AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Taylan Öztaylan, TBMM Genel Kurulundaki Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Ak Parti Grubumuz adına Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi üzerine söz almış bulunmaktayım. Sizleri Gazi Meclisi’mizin huzurunda saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

AK Parti; kuruluş felsefesini insanı merkeze alan bir anlayışla, “Devlet, Millet İçindir” şeklinde kurgulamış ve halka hizmeti Hakk’a hizmet olarak benimsemiş bir partidir. Bizler siyasete, insanlığın ortak iyisi olan tüm değerleri, politikaları ve uygulamaları -adına ve menşeine bakmaksızın insanlığın ortak ürünü olarak gören bir perspektifle yaklaşmaktayız.

Bu çerçevede, medeniyetimizin kadim değerleri ile zamanın gerek ve gerçekleri arasında makul ve mantıklı bir denge ve iş birliği kurmayı esas alma gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda toplumsal yapının sıhhati, devletin ve ülkenin geleceği için en temel gereklilik olarak öne çıkmaktadır. Toplumsal sıhhatin tesisi için aile en önemli konuma sahiptir. Bireyden aileye, aileden topluma, toplumdan devlete uzanan yapılanmada Ak Parti olarak “Mutlu Birey”, “Müreffeh Toplum” ve “Güçlü Devlet” anlayışı hükümetlerimizin temel yaklaşımını sergilemektedir.

Ak Partimizin iktidar olmasından bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu konuların başında aile ve gençlik gelmektedir. Ülkemizi, diğer ülkeler ile kıyasladığımızda en çok iftihar ettiğimiz hususlardan birisi güçlü aile yapımızdır. Bu yapıya zarar vermek isteyen her türlü anlayışa karşı tedbirli olmak ve aile kurumunun zedelenmemesi için çalışmak bizlerin en asli görevlerinden birisidir.

Aile sisteminin; biyolojik, ekonomik ve psikolojik boyutları olduğu kadar, sosyal, duygusal, manevi ve kültürel değerler gibi boyutları da beraberinde içeren kompleks bir yapı olduğunu söylemek yanlış olmaz. İhtiyaçlar hiyerarşisine göre bireylerin, en alt kademedeki temel ihtiyaçlarından başlamak kaydıyla, güvenlik, sevgi, itibar ve en önemlisi de bir yere ait olma gibi duyguları tamamlayabilmesi adına aile merkezi bir role sahiptir. Bu ihtiyaçların karşılıklı olarak karşılanma düzeyleri hem bireylerin hem de ailelerin yaşam kalitelerini belirlemektedir. Bu kapsamda, aile olma sürecinde bu yapı taşının işlevselliği ve dayanıklılığı açısından problem çözme ve dayanma kapasitesinin üst seviyede olması elzemdir.

Değerli Milletvekilleri;

Türkiye Yüzyılında ailemiz istikbalimizdir. Aile, toplumumuzun en temel yapı taşı olan ve aynı zamanda içerisinde ki bireyi memleketimizin istikbali için topluma hazırlama görevi bulunan eşsiz bir kurumdur. Bu bakımdan aile mefhumu çok ama çok önemlidir. Ailelerimizin sahip olduğu her türlü kabiliyet Kerim Devlet anlayışımızda toplumsal huzurun ve geleceğimizin teminatıdır. Bu bağlamda bu yapıların güçlendirilmesi ve desteklenmesi son derece önemlidir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 41. Maddesinde "Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar." hükmü doğrultusunda bu önem, hukuk sistemimizde en üst seviyede vurgulanmaktadır.

Üzerine konuşmaktan memnuniyet duyduğum Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığımıza bağlı bir fon kurulması tasarlanmaktadır. Fonun kuruluş amacını; Ülkemizin dinamik ve genç nüfus yapısının korunması, evliliklerin daha sağlam temeller üzerine inşa edilebilmesi, evlilik sürecinin kolaylaştırılması ve gençlerimizin evliliğe teşvik edilmesi şeklinde özetlemek mümkün. İnşallah, kurulacak fon sayesinde, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir aile ortamında hayata hazırlanması ve böylelikle toplum refahının artırılmasına da şahit olacağız.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu sayesinde gençlerimiz, ekonomik ve sosyal hayatın her alanında ve hatta karar alma süreçlerinde en güçlü şekilde yer almaktadır. Bizler, Türkiye Yüzyılını gençler için ve gençler ile birlikte tasarlıyor ve birlikte inşa ediyoruz. Ak Parti olarak gençlerimizi beşerî ve toplumsal gücümüzün kaynağı ve istikbalimizin teminatı olarak görüyoruz. Kökü mazide, gözü atide anlayışıyla, gençlerimize inanıyoruz. Gençler, ülkemiz geleceğinin sosyal ve girişimci ruhlarıyla temel dayanak noktası konumundadırlar. Bu dayanak noktası, kadim tarihinden ve milli-manevi değerlerinden aldığı özgüven ve ilham ile dünyayı gözlemleyen, çağımızın gerçeklerini en ince şekilde değerlendiren ve akılcı çözümler üretebilen bir yapıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni muhasır medeniyet seviyesine yerleştirecektir. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi; eğitimden spora her alanda, Teknofest ruhu ile en üst düzeyde yetiştirmek için gereken altyapıyı desteklemeye devam ediyoruz. Ak Parti olarak gençlerimiz ile Türkiye Yüzyılı’nı gıpta edilecek bir istikbale dönüştüreceğimize inancımız tamdır. Türkiye Yüzyılı, aynı zamanda Gençlerin Yüzyılı olacaktır.

Bu kapsamda, Aile ve Gençlik Fonu ile gençlerimizin gelişim ve girişimlerine de destek verilmesi tasarlanmaktadır. Çok amaçlı bir yapıya hizmet edebilmesi için söz konusu fonun gelirlerinin büyük bir kısmı kamu kaynaklarından karşılanacak ve fona kamu tüzel kişiliği verilecektir. Gençler tarafından fonun amaçlarına uygun şekilde sunulacak girişimler, oluşturulacak yönetim Kurulunca onaylanacak ve ilgili kamu ve kuruluşlarından aktarılacak kaynak ile desteklenecektir. Kaynak aktarımı yapılacak projelerin, projelere aktarılacak kaynak tutarının ve harcama programlarının oy çokluğu ile karar alan Fon Yönetim Kurulu tarafından belirlenmesi öngörülmektedir.

Aile ve Gençlik Fonu ortak bir akıl ile yönetilecektir. Fonun Yönetim Kurulunun, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşması ve ayrıca Fonun sekretarya hizmetlerinin de, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütüleceği ve Fon kaynaklarının Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12.nci maddesinde geçen nakit yönetim kuralları çerçevesinde değerlendirileceği öngörülmektedir.

Fon dahilinde sunulan kaynakların kullanılmasına ilişkin şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde, mali verilerin düzenli aralıklar dahilinde kamuoyu ile paylaşılması tasarlanmaktadır. Oylayacağımız teklif ile Fona ve Fonun kaynaklarına ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga ve harçlar, BSMV ve KKDF kapsamında bazı muafiyet ve istisnalar da tanınacaktır. Fonun çalışma usul ve esasları, Fonun kaynakları ve giderleri ile Fondan kaynak aktarımına ilişkin usul ve esaslarının Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenmesi öngörülmektedir.

Geçtiğimiz günlerde gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. Yılı sonrasında, ilk günlerini yaşadığımız Türkiye Yüzyılı’nın inşası için dur durak bilmeden çalışmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirliğin, huzurun, kalkınmanın, değerlerin, gücün, başarının, barışın, bilimin, haklının, verimliliğin, istikrarın, şefkatin, iletişimin, dijitalin, üretimin, istikbalin ve gençliğin yüzyılı olacağına inancımızın tam olduğu Türkiye Yüzyılında Aile ve Gençlik Fonu’nun bu değerlerin hepsini çok önemli şekilde destekleyeceğine inanıyoruz.

Değerli Milletvekilleri;

Renklerimiz ya da boylarımız farklı olabilir. Yaşlarımız ya da isimlerimizde farklı olabilir. Dünyaya bakış açımız ve inandığımız değerlerde farklı olabilir ancak hangi durum veya inanışta olursak olalım hepimiz için aile en önemli kurumdur. Buna canı gönülden inanıyorum.

Bir iktisatçı gözüyle bakarsak, aile toplumun en küçük işletmesidir. Ekonominin çarklarının dönmesi bu küçük işletmede işlerin yolunda olmasıyla doğru orantılıdır.

Bürokratların cemaziyelevvellerine bakılacak! Bürokratların cemaziyelevvellerine bakılacak!

Bir sosyolog gözüyle bakarsak, aile toplumun en küçük teşkilatıdır. O teşkilatın adı aslında yuvadır. Kişisel ve toplumsal ilişkilerin doğru şekilde yürümesi bu yuvadaki ilişkilerin muhabbete dayanması ile mümkündür.

Bir pedagog gözüyle bakarsak, aile toplumun en küçük eğitim kurumudur. Bu kurum görevlerini en iyi şekilde yapabilirse, özgüveni yüksek ve entelektüel fertleri topluma kazandırır.

Konuşmamda defaatle belirttiğim üzere, Aile toplumun en temel taşıdır, gençlik ise bu temeli güçlendirerek Türkiye Yüzyılını ve yarının dünyasını inşa edecek yegâne güçtür. Aileye gerekli önemi vermeyen hiçbir toplum, iktisadi açıdan ne kadar güçlü olursa olsun, geleceğine güvenle bakamaz.

Bu kapsamda, Ak Parti Grubumuzun sunmuş olduğu teklife yüce meclisimizde bulunan her milletvekilinin desteklerini beklediğimi belirtiyor, hepinize saygılarımı sunuyorum."

Editör: Macit ERMİŞ