Balıkesir'de Altıeylül Belediyesince efsane maratoncu İsmail Akçay adına düzenlenen ve 9 Eylül Pazar günü yapılacak 10. Yol Koşusu öncesi İstanbul Atakoy'deki Olimpiyat evinde basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Zekai Kafaoğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, organizasyonla ilgili kısa konuşmalar yaparak görüşlerini dile getirdi ve İsmail Akçay'dan övgüyle söz etti.


EFSANE MARATONCU AKÇAY
DERS VERÏR GÏBİ KONUŞTU


Balıkesir'in yaşarken ölümsüzleşen 76 yaşındaki eski Milli atlet İsmal Akçay ise, 1 adını taşıyan organizasyon ile ilgili duygularını dile getirirken ders niteliğindeki şu cümleleri kurdu:

"Ben koşmaktan başka bir şey düşünmedim. 28 ülkeye gitmişim, 138 defa milli olmuşum. 1972'de yüzyılın atleti seçilmişim. En zor branş sporun içinde benim branşımdır ama en güzeli de benim branşımdır, maraton.

Benim farklı tarafım da şuydu, yarışmalara devletin, federasyonun parasıyla gitmezdim. Japonya'ya, ABD'ye, Pakistan'a, Hindistan'a bizzat davet alarak gittim. Benim masraflarımı çağıran ülkeler karşılardı.

"Ben Londra caddelerinde, Tokyo caddelerinde milyonların önünde koştum. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaşformasıyla değil, şanlı Türk formasıyla koştum. 'Turco tempo' diye bağırmaları tüylerimi diken diken yapardı."

"Tek bir şey için koştum, namusumuz, şerefimiz olan Türk bayrağı için.
 Ülkemi en iyi şekilde temsil ettim. Sırrımı soruyorlar. Benim yaptığım çalışmayı öküz yapsa şampiyon olurdu. Ben öyle sert ve disiplinli çalıştım. Allah da gördü, başarıyı verdi."


İsmail Akçay kimdir?


MERKEZE bağlı Kesirven köyünde 76 yıl önce dünyaya gelen İsmail Akçay, Balıkesir’in yaşayan gerçek efsanesi.

Herşeyde olduğu gibi sonradan farkına varılarak değeri anlaşılan ve adına yarışlar organize edilen Akçay adı, dünyanın dört bir yanında MARATON kelimesi ağzınızdan çıktığında “efsane isim” olarak akla geliyor. 

Balıkesir ise, bu efsane isimden tanıtımda yeterince yararlanamadı.

Ünü 1964’te başlayan, 3 kez  Balkan Şampiyonu olan Akçay, hala unutulmayan Meksika Olimpiyatında ise, dördüncü oldu.

Dünyanın en iyi maratoncuların biri seçilip şeref listelerine taşındı. 

Editör: Haber Merkezi