Eti Maden Genel Müdürlüğünün Bigadiç İşletmesinde "Near Infrared Teknolojisi" ile zenginleştirme çalışmasına başladığı öğrenildi.

Bigadiç Bor İşletmeleri Müdürü Seyit Çobaner, bor cevherlerinin zenginleştirmesinde ilk kez denenen bir teknoloji olan "Near Infrared"e dayalı optik ayırma yönteminin ilk kez Bigadiç tesislerinde uygulandığını söyledi.

Projenin Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü ve Eti Maden Genel Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanlığınca ortak yürütüldüğünü açıklayan Çobaner, "Near Infrared" teknolojisinin, cevher zenginleştirmede en ekonomik yöntem olduğunun altını çizdi.

Çobaner, devamında şunları söyledi: "Near Infrared teknolojisinin yakın zamanda dünya genelinde Yaygın hale gelmesi kaçınılmazdır. Bu teknoloji sayesinde, stokta bulunan 450 bin tondan fazla ara ürün ön işlemden geçirildikten sonra yaklaşık olarak 300 bin tonu optik ayırıcıyla beslenecek. Böylece 230 bin tondan fazla konsantre kolemanit üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu ürünün satış değeri ise yaklaşık 80 milyon dolardır."

Editör: Haber Merkezi