BALIKESİR'de otizm hastası gençlerin aileleri tarafından kurulan Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği, yeni projesiyle Türkiye'ye örnek olacak. Dernek, 33 otistik gencin sosyal faaliyetlere katılabilmesi için Balıkesir Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ve Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi desteğiyle mehter kursu düzenledi.
Yaklaşık bir ay önce başlayan altı aylık kurs sonunda, otistik gençlerden mehter takımı kurulacak ve sosyal etkinliklerde gösteriler yapacak. Eğitimi, Karesi Mehter Takımı üyeleri Orhan Tarhan ve Hikmet Kurt veriyor.

'PROJE TÜRKİYE'DE İLK'
Otistik çocukların yeni çıkan kanunla 23 yaşından sonra engellilerin eğitim gördüğü devlet okullarına alınmadığını belirten Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Fatma Tabanlı, çocuklarının toplumsal çalışmalarda faal olarak yer alması için böyle bir proje başlattıklarını kaydetti.
Türkiye'de ilk defa uygulanacağını söyleyen Tabanlı, "Çocuklarımız, 23 yaşından sonra devlet okullarına, yani uygulama merkezlerine alınmıyor. Biz de bu nedenle Halk Eğitim Merkezi ile görüşerek bir proje ortaya çıkardık" dedi.
Otistik gençlerin, evden çıkmayıp toplumsal faaliyetlerden uzak durunca içine kapandığını vurgulayan Fatma Tabanlı, "Çocuklarımızın toplumdan ve insanlardan uzak kalmasını istemiyoruz. Yaptıkları çalışma ve faaliyetler, özgüvenlerini arttırıyor. 23 yaşından sonra okula kabul edilmedikleri için çocuklarımızı eve kapamak istemedik. Bize Halk Eğitim Merkezi ve Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi, kapılarını açarak destek verdi. Hafta içi her gün çocuklarımız, 14.00 ile 17.00 arası eğitim görüyor, arkadaşlarıyla kaynaşıyor" diye konuştu.

USLU: KAPIMIZ HERKESE AÇIK
Projeye yardım etmekten memnuniyet duyduklarını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi İkinci Başkan Zeki Uslu ise otistik gençlerden kurulacak mehter takımının kostüm ihtiyaçlarını da karşılayacaklarını ifade etti.
Uslu, "Derneğimizin kapıları herkese açık. Toplantı salonu ve sosyal alanlarımız olduğu için bu tür çalışmalar yapmak isteyen tüm derneklere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mehter takımının ilk gösterini de merakla bekliyoruz" dedi. 

Editör: Haber Merkezi