Latince ismi, ‘capsicum’ olan kapya biber, tıpkı patlıcan ve domates gibi itüzümü ailesindendir. Kökeni Güney Amerika’ya dayanan bu sebze, C ve diğer vitaminler bakımından zengindir.  C vitamini, insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden besinlerden almaya ihtiyaç duyar. Kapya biberle ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kapya Biber

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

Kapya biber, orta büyüklükte, kalın duvarlı, tatlı bir biber çeşididir. Kapya biberlerinin özellikle Türkiye mutfağında yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu biberler, genellikle kırmızı renkte olup, olgunlaştıkça renkleri daha da koyulaşabilir. İnce kabuklu ve lezzetli olan kapya biberleri, özellikle salatalarda, yemeklerde, turşularda ve közlenmiş olarak kullanılarak birçok yemekte tercih edilir.

Kapya biberleri, C vitamini, A vitamini, K vitamini, folat ve potasyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu besin öğeleri, bağışıklık sistemini destekleyebilir, kemik sağlığını güçlendirebilir ve birçok biyolojik süreçte görev alabilir. Kapya biberleri, içerdikleri antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşabilir ve hücresel hasarı azaltabilir. Bu özellik, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kronik hastalıkların riskini düşürebilir. Kapya biberleri düşük kalorili bir sebzedir ve aynı zamanda lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerini düzenler. A vitamini bakımından zengin olan kapya biberleri, göz sağlığı için önemli bir bileşen olan beta-karoten içerir. Beta-karoten, gözdeki retinaya dönüşerek görme fonksiyonlarını destekleyebilir. Kapya biberlerinde bulunan bazı bileşenler, anti-kanser özelliklere sahip olabilir. Özellikle, bu sebzede bulunan bazı fitokimyasalların kanser hücrelerinin büyümesini engelleme potansiyeli olduğu belirtilmiştir. Lif içeriği sayesinde, kapya biberleri kan lipid profiline olumlu etkilerde bulunabilir ve kolesterol düzeylerini düzenleyebilir. Kapya biberleri, potasyum içeriği ile kan basıncını düzenleme potansiyeline sahiptir. Düşük sodyum, yüksek potasyum diyeti, kalp sağlığını destekleyebilir.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Ortaya Çıkar? Kardeş Kıskançlığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Yine de, bireylerin özel sağlık durumlarına ve ihtiyaçlarına göre beslenmelerini düzenlemeleri önemlidir.

Kapya Biber Nasıl Tüketilir?

Çiğ bir şekilde sabah kahvaltısında kapya biber tüketilmesi yararlıdır. Akşam yemeği için zeytinyağlı ya da etli olarak dolma yapabilirsiniz. Salata ve közlenmiş hali ile meze tarifleri için uygun bir malzemedir. Sebze çorbalarına, et yemeklerine ve mantar soteye eşlik edecek lezzete sahiptir.

Sebze kızartmalarından hoşlanıyorsanız, kapya biberi bu şekilde de tüketebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde oldukça hafif bir öğün oluşturabilirsiniz. Yaşadığınız yerin iklimi el veriyorsa kurutabilirsiniz. Özellikle Güneydoğu mutfağının önemli bir lezzeti olan kuru biber dolmasını yapabilirsiniz. Öğüterek baharat olarak da kullanabilirsiniz.

Kapya Biber Çiğ Yenir Mi?

Tatlı bir biber çeşidi olan kapya, isteğe bağlı olarak çiğ ya da pişmiş tüketilebilir. Kalori bakımından düşüktür ve diyet yapanlar için yağsız bir şekilde çiğ tüketmek daha yararlı olur. Kimyasal yapısında bulunan, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, potasyum, magnezyum, Beta karoten, B6 vitamini, folat, niasin, B2 vitamini, K vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren kapya biberin, vitamin ve minerallerinin ölmemesi için çiğ ya da az pişmiş yemek daha faydalıdır.

Editör: Macit ERMİŞ