Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Edremit Belediyesi ve Edremit Ticaret Odası tarafından organize edilen 2.Uluslararası Kaz Dağları ve Edremit Sempozyumu, Güre Saruhan Termal Otel'de başladı.

İki gün sürecek olan sempozyumun amacı, geçmişten günümüze Kaz Dağları, Edremit ve Edremit Körfezi yakın çevresi ile ilgili çalışma yapan yerli akademisyenler ile Akdeniz Havzası'nın değişik yerleri ile ilgili çalışan yabancı bilim insanlarını bir araya getirmek, deneyim ve araştırma sonuçlarını paylaşmak, uluslararası işbirliği imkanlarını geliştirmek.

Sempozyum, Kaz Dağları, Edremit ve çevresi ile ilgili beşeri ve doğa bilimleri (ekoloji, jeoloji, jeomorfoloji, vejetasyon, iklim, botanik, coğrafya, tarih, edebiyat, turizm, tarım, ekonomi, mitoloji, arkeoloji, sanat) konularını kapsıyor.

 

"Kazdağları Zenginlikleriyle ön plandadır"

2. Uluslararası Kaz Dağları ve Edremit Sempozyumu’na 26 ülkeden 145 araştırmacı katılıyor. Sempozyumda konuşan Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Efe, “Dağ ekosistemleri yeryüzündeki kıtaların yaklaşık olarak beşte birini kapsamaktadır. Dünya nüfusunun onda biri ya dağ ekosistemine ya da yakın çevresine yerleşmiştir. Burada yaşayanlar diğer ekosistemlerde yaşayanlardan oldukça farklıdırlar. Dağlık alanlarda karşılaşılan ekosistem bileşenleri ovalardakiyle karşılaştırıldığında büyük çeşitlilikler gösterir. Türkiye dağlık bir ülkedir ve yüzeyinin yarısı 1000 metrenin üzerindedir. Üç büyük kültür merkezi Asya, Afrika ve Avrupa’nın kesişmiş olması sayesinde Türkiye doğal ve kültürel zenginliklere sahiptir. Edremit bölgesi Akdeniz havzasının bir parçasıdır. Canlı çeşitliliği, tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, edebiyatı ve kültürleri gibi doğal ve kültürel açıdan zenginlikleriyle ön plandadır. Edremit iç kesimlere bir kaç kilometre içeride olan ilçe merkeziyle kendisiyle aynı adı taşıyan körfezin ucuna yerleşmiştir ve aynı körfezde yer alan diğer ilçelerle önemli bir ticaret merkezidir. Ayrıca Balıkesir şehrinin en geniş ilçelerinden biridir. Edremit’in ekonomisi turizme dayandığı kadar büyük ölçüde zeytin üretimine de dayanmaktadır. Edremit Türkiye’nin zeytin başkenti olarak bilinir. Antik Kaz Dağı Edremit bölgesinin sınırları içerisinde yer alır ve doğal manzarası ve çevresindeki görülmeye değer küçük köyleriyle önemli bir turizm merkezidir. Fakat, Kaz dağları doğallığını koruyan Türkiye’deki nadir yerlerden biridir. Canlı çeşitliliği, iklim ve hidrolojik özellikleri doğallığının korunmasında önemli bir role sahiptir” dedi.

 

Kaz Dağları destanlara konu olmuştur

Kurul başkanı Prof. Dr. Recep Efe Kaz Dağları’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini de anlatarak, “Kaz dağları sadece doğal zenginlikleriyle değil kültürel bileşenleriyle de ön plandadır. Çok yüksek olmasa da, Ida dağı bir çok efsaneye kaynak olmuştur. Kaz dağları (ve ya Ida Dağı) Kuzey-batı Anadolu’nun en önemli kültürel yerlerinden biridir. Ida Dağı Homer’ın kahramanlık şiirlerinde (İlyada destanı gibi) 47 kez bahsedilmiştir. Zeus ormanlık, sulak ve vahşi yaşamın anası olan İda dağının zirvesinde (Gargarus) yaşamış ve orayı yönetmiştir. Afrodit ve Anchises’in oğlu olan Aeneas Truvalıların tarafında savaşmış ve Truvadan kaçan bir kaç insandan biridir. Aeneas ve yandaşlarıyla Ida dağının ağaçlarından 20 gemilik filo inşa etmiş ve dağın güneyindeki liman şehri Antandros’dan denize açılmış. Virgil “Aeneid” eserinde anlatılan yıllar boyu süren maceraların ve gezilerin ardından Aeneas Latium’a varmış ve Roma İmparatorluğu’nun temellerini atmış. Bu sempozyum bilimsel açıdan çok kapsamlıdır ve çevre, ekoloji, coğrafya, botanik, orman, tarih, kültür, arkeoloji, sanat, turizm, dağ ekosistemleri ve insan çevre etkileşimi ile ilgilenen akademisyenleri bir araya getirir. Bu sempozyumda 26 farklı ülkeden yaklaşık 145 katılımcı yer almaktadır. 137 araştırma metni Sözlü ve Poster olarak sunulacaktır. Kabul edilen tam metinler ve özetler ‘Proceedings Book’ adlı kitapta yayınlanacaktır ve katılımcılara kayıt sırasında bu kitap verilecektir. Seçilen metinler İngiltere’de “Cambridge Scholars Publishing”de kitap bölümü olarak yayınlanacaktır” dedi.

 

Mevcut Potansiyelimiz artacak

Sempozyuma, Vali Ahmet Turhan, Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Edremit Belediye Başkan Vekili Fatih Çağlar, Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Edremit Belediye Başkan Vekili Fatih Çağlar’ın konuşmasında sonra kürsüye gelen Vali Ahmet Turhan, “Uluslararası böyle bir organizasyonu yapanlara, emeği geçenlere, katkı sağlayanlara gönülden teşekkür ediyorum. Tabii ki Kazdağları ve Edremit bölgemiz tarihi olarak, doğal olarak. Kültürel ve arkeolojik olarak gerçekten çok büyük bir potansiyele sahip. Bu sempozyumla beraber bölgemizin mevcut potansiyeli, geçmişi ve geleceği tartışılacak. Bu verilen özellikle yerel yönetimler ve merkezi yönetimler açısından bölgemizin planlarında ve şekillenmesinde çok önemli bir etki oluşturacaktır” dedi.Yoğun ilgi gösterilen sempozyum yarın sona erecek.

Editör: Haber Merkezi