Ama tabi ki bunlar yok. Böyle bir şey söz konusu değil."diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi