Türkiye’de, bölgede ve dünyada çok hızlı gelişmeler yaşıyoruz. Uzun süreli sabrımızı öyle görülüyor ki aşağılık mektup ile taşıran ABD ve Trump’a karşı cevabımız ile sadece ABD değil dünyanın şaşkına dönmesine neden olduk. Ne ABD’nin, ne İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İran’ın tehditlerine kulak asmayan tavrımız Barış Pınarı Harekâtında haftaları bulacağımızı hatta ayları geçeceği tahmin edilen hedeflere üç günde ulaşmamız kafaları allak bullak etti.

Unutmayalım, ABD hem ekonomik yaptırımlar, hem savaş suçları konularında ciddi tuzaklara başlamış Lahey Savaş Suçları mahkemesinde kullanılmak üzere deliller toplamaya başlamıştı. Suç oluşturulmak için ABD, İsrail, Fransa özel ekipleri bölgeye yönlendirip PKK-PYD ve IŞID unsurlarına Türk Askeri üniformalarını dağıtıyor ve sivil katliamlarına hazırlanıyorlardı. Bu konularda delil üretmede ve manipülasyonda uzman BBC gibi yapıların içindeki teknik ekipler harekete geçmişti bile.

Bunun için son üç gün içinde batı sosyal medya hesaplarında İngiltere merkezli vahşet videoları döndürülmeye bile başlanmıştı. Lahey Adalet Divanı ve Savaş Suçluları Mahkemesi başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yargılama için liste hazırlığına da olduğu biliniyordu.

Öyle görülüyor ki tüm bunlara hazırlıklı olan Türkiye birden havayı değiştirdi. ABD bir anda tehditlerini bir kenara bıraktı en üst düzeyde kadro ile Türkiye’nin yolunu tuttu. Dünyada çatlak sesler sustu. 5-10 km’lik bir güvenli alana bile razı olmayan ABD bir anda 35 km’ye bütün silahların susturulmasına razı oldu.

13 Maddelik anlaşmanın altına bir anda imza atıldı. Maddeleri teker teker incelemeye gerek yok. Görünüşte PKK-PYD’ya yönelik yaptığımızı zannettiğimiz Harekât’ın muhatabının ABD olduğu gün gibi aşikâr oldu. Bu anlaşmaya imza koymakla ABD Türkiye ile savaştığını alenen kabul etmiştir. PKK-PYD’nin Türkiye ile savaşı aslında atılan imza ile ABD-Türkiye savaşını tescilledi.

Bundan böyle Türkiye ateş kesin bozulması halinde Barış Pınarı Harekâtını savaş kuralları gereği artık ABD toprakları üzerine yayma hakkına sahiptir. Bundan böyle ABD taşeron savaşları sistemi çökmüştür.

Türkiye 35 km’lik genişlikte ve 460 km uzunluğunda ki alanda şehir savaşlarına gerek kalmadan önemli bir kazanım elde etmiştir. Bundan sonra bölge insanından bir tanesinin bile burnunun kanaması bu anlaşma ile sağlanmış olsa bile bunu tarih yazacaktır.

ABD şehir savaşlarında sıfıra inecek taşeron teröristleri kurtardığını zannetmektedir. Tam aksine Türkiye bu Harekât ile teröristten başka hiçbir sivilin canına halel gelmeyecek yöntemler geliştirerek bölgenin harabeye dönmesini önleyerek büyük bir başarı elde etmiş ve bölge insanının bir daha ABD özellinde olduğu gibi batıya güvenilmeyeceğini tescillemiştir.

Türkiye’nin bundan sonra vazifesi yeni başlamaktadır. Bu topraklar üzerinde yaşayan hangi ırk, hangi din, hangi mezhep, hangi düşünce, hangi inanışa sahip topluluk varsa bir daha batının veya harici güçlerin ellerine düşmelerini engelleyerek sorun ve problemleri aramızda çözme yolunda sonuna kadar önderlik etmelidir. Bunun üzerine stratejiler geliştirmek zorundadır.

Başarı sarhoşluğuna tutulmamıza gerek yoktur. Yapılacak yeni hamleler ve yeni stratejiler gerekmektedir. Bu anlaşmayla başlayan yeni dönemin önemi önümüzdeki süreci nasıl yönettiğimiz belirleyecek. Türkiye yüzyıllık imtihanın ilk vizesini başarı ile tamamlamak üzeredir. Önümüzde final sınavları olacak ve daha çetin geçecektir. Bütünlemeye kalmadan büyük bir başarı ile doğrudan geçme imkânı doğmuştur.

Barış Pınarı Harekâtı ile teknolojide ve savunma sanayinde yeni hamlelerin öneminin ne kadar büyük olduğu ortaya çıkmıştır. Neredeyse bütün dünya silah ambargosu koymaya başlamıştı. Ardı ardına açıklamalar geliyordu. Oysa Türkiye bu harekâtta hiçbir ithal savunma araçları kullanmadı. Bunlara F-16’lar dâhil. Tamamen yerli teknoloji ve yerli modernize silahlar ve araçlar kullandı. 

Bilmeyenler için hatırlatayım Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtında kullandığı yerli savunma sanayi ürünlerinin listesi şöyledir:

1-VURAN, 2-FIRTINA KWO, 3-SARP, 4-BORA, 5-T-122 SAKARYA ÇNRA, 6-KİRPİ-II, 7-KARGU,  8-ATAK, 9-CİRİT, 10-SERHAT, 11-LGK, 12-MAM-L, 13-FIRAT M60T, 14-HGK, 15-BAYRAKTAR-TB-2, 16- MİNİ İHA, 17-İZİM, 18-MAM-C, 19-ASELPOD, 20-ANKA-S, 21-MPT-76, 22-MPT-55, 23-KNT-76’dir.

Kalın sağlıcakla…