- 2020 YILI BİR ÇAĞIN KAPANIŞI VE SİSTEMSEL OLARAK

BAŞKA BİR DÜNYAYA GEÇİŞİN İLK ADIMINDAN BİR ÖNCEKİ YIL OLACAK;

- SÜRECİN BİTİMİ DÜNYA'DAKİ İKTİDARLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI DEĞİŞTİRECEK

(4. BÖLÜM)

KÜRESEL KRİZDEN KAÇIŞ YOK
NE KADAR GEÇ OLURSA YIKICI ETKİSİ O KADAR ARTACAK...

Sonuç olarak bir çok ekonomiste göre en büyük olasılık beklentisi bu yıldır ve en geç 4 yıl içinde mutlaka yaşanacaktır.  Nihayetinde tüm Dünya ekonomik sistemi değişikliğe uğrayacak, olağanüstü durum ekonomik sistemde köklü değişikliklere yol açacağı gibi  Dünya jeopolitiğini de çok yüksek boyutlarda etkileyecektir. 

Kriz konusunda yazan yazarların beklentileri: Bu yıl yani 2020'de kriz olma ihtimali beklentileri %75 ile %25 arasında değişmektedir (Gerçekte bu yıl için beklentiler daha yüksekken FED'in yeni para basma kararıyla biraz düşmüştür. Ancak ertelenen kriz yuvarlanan kartopu gibidir. Etkisi daha da büyük olacaktır.

Türkiye kriz ortamlarına giriş için en kırılgan ülkeler arasında gözükmesine rağmen, kriz deneyimleri ve kaynakları açısından krizle en erken baş edebilecek ülkelerin başında sayılmakdadır. 

Trump durumun farkındadır bu nedenle ön alıp ABD'nin geçmişte Dolar avantajını dayanarak daha rahat yapabildiği uluslararası yatırımları içeriye çekme gayreti içindedir. ABD Başkanı bir açıdan yurt içindeki ekonomik şartları düzeltmeye çalışırken diğer taraftan adeta ülkeyi kriz sonrası şartlara hazırlamaya çalışmaktadır; Çeşmenin suyunun yakın bir tarihte kesilebileceğini varsaydığından uluslararası anlaşmaları ABD lehine yeniden ele almaktadır. Bu konuda kısmen başarılı da olmuştur. Ancak bu tür başarıların parasal sorunların ana meselelelerini çözebilmesi için zaman çok geçtir.

Dünyanın artık ABD ve Dolar liderliği dışında başka çözümlere ihtiyacı bir çok zorluk ve zorunluluğu dayatacaktır.

(Devam edecek)