BALIKESİR Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, her ay 5 bin kişiye toplam 3 milyon TL tutarında evde bakım ücreti dağıttıklarını bildirdi. Bakım ücretinin her ay net asgari ücret tutarındaki 670 lira olduğunu söyledi.

ŞARTLAR ARANIYOR
Evde bakım ücreti almak için 1 Ocak 2007 tarihinden bugüne kadar 8 bin kişinin müdürlüğe başvurduğunu ancak bunların 3 bininin gerekli şartları taşımadığı için başvurularının reddedildiğini aktaran Yalım, "Yönetmeliğimizin birinci şartı, ağır engelli olma. Bize başvuran vatandaşlarımıza örnek dilekçemizi veriyoruz ve Sağlık Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Onların hastanelere yönlendirmesi sonucu yüzde 50 engelli raporu almaları gerekiyor. İkinci aradığımız özellik ise ailenin gelir durumu. Hanede yaşayan kişi başına asgari ücretin en az 3/2'sini geçmemesi gerekiyor. Yani şu an 448 lirayı geçmemesi lazım" dedi.

HEYET İNCELİYOR
Yalım, bu kriterlere uyulup uyulmadığını inceleyen 3 kişiden oluşan bir heyetleri bulunduğunu belirterek, "Bizi ilgilendiren 2022 özürlü yasası değil, biz engellinin yaşadığı ortamın sağlık koşullarına, fiziki ortamına, engellinin kişisel bakımını yapıp yapamadığına bakıyoruz. Birine bağımlı yaşam sürdürüp sürdürmediğine bakıyoruz. Eğer engelliysee bakan, kan bağı olan akrabası ise sorun yok. Ama komşusu veya başka biri ise mahkemeden vasi kararı isteriz. Tüm prosedür yerine getirildikten sonra her ay düzenli olarak ödemeye başlarız. Ancak bizim işimiz sadece bununla bitmez. Habersizce belli zamanlarda periyodik olarak ziyarette bulunuruz. Eğer bizim istediğimiz koşullara uyulmuyorsa uyarırız ya da engelli vatandaşımızı devlet korumasına alırız" dedi.

Editör: Haber Merkezi