Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 79’ncu yılı, Türkiye’nin değişik yörelerinde olduğu gibi Balıkesir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) önderliğinde düzenlenen ilk etkinlik, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemi belirtildi.

İkinci etkinlik Balya’nın Akbaş Mahallesi’nde yapıldı. Akbaş’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk köy okulu olma özelliğini taşıyan tarihi binada gerçekleştirilen kutlamaya Balya’nın yeni belediye başkanı Orhan Gaga ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Akbaş’ta köy enstitülerinin kurucuları, öğrencileri, öğretmenleri anıldı. Festival havasına bürünen etkinliğe köy enstitüsü mezunları da ilerleyen yaşlarına karşın katılıp, eski günleri yaşadı.

Akbaş Köyü Güzelleştirme Derneği Başkanı Gülay Dayıcan okulun yapımı ve yenileme çalışmalarını anlatırken, bu okuldan pek çok öğrencinin köy enstitülerine giderek, vatanına öğretmen olarak hizmet verdiğini anlattı.

 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Başkanı Mualla Orman, 17 Nisan tarihinin mezunlar için, ülke için çok önemli ve değerli olduğunu hatırlatıp, “Köy Enstitüleri yalnızca köyün canlandırılması için öğretmen yetiştiren bir eğitim modeli değil, aynı zamanda ülkemiz aydınlanma hareketinin ilerici, devrimci, toplumsal değişimin, yenilenmenin adıdır. Köy Enstitüleri bir insanlaşma, toplumsallaşma projesidir. Anadolu insanının özgürlüğe, aydınlanmaya yürüyüşünün adıdır. Anadolu topraklarında ulusaldan evrensele yürüyüşün, özgüvenin, aşılamayan özgün bir eğitim sisteminin adıdır. Biz yaparız, biz üretiriz, biz başarırız demenin adıdır. Korkuları yenmenin destanıdır”

79 yıl önce, 17 Nisanda kurulan Köy enstitülerinin aradan geçen 79 yıla rağmen hala özlenen, niteliğine erişilemeyen, kamusal eğitim kurumları olduğunu vurgulayan Orman, “Bizler YKKED üyeleri olarak köy enstitülerinin eğitim anlayışını, demokratik, özgür, bilimsel düşünce yapılarını, sanatın yaşamın en önemli olgusu olduğuna ilişkin kanılarını, onlardan örnek aldığımız dirençle savunmayı sürdürecek ve aydınlanma ışığını söndürmeyeceğiz” dedi.

Köy Enstitüleri’nin 79. yılı etkinlikleri Salih Tozan Kültür Merkezi’nde, “Yücel’in Çiçekleri” adlı film gösterimi ile sürecek. 

Editör: Haber Merkezi