Bakkallar Odası Başkanı Yançıl, içki satışı saatlerine yönelik yapılan yasal düzenlemenin çözüm olmadığını dile getirerek, "Önemli olan insanın kafasının içindekini değiştirebilmek. Bu eğitimi okullarda vermek gerekiyor. Bunların sağlığa zararlı olduğunu küçük çocuklarımızı şimdiden vermemiz , öğretmemiz lazım" dedi.

Balıkesir Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl, düzenlediği basın toplantısıyla Balıkesirli oda üyelerinin durumunu değerlendirdi. Hükümet tarafından yapılan alkollü içeceklerinin satışına ilişkin düzenlemeyle ilgili fikirlerini paylaştı.

"ESNAF, DEVLETİNİ BAYRAĞINI SEVİYOR"

Başkan Yançıl, "Sürekli sahadayım, esnafımızı ziyaret ediyorum, dolaşıyorum onlar da gözlemlediklerimi sizlerle paylaşmak isterim. Gelecekten hiç umutları yok. Borçları olmasa dükkanlarını kapatacaklarını söylüyorlar. Esnafımız sıkıntılarından dolayı mutsuz ve umutsuz. Esnafımız bu durumda dahi olsa sokaklara dökülmedi dağa çıkmadı, isyan etmedi. Sabırla işlerinin düzelmesini umut ederek çalışıyor. Bizim esnafımız devletini bayrağını seviyor" dedi.

"DEVLET GÖREVİNİ YAPMALI"

Balıkesir'de 2010-2012 yılları arasında Bakkallar Odası'nda yüzde 51 üye değişimi yaşandığının altını çizen Yançıl, "Yani esnafımız işini yürütememiş, dükkanını borçlarıyla birlikte kapatmış. Hükümet anayasal sorumluluk gereği vatandaşlarının sağlıklarını korumakla görevli. Bunu gerekçe göstererek yeni düzenlemeler getirdi. Aynı şekilde alkolle de ilgili sınırlamalar getirdi.

Buraya kadar tamam ancak anayasal sorumluluk gereği 173. madde de yer aldığı gibi devlet esnaf ve sanatkarı korur, kollayıcı tedbirler alır diyor. Devlet bu konuda da görevini yapsın. Sadece kredi vermek ve faizleri düşürmekle olmuyor" diye konuştu.

"EĞİTİM ŞART"

Gündemdeki alkol satış saatleriyle ilgili yapılan düzenleme hakkında da görüşlerini açıklayan Hasan Yançıl, şunları söyledi: "En son alınan karara göre akşam saat 22.00'dan sabah saat 06.00'a kadar satış yapılamayacak. Çözüm müdür? Hayır bana göre çözüm değildir. İçmek isteyen kişi 2 tane alacağına daha fazla alarak yine içecektir. Burada önemli olan insanın kafasının içindekini değiştirebilmek. Bu eğitimi okullarda vermek gerekiyor. Bunların sağlığa zararlı olduğunu küçük çocuklarımızı şimdiden vermemiz , öğretmemiz lazım.

"ESNAF KAYGILI"

Teşkilatımızın, konfederasyonumuzun da karar alındıktan sonra haberi oluyor. Uygulama esnafımız için üç ay sonra başlayacak. Ancak benzinliklerde hemen başlıyor. Benzinliklerde malları olanlar hemen toparladı, ceza yememek için ben bunları ne yapacağım diyor. En azından ellerindeki ürünleri satmaları için zaman tanınmalıydı. Ancak satışları hemen durdurttular. Esnafımız gelişmelerden kaygılı."

Editör: Haber Merkezi