Torunlar Gıda ile hisse satışı için geçtiğimiz hafta masaya oturan Şeker Piliç'ten üst üste önemli açıklamalar geliyor. Geçen hafta Torunlar Gıda'nın başladığını duyurduğu ancak daha sonra vazgeçtiği satış görüşmelerinin ardından bu sabah şirketin üretimi durduracağı açıklaması geldi. Şeker Piliç'ten dün sabah KAP'a yapılan son açıklamada hammade temin edilemediği için tesislerdeki varlıkların hızla elden çıkarılacağı, üretimin durdurulacağı açıklandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Alacaklarımız ve banka hesaplarımız üzerinde ihtiyati haciz bulunması sebebiyle üretim için gerekli hammadde alım imkanımız kalmamıştır. Bugün itibariyle üretim ve satışlarımız devam etmektedir. Sözleşmesi iptal olan bayi ve market olmamakla birlikte, üretim için gerekli olan hammadde temin edilemeyeceği için mevcut canlı varlıklar hızlı bir şekilde elden çıkarılarak üretim ve satışımız durdurulacaktır."

ŞİMDİ DE BANVİT TALİP OLDU
Bu gelişmelerin ardından beyaz et sektörünün en büyük şirketlerinden Banvit, şirketle görüşmelere başladığını açıkladı. Banvit'ten yapılan açıklamada, "Bandırma bölgesinin en önemli istihdam odaklarından biri olan Şeker Piliç firması ile ön görüşmelere başlanmıştır" denildi. Banvit'ten, yapılan açıklamada şu anda ön görüşmelerin yeni başladığı ve aşama kaydedildikçe kamuoyunun bilgilendirilmeye devam edileceği belirtildi.

BEYAZ ETTE EN BÜYÜKLERDEN BİRİ
Temeli 1958’de 225 civcivin olduğu bir kümeste Bandırmalı Hüseyin Bor tarafından atılan Şeker Piliç şimdilerde Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi arasında yer alıyor. Şirketin yüzde 29,8’lik hissesi 2000 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Şirketin piyasa değeri 93,7 milyon lira. Şeker Piliç hisseleri ise Cuma günü kapanışa göre 2,13 lira seviyesindeydi.

YARIM ASIRLIK ŞİRKET 8 GÜNDE DAĞILDI
Yarım asrı aşan geçmişi ile beyaz et sektöründe en büyük ilk 10 firma arasında giren, üretim tesisleri Eskişehir ve Bandırma'da yoğunlaşan Şeker Piliç'in son 10 yaşadığı baş döndürücü gelişmeler ise özetle şöyle:
* Şeker Piliç geçtiğimiz perşembe günü KAP'a bir açıklamada Torunlar Gıda ile hisse satışı için görüşmelere başladıklarını açıkladı.
* Şeker Piliç ile Torunlar Gıda geçtiğimiz cumartesi günü masaya oturdu.
* Taraflardan görüşme ile ilgili 'satış' açıklaması beklenirken Şeker Piliç'ten geçtiğimiz cuma akşamı KAP'a bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada özetle şirket hakkında başlatılan icra takipleri nedeni ile masadan kalkıldığı ifade edildi.
* Ancak asıl önemli açıklama ise bu sabah 10:32'de KAP'a yapıldı. Şirket son açıklamasında üretim için gerekli hammade temin edemediklerini, eldeki varlıkların hızla elden çıkarılacağını, üretim ve satışın ise durdurulacağı açıklandı.
* İstanbul Sanayi Odası'nın son açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Şeker Piliç 326 milyon lira ciro ile 241'inci sırada yer almıştı. Şirketin pazar payı ise yüzde 6-7 seviyesinde bulunuyordu.
* Şeker Piliç, 2009'da önemli bir yapılanmaya gitmiş, logosunu değiştirmişti. Şirketin Avrupa Birliği'ne ilk beyaz et ihraç eden şirket olarak anılıyor.

'MASADAN KALKTIK' AÇIKLAMASI
Şeker Piliç'ten geçtiğimiz cuma günü KAP'a yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verilmişti: “Şirketimizin borçlu olduğu firmaların bir kısmı tarafından icra takiplerinin başlatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. İcra takiplerinin tutarıyla ilgili bilgi ileriki günlerde kamuyla paylaşılacaktır. Bu hacizler dolayısıyla Torunlar Gıda San. Tic. A.Ş. ile yapılan ortaklık görüşmeleri son bulmuştur.”

300 MİLYON LİRALIK ALACAĞIMIZ VAR
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, sektörün ciddi sıkıntılar içinde olduğunu söyledi. Yaşadıkları sorunların başında ciddi seviyede artan yem fiyatları olduğuna işaret eden BESDR-BİR Başkanı Koca şunları söyledi: “Yıllardır üretim yapıyoruz. Yeni yatırımlar yapmak durumundayız. Hep sıkıntılıyız. Şeker Piliç de bir yerde bu sıkıntıyı taşıyamadı. Maliyetlerdeki artışı satış fiyatlarına yansıtılamıyor. Öte yandan sektörün devletten 300 milyon liralık KDV alacağı var. Şeker Piliç’in de bildiğim kadarı ile 20-30 milyon lira alacağı vardı. Sürekli büyüyen bir sektörün devlet tarafından sübvanse edilmesi gerekir. Ancak bunu ilgili makamlara anlatamıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi