NE O, NE BU OLAMAYAN GENÇLİK!
DÜNYANIN neresinde yapılırsa yapılsın, her bilimsel kamuoyu araştırması dikkatimi çeker. Paylaşıldığında pürdikkat okur süzgeçten geçiririm. Sonra konusunu dikkate alarak artısı ve eksisini hesap eder, beynimde geleceği şekillendiririm. 
İşte bu araştırmalardan biri de yeni gözüme çarptı. Konu gençlik olunca, gün boyu bunun üzerine, değişik kaynaklara başvurarak kafa yordum. Bazı ilginç tespitlerim oldu. Yazının sonunda paylaşacağım. Önce araştırmadan bahsedeyim.  
“Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri” başlıklı alan araştırmasını Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi gerçekleştirmiş.
Gençlerin sorulara verdiği cevaplar, “kavram karmaşası” ile “kafa karışıklığı”nın çok ciddi boyutlara ulaştığının yeni bir veri kaynağını oluşturdu.
TÜİK’in 2016 yılı verilerine göre 80 milyona yaklaşan nüfusumuzun 19 milyon 235 bin 83'ü, yani dörtte biri 15-29 yaş grubu gençlerden oluşuyor. Bu minik bilgi bir kenarda bulunsun ki, geleceğin Türkiye’si hakkında daha sağlıklı fikir yürütebilesiniz. 
İlk olarak gençlerin kendilerini gelenek-modern çizgide nasıl konumlandırdıkları sorgulanmış. 
Gençlerin dörtte üçü kendisini biraz modern, biraz geleneksel olarak tarif ediyor. 
Yani şu an ne o, ne bu olamayan bir gençlik var aramızda. 
“Kimlik krizi” dedikleri  tam da bu olsa gerek..
Nasıl yani demeyin.
Paylaşacağım çarpıcı sonuçları okumaya devam edin, nasıl bir durumla karşı karşıyayız bilin..
***
UYAR İLE UYMAZ DİYENİ BULUŞTURAN TEK GERÇEK
‘Aşağıdaki kimlik size ne oranda uyar?’ sorusuna gençlerin verdiği cevaplar ilginç oldu. 
Birden fazla şıkkın seçilebildiği soruda, “Bana çok uyar” seçeneği %43 oranında Müslüman, %31 İlerici, %29 Atatürkçü, %23 oranında Laik, %22 İslamcı, %22 Milliyetçi, %19 Dindar, %18 Kemalist, %8 Ülkücü, %15 ‘Sosyalist’ %13 Devrimci, %5,4 Feminist, %3,5 Komünist, %1,4 oranında ise Ateist kimlik için işaretlendi.
Gençler, ‘Bana hiç uygun değil’ tercihini ise yüzde 74 oranında Ateist, %59 Komünist, %43 Feminist, %36 Ülkücü, %31  Devrimci,%16,7  Muhafazakâr, %10,3 ise İslamcı kimlik için kullandı.
“Allah’ın varlığına inanma durumunuz nedir?” şeklindeki soruyu, farklı siyasi görüşlerden gençlerin yüzde 100'lere varanı “Kesinlikle inanırım”, “İnanırım” seçeneklerini işaretledi.
‘Namaz kılma durumu’ konusundaki soruda da beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı. Kendisini ‘Ateist’ olarak niteleyenlerin yüzde 13,3'ü, düzenli beş vakit namaz kıldığını belirtirken, kendisini ‘İslamcı’ olarak nitelendiren gençlerin yüzde 17,8'i hiç namaz kılmadığını ifade etti. ‘Komünist’ gençlerin yüzde 9,8'i de ‘Beş vakit namaz kılıyorum’ şeklindeki şıkkı işaretledi.
Cuma namazına ilişkin soruya gençler, daha yüksek oranda ‘düzenli kılarım’  karşılığını verdi.
Kardeşlerim,
‘Bana uyar’ ile ‘uymaz’ diyen gençliği ortak noktada buluşturan ‘din’ ama, gördüğünüz gibi ya ezbere konuşuyor, veyahutta yöneltilen soruların içeriğini bilmiyor.
***
BABASINA GÜVENMEYEN GENÇLİK 'İSTİKBAL' OLUR MU?
Şimdi sana çok şaşırtıcı bir sonuç daha aktarayım.
15 ila 29 yaş arasındaki her üç gençten ikisi, insanlara ilişkin bir güven sorunu yaşıyor araştırmaya göre. 
Gençlerin yüzde 68’inin insanları güvenilir bulmadığını söylemesini doğal buluyorum. Tüm insanlığın sorunu bu. Milletçe ‘güven bunalımı’ yaşıyoruz çünkü.
Asıl ilginç ve şaşırtıcı gelen şu; ‘babana bile güvenmeyeceksin’ sözü gençlerin beynine işlenmiş.
Araştırma sonuçlarına göre; genel olarak gençlerin %36’sı babaya güvenilemeyeceğini ve %21’lik bir kesimi de bu konuda kararsız kaldığını ifade etmesi insanı ister istemez karamsarlığa itiyor. 
Ayrıca, yakın tarihle ilgili sorulara verilen cevaplar, gençlerin tarihsel gelişmeler noktasında ilgisiz ve bilgisiz olduğunu ortaya koyması da ‘geleceğin teminatı’nın yeniden ele alınması gerektiğini  söyletiyor sana, bana..
***
GELECEK YÜZYILI KAZANMAK
Kardeşlerim,
İstatistik Kurumu’nun son verilerine baktım. 
Ülkemizde 0-14 yaş arası 18 milyon 925 bin 782 bin çocuk var. 15 ila 29 yaş grubunda ise 19 milyon 235 bin 83 kişi yaşıyor. Böyle bakıldığında ülke nüfusunun yarısından fazlası genç yani ‘istikbal’ sayılır.
Benim bunların içinde önemsediğim grup 0 ila 9 yaş grubunu oluşturan 12 milyon 796 bin 739 çocuk.  Bu kuşak çok önemli bence. 
Eğitimi verdik, verdik!
Veremezsek bir yüzyıl daha bugünkü konular münazara edilerek geçirilir.
Nokta..
09 MAYIS 2017
Editör: Haber Merkezi