Mimarlık ve engelsiz çevre konusunun ele alındığı yarışma Balıkesir merkez de Ali Şuuri İlk Öğretim Okulunda Cumartesi günü gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Balıkesir Şube başkanı Tevfik Aykul yaptığı açıklamada " Mimarlar odası olarak 13 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz bu yarışmayı bu yıl 14. kez yapıyoruz ve artık geleneksel hale geldi. Balıkesir merkez, Bandırma, Ayvalık, Burhaniye, Manyas ve Altınoluk olmak üzere 6 ilçemizde eş zamanlı aynı saatte ve canlı performansla yapılıyor bu yarışma hazır resim toplamıyoruz"

Mimarlara önemli dersler

Her yıl çocukları bilinçlendirmeye yönelik konular seçtiklerini ifade eden Aykul " Bu yılın teması "Mimarlık ve engelsiz çevre". Bu temayı seçmemizdeki ana neden Türkiye'de yüzde 13 yakın yurttaşımız engelli durumda ama bunların yaşama katılma oranı maalesef çok düşük . Bunlar evlerine kendilerini kapatıp hayata küsüyorlar. Onların da bizler gibi yaşama katılma hakları var. Kamusal alanların umumi mekanların engellilerimizin kullanımına açılabilmesi lazım. Biz çocuklarımıza ufak yaşta bu bilinci kazandırmak için hem de onların çocukça saf önerilerini almak ki biz mimarlar bu önerilerden önemli dersler alıyoruz"

Çocukça duyguların resimlere yansıması

Yarışmaya her yıl  il çapında 2 bin öğrenci katıldığını belirten Aykul  "Balıkesir merkez ve ilçelerdeki birinciler kendi bölgelerinde ayrı ayrı değerlendirildikten sonra onların ödül törenleri ilçelerde yapılıyor, daha sonra Balıkesir merkez ve diğer ilçelerde dereceye giren eserler burada ikinci bir elemeye tabii tutularak birinci,2. , 3. ve mansiyon alanlar tespit ediliyor. Bu yıl ki yarışlarında biz verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Daha sonra bu sonuçların bilim insanlarına okuması nu yaptırıyoruz eserlerin . Çocukların bir konu hakkındaki düşüncelerinin resimlere nasıl yansıdığını görüyoruz, onların ne düşündüğünü ve ne mesajlar vermek istediğini okutuyoruz. Bunlar daha sonra uluslar arası platformlarda da bildiri olarak yerini buluyor. Mimarlar odamızın bu yıl Balıkesir Belediyesi desteğinde düzenlediği yarışma kurumsal bir kimlik kazandı. Bu yıl Belediyemizden ciddi bir destek aldık. Haber & Fotoğraf : Otağ Fırıncıoğulları

 

Editör: Haber Merkezi