* AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, yıkılan hal binasının alanıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler paylaştı, belgeler gösterdi; "Burada hakikaten bir cinayet işleniyor" dedi. Bina yapılması zorunluluğu bulunmadığını dikkat çekti;"Belediye başkanını çok endişeli, telaşeli görüyorum" diye konuştu.

 * Lunapark alanına otel yapılmasına karşı çıkan belediye yönetimine "yetki sende, istersen yaptırmazsın" diye seslenen Uğur,  "Burada oynanan oyun Zağnos Paşa meydanını gözden kaçırmak. Hedef olarak lunaparkı gösterip, orada inşaat yapmak birilerine peşkeş çekmek" iddiasını ortaya attı. 


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, yaklaşık iki yıldır Balıkesir'in gündemini meşgul eden yıkılan hal binası alanı ve son günlerde tartışılmaya başlanılan Lunapark alanıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Uğur, belediye başkanı İsmail Ok'un bu konulardaki açıklamalarıyla kendisine yönelik eleştirilerine " Ben belediye başkanımızı çok endişeli , heyecanlı, tereddüt içerisinde olduğunu gördüm. Bir panik havasında."şeklinde cevap verdi.  
Edip Uğur, AK Parti il teşkilatında düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi: 

HALK GETİRİR, HALK GÖTÜRÜR

"Demokrasiye inanmış kimseleriz. Halk seçer, halk koltuktan makamdan indirir, halk iktidar yapar, halk iktidardan indirir.
2004 -2009 arasında Ak Partili belediye bir başkanı vardı beşi yıl içerisinde hakikaten Balıkesir'in eli yüzü değişti. Yeşil alanları yolları, otoparklarında büyük değişiklik oldu . 'Köydü kent oldu' dedik.  2009 seçimlerinde İsmail Ok'u uygun gördü Balıkesir halkı. Bizde tebrik ettik. Bizim ve Balıkesir'in belediye başkanıdır dedik.  Hiç bir zamanda Balıkesir belediyesinin hizmetlerini engelleyici yönde davranışımız olmadı."

HAL BİNASI ALANI 
"Bir ay önce kendisiyle yaptığımız görüşmede, (lunapark alanındaki yere otel yapılmasını istemiyoruz. KİPA' nın yanındaki belediyenin yeriyle de burayı takas edelim) dedi. Yardımcı olacağımızı söyledik. Bizde yeşil alanların bina olmasını istemiyoruz dedik. Tabi bu işin safahatını önce Zağnos Paşa Meydanıyla ilgili başlamak lazım.

MİMARLAR ODASININ BAŞVURUSU
"Kültür Varlıkları  Koruma Bölge Kuruluna 22.6.2012'de Mimarlar Odası müracaatta bulunarak Zağnos Paşa Camii ve çevresi koruma alanı olarak belirlenmesini talep ediyor. Koruma kurulu da 'Zağnos Paşa koruma alanı olarak belirlenmiştir' kararı alıyor. Belediye çok acele bir şekilde 9.7.2012 tarihinde meydana yapılacak olan yapıyla ilgili 17 gün içinde projeleri hazırlatmış ve kurula müracaat ediyor. Biz buraya 1700 metre bina yapmak istiyoruz. Bunun için sizden izin istiyoruz. 


BELEDİYE'NİN NİYETİ YEŞİL ALAN DEĞİL

Belediyenin niyeti oranın meydan olarak kalması değil.  Mimarlar odası müracaat ettiğinde bakın burada şu alanda hiç bir yapılaşma yok, Paşa Camii burada önü açılmış. Kültür Varlıkları  Koruma Bölge Müdürlüğün kararı. Belediye müracaat ediyor bakın şu binanın yapılma iznini istiyor. Ben buraya bu binayı yapayım.
Belediye başkanı  (Kültür Varlıkları  Koruma Bölge kurulu AK Parti iktidarı döneminde atandı, bunlar istedikleri kararı aldırabilirler) diyor ya.. Belediye zaten işi bitirmiş. 
Hemen oraya bir karar alınıyor. Karar şu  "Zağnos Paşa Camii koruma alanında kalan ve alınan karar uyarınca hazırlanan hal binasına ilişkin yeni yapılanma projesinin uygun olduğuna" . Kim istiyor bu projenin uygulanmasını ? Balıkesir Belediyesi istiyor."

AK PARTİ'DEN YARDIM İSTEMİŞ AMA, İŞ İŞTEN GEÇMİŞ

Belediye Başkanı (AK Parti  İl Başkanına 27 Aralık 2012 tarihinde Anıtlar yüksek kurulunun kararını faks çektim) diyor. Ne zaman çekiyorsun. Bu karar 22.6.2012'de alınmış bir karar. Sen 27.12.2012'de fakslıyorsun. Bu tarihe kadar, milletvekiline, AK Parti İl Başkanına (biz buranın alan olarak kalmasını istiyoruz) diye müracaatın varmı? Yok.. 

İTİRAZ SÜRESİNİ GEÇİRMEK İÇİN NE YAPTI?
Bunun 60 günlük itiraz süresini geçirmek için 27.12.2012'ye kadar kimsenin haberi yok. Burada el çabukluğu marifet var. 27.12.2012'de il başkanımıza evrakı göndermiş. Beş gün sonra 2 Ocak 2013 tarihli meclis toplantısında burada bu binanın yapılması için karar çıkmış. 
"Kamuoyu önünde soruyorum. Bu ihaleye ne zaman çıkıldı ? Projesi nedir?. Balıkesir kamuoyu  buraya bina yapılmasını kabul ediyormu. 1700 metre kare bir bina.


SÜLİETİ HANGİSİ BOZUYOR?
"Lunapark'a otel sülieti boza deniliyor ya. Peki sülieti hangisi bozuyor? Paşa camiini görebiliyor musunuz  buradan.? Süliet kalmış mı?. Biz hatta oradaki eski evlerin korunarak eski dokusuna dönüştürülerek Balıkesir'in geçmişinin tarihinin yaşatılmasını istiyoruz. Siz böyle modern aynalı camlı bir bina koyduğunuz zaman Balıkesir'in dokusunu koruyor musunuz.? "

KİME NASIL İHALE ETTİN, RANT KİME?

"Bunu alel acele ihale ettiniz. Kime ihale ettiniz .?
Bizden yardım istiyor belediye başkanı . Yardıma hazırız. Bu yetki tamamen belediye meclisinindir. Toplasın meclisi biz buranın alan olarak kalmasını istiyoruz desin hemen çevirir. 
(Yardım istedim) diyor. Beş gün sonra belediye meclisinde, muhalefete (bizim sizin oyunuza ihtiyacımız yok. Biz bunu çıkartırız) deniliyor. 
Ama böyle yapmakla o alanı perişan ediyorsun. Bizi suçluyor, diyor ki; (Bursa Kültür Varlıkları  Koruma Bölge Kurulu iktidarın elinde, isteseler 2 saniyede yaparlar. Sen zaten 2 saniyede bitirmişsin işi.
İtiraz edilmesin diye +60 günlük itiraz süresini de geçirmişsin. 
Hemen meclise sevk ediyorsun, çıkarıyorsun ihale ediyorsun. 

BALIKESİR'İ KATLEDİYOR
Kime nasıl ihale ettin? Esas burada yangından mal kaçıran sensin, buradaki rant kime. Kime vereceksin bunu ? Kime söz verdin.? İş burada . 
Kime ihale ettin açıkla ? Ne yapacaksın, planı projesi ne ?  Yazık değil mi Balıkesir'i katlediyorsun. Kendisi cambaza bak cambaza diyor. Oda cambaza bakarken işi götürecek. Biz bu oyuna gelmeyiz. Sen daha önceden kime verileceği belli binaları yapıyorsun. Balıkesir'in tarihi simgesi olan Zağnos Paşa'nın , Karesi Türbesi'nin hamamının süliyetini bozuyorsun."


MEYDAN İSTENİLİYORSA BELEDİYE TEMSİLCİ KARARA NEDEN ŞERH KOYMADI?

"Bursa Kültür Varlıkları  Koruma Bölge kurulu toplantısına Balıkesir Belediyesi temsilcisi Hikmet Memiş katılmış. Aman diyor çabuk toplantıda bunu hemen yapın. İmar müdürünün şerhi yok, imzası var. Sonra (bizde istemiyorduk mecbur kaldık). Böyle mecburiyet yok. Sen zorlamayla işi geçiştirerek, uyutarak vakit geçsin. Hem müracaatın var, hem kurul karar almış. 
Sonra diyorsun ki Milletvekiliyle İl başkanı birbirinden habersiz, aralarında bir uyuşmazlık mı var acaba. Uyuşmazlık belediye başkanımızla kendi il teşkilatı arasında var. Biz AK Parti olarak en uyumlu teşkilatız."

LUNAPARK ALANINI KORUMAK BELEDİYE'NİN ELİNDE
Edip Uğur, Lunapark alanıyla ilgili yetkili kurumun belediye olduğuna dikkat çekerek, Başkan Ok'un bu konuda gündemi değiştirmeye çalıştığını ileri sürdü. 
Söz konusu alana Belediye'nin izni olmadan alışveriş merkezi yapılmasının imkansız olduğunu kaydeden Uğur, şöyle konuştu: 
"Plan tadilatını kim yapıyor? Belediye yapıyor. Belediyenin izni olmadan alışveriş merkezi olabilir mi? Yetkilisin yeşil saha yap. 


ORAYA YAPTIRMA, BALIKESİR'İ KATLETME
Tamamen yetki belediyede. Plan tadilatını belediye yapmıyormu? Yap kardeşim yeşil saha yap.  Diyor ki ben AVM'ye karşıyım. Popülizim yapıyor. Gidip marketler açıp kurdele kesiyorsunya . Bakkalını esnafını düşünmüyor musun? Birilerinin marketlerini her gün açıyorsun. Şimdi de popülizim yapıyor. 
Burada oynanan oyun Zağnos Paşa meydanını gözden kaçırmak. Hedef olarak lunaparkı gösterip, orada inşaat yapmak birilerine peşkeş çekmek."
"Kendisi demedi mi (orası otel olursa bende gezi alanına çeviririm, orada çadır kurarım yaptırmam). Oraya yaptırma, Balıkesir'i katletme."


İHALEYİ NASIL YAPTIN, HANGİ ŞARTLARDA KİME VERDİN AÇIKLA..
Edip Uğur, Lunapark alanına yapılacak alış veriş merkezi veya otel ihalesini kimlerin alacağının bugünden belli olduğuna ilişkin iddiayı gündeme taşıyan belediye başkanı İsmail Ok'a şöyle seslendi: 
"Kimin alacağı belli ise, gidersin savcılığa ihbarda bulunursun. Notere dersinki bunu alacak olan şu kişidir. İhaleyi aldıktan sonrada (ben söylemiştim, şu kişi alacaktı ihaleyi aldı) dersin. Savcıları ve hakimleri göreve davet ediyor. Bizde davet ediyoruz. Zağnos Paşa meydanındaki ihale nasıl yapılmıştır, kimler katılmıştır, hangi şartlarla kime verilmiştir? Bunu açıkla projeleriyle birlikte kamuoyu bilsin.
Kamu oyu uyutulamaz, gözünden hiç bir şey kaçırılamaz. 
Burada hakikaten bir cinayet işleniyor. 
Belediye başkanını çok endişeli, telaşeli görüyorum."
Editör: Haber Merkezi