BALIKESİR Havran’daki taş ocağında çalışan tırların saçtığı toz, pislik en sonunda köy halkını isyan ettirdi. Yolu kapatarak duruma tepki gösteren vatandaşlar nefes alamadıklarını, köyde kanser vakalarının arttığını belirttiler.

Vatandaşların haklı isyanı ve eylemine destek amaçlı köye giden CHP Milletvekili Ensar Aytekin vatandaşlara reva görülen zulme tepki gösterdi. Bir kişinin rantı için koskoca bir köyün mağdur edildiğini ifade eden Milletvekili Aytekin söz konusu AKP’li belediye başkanı olduğunda kanunun, yönetmeliğin, vatandaş tepkisinin adeta bypas edildiğini dile getirdi.

Milletvekili Aytekin “ 24 Haziran öncesine kadar Havranlı bir AKP milletvekili vardı. Bu sorunu hiç mi görmedi? Aynı taş ocağını AKP’li olmayan, imtiyazı olmayan biri işletmeye kalksa o tesisi başlarına yıkmazlar mıydı? Ama işleten, para kazanan, rant sağlayan AKP’li bir belediye başkanı ise hukuk da ne? Yönetmelik de ne? Ne iş yaparmış Çevre İl Müdürlüğü? Arkadaş dolarlarının destesini arttırsın, vatandaş burada kanser olsun kimin umurunda?”  diye konuştu.

“MANEVİYATINIZ DOLARIN YEŞİLİNİ GÖRENE KADAR MI?”

CHP Milletvekili Ensar Aytekin Koca Seyit köyünün isminin Çanakkale kahramanı, tüm ülkeye mal olmuş bir isimden aldığını, köyde Koca Seyit’in anıt mezarının da bulunduğunu hatırlatarak “Beyler Koca Seyit size bu toprakları dolarlarınıza dolar katın diye mi Çanakkale’de savaştı? Tarihin akışını bu yüzden mi değiştirdi? Dünya tarihinin akışını değiştiren Koca Seyit’in köyünde kısacık bir çevre yolu yapıp, madenden geçişleri değiştiremeyecek kadar mı acizsiniz?

Yoksa sizin maneviyatınız doların yeşilini görünceye mi kadar? AKP’li belediye başkanı daha çok palazlansın, dolarına dolar katsın, tırcıkları köylüyü toza boğsun, vatandaş kanser olsun öyle mi? Siz 18 Mart’tan 18 Mart’a mı Koca Seyit’i, Çanakkale ruhunu hatırlıyorsunuz?”  diye sordu. Milletvekili Aytekin şunları söyledi:

O YOLU ASFALTLA UYSAL

Her gün 100’e yakın ağır tonajlı araç bu stabilize yolu kullanıyor ve araçların geçişi dolayısıyla köyün üstünde bir toz bulutu asılı kalıyor. Necdet Uysal burada köylülere ölüm solutuyor, kanser solutuyor. Stabilize yolun uzunluğu 4 km. Vatandaşlarımızın talebi bu yolun asfaltlanması. Ki Uysal’ın daha önce asfalt üretme tesisi de kurduğunu biliyoruz. Daha çok para kazanmak için, kardan düşmemek için Necdet Uysal’ın vatandaşlarımıza bu zulümü yaşatmaya hakkı yok.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?

Hangi heyet gelirse gelsin, yollara su dökülerek sorun bu zamana kadar ötelenmiş. Köylü ise soluduğu havayla kanser oluyor. Köyde kanser vakaları artmış, köylünün hayvanları ölmüş. Ağaçlar ise Uysal’lar tarafından canlı olarak bile görülmüyor. Bakın bu incecik boru, taş ocağından gelen boru. Bu boru köyün içme suyunu karşılıyor. Tüm köy, bu borudan gelen suyu içiyor. Çok merak ediyorum Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü ne iş yapıyor? Sayın Valimiz Ersin Yazıcı kendisine bağlı kurumları vatandaşların haklı isyanlarını görmeden mi yönetiyor?

Yoksa Çevre İl Müdürlüğünde yetkisini “bypas” yolu ile kullanan bürokratlar mı var? Hepsini inceleyeceğiz. Buradan uyarıyorum, siz bu milletin vergileri ile maaş alıyorsunuz. Çevre İl Müdürlüğünde bir tane memur en minik bir iltimas geçerse bu millet ile gelir o Çevre İl Müdürlüğü’nün önünde haklı isyanımızı sürdürürüz. 

BU SORUN İNSANİ, SİYASİ DEĞİL

Söz konusu AKP’li bir yetkili olduğunda gözleri olup görmeyen, kulakları olup duymayan, dilleri olup konuşmayanlara sesleniyorum. Bu mesele siyasi bir mesele değil. Bu mesele insani ve toplumsal. Biz artık isyanı nehre dönüşmüş köylü yurttaşlarımızın haklı eylemine katılmış bir su damlasıyız. Soluduğumuz havaya, yaşadığımız coğrafyaya, aynı kaderi bölüştüğümüz kardeşlerimizin sıkıntısına ortak oluyoruz. Ve bir kişinin rant iştahına, yüzlerce masun insanın ve doğanın kurban edilmemesini savunuyoruz.”

Editör: Haber Merkezi