Organizasyon hakkında bilgi verdiği toplantıda Bayakşehir Belediye Başkanı Edip Uğur,  "Koca Yusuf bundan 80-90 yıl önce Amerika’da güreş tutmuş. Japonlar Sumo güreşini tüm dünyaya tanıtıyor. Hiçbir estetiği olmayan, insanlara zevk vermiyor ama Türkiye’de bile gelip gösteri yapıyorlar. Neden bizim yağlı güreşlerimizi dünya tanımasın. Ama tanıtacağız."  dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Güreş Federasyonu ve Karesi Belediyesi organizasyonunda 6-7-8 Ocak tarihlerinde Kurtdereli Spor Salonu’nda düzenlenecek olan “Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreş Kurultayı ve Kırkpınar Başpehlivanları Balıkesir Karşılaşması” etkinliği için basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kurtdereli Spor Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında etkinlikle ilgili bilgiler veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, dünyada ilk defa yağlı güreşlerin kapalı spor salonunda yapılacağını ifade etti.

BAŞPEHLİVANLAR ŞEHİTLER İÇİN KOL BAĞLAYACAK

Kurtdereli Spor Salonu’nda kurulacak olan er meydanında Türkiye’nin başpehlivanlarının karşılaşacağını belirten Başkan Uğur, pehlivanların ilk kez kapalı bir alanda güreşe tutuşacaklarını söyledi. Başpehlivanların terör saldırılarında şehit olanlar için kol bağlayacaklarını hatırlatan Uğur, “6-7-8 Ocak tarihlerinde yapılacak olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreş Kurultayı ve 7 Ocak Cumartesi günü yapılacak olan Kırkpınar Başpehlivanları Balıkesir Karşılaşması, Türkiye ve dünyada bir ilk olacak, pehlivanlar ilk kez kapalı bir salonda, yine ilk kez kış aylarında bu defa şehitler için kol bağlayacak. Türkiye'nin başpehlivanlarından Recep Kara, Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil Yeşil, Salih Erinç, Şaban Yılmaz, Orhan Okulu, İsmail Koç ve Serhat Balcı'nın katılacağı karşılaşmalardan önce de ayrıca Minik 1, Minik 2 ve Teşvik boylarında güreşler yapılacak” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN 7 MİLYON LİRALIK KAPALI ER MEYDANI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kapalı er meydanı için çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Başkan Uğur, Türkiye’de 12 ay yağlı güreş yapılması için ilk adımın atıldığını söyledi.
7 milyona mal olacak olan kapalı er meydanının yapılacağı yerin ve projesinin hazır olduğunu açıklayan Uğur konuşmasına şöyle devam etti:
Geleneksel Türk Yağlı Güreşleri'nin sürekliliğini sağlamak ve bu sporun 12 ay boyunca yapılabileceği bir altyapının hazırlanması noktasında önemli bir adım olan Kurultay ve Balıkesir Karşılaşması'nın yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente yeni ve kapalı bir Er Meydanı kazandırılacak. 4 bin 122 metrekare alan üzerinde inşa edilecek olan Er Meydanı'nın tribünleri ise 1606 kişi kapasiteli, yaklaşık maliyeti ise 7 milyon TL. Bunun için yerimizi belirledik ve projemizi hazırladık. Bu er meydanının zemini de çayır olacak. Yapılacak olan Er Meydanı ile geleneksel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılması, yeni neslin güreşe olan ilgisinin arttırılması, Koca Yusuf, Adalı Halil, Sabri Acar ve Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan gibi Türkiye ve dünyaya mal olmuş güreşçilerin yetiştirilmesi hedefleniyor. İstiyoruz ki bu ata sporumuzu, gelenek ve göreneğimizi yaşatalım.

BÜYÜKŞEHİR GÜREŞÇİLERİNDEN ULSULARARASI BAŞARI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 250 minder ve 60 yağlı güreş sporcusu olduğunu aktaran Başkan Uğur, “Büyükler Liginde Birinci Ligdeyiz. Yıldızlar Liginde şampiyon olarak 2. lige yükseldik. Miniklerde 1. ligdeyiz.  Balıkesir Büyükşehir Belediyespor minder güreşçimiz Doğukan Kalaycı 69 kg. İsveç’te Stockholm’de yapılan Yıldızlar Avrupa Şampiyonasında Avrupa 3. oldu. Gürcistan’da Tiflis’te yapılan müsabakalarda Dünya 3. oldu. Desteğimiz tüm hızıyla devam ediyor. Balıkesir’i cezibe merkezi yapacaksak, sporda da ata sporunu ön plana çıkartıyoruz” şeklinde konuştu.

BALIKESİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Balıkesir’in yaşanabilir bir şehir olması için yatırımların devam ettiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bir taraftan da yatırımlarımız devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Çay Deresi yatırımımız, Çamlık yatırımlarımız, Sebze Meyva Halimiz köprülerimiz, vs. Balıkesir’i sosyal hayata da hazırlıyoruz. Yatırımcıların tercih ettiği yer Balıkesir. Organize Sanayi Bölgesi’nden yatırımcılar yer alıyor. Bunlar büyük yatırımcılar. Bunlar geldikleri zaman aileleri ile Balıkesir’de her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak ortam olsun. Gezebileceği ve boş zamanını geçirebileceği alanlar olsun. Balıkesir’in imarını da sosyal hayatı ile, alışveriş merkezi ile, kültürel alanları ile hep birlikte hazırlıyoruz” diye konuştu.

Kurtdereli Spor Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Güreş Federasyonu As Başkanı Mehmet Ayhan, belediye başkan yardımcıları, büyükşehir daire başkanları ile basın mensupları katıldı. Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Uğur, gazetecilere hazırlanan er meydanını göstererek, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Editör: Haber Merkezi