Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından Asya Termal Otel'de düzenlenen  ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 10 ocak 1961 yılından 2011'e kadar Türkiye'de medyanın inanılmaz boyutlarda, teknolojik açıdan geliştiğini ve büyüdüğünü belirtti. Telefotodan bugün cep telefonuyla dünyanın her yerinden haber ve fotoğrafların anında servis edilebilir duruma gelindiğini ifade eden Sertel, bu çerçevede önümüzdeki günlerde İzmir'de açılacak Basın Müzesi'nde daktiloları ve telefoto cihazlarını sergileyeceklerini anlattı. Teknoloji hızla gelişirken çalışan gazetecilerin ve emeklilerin haklarının o kadar geriye gittiğini vurgulayan Sertel,şöyle konuştu:
“Bizim sendikamız vardı ama şimdi yok. Sadece Anadolu Ajansında, Hilmi Bengi'nin temsil ettiği devlet kurumunda bir gazeteciler sendikasının olması, gerçekten gazeteciler ve gazeteci camiası için bir utanç vesilesi diye düşünüyorum. Çünkü toplumun her kesiminin hakkını hukukunu savunmaya ve onların sorunlarını dile getirmeye yönelik çalışmaları yapan gazeteciler, kendi hakkı ve hukukunu söylemek konusunda engelli ve özürlü gibi davranıyorlar. Ne yazık ki böyle bir mücadele içinde değiller. Bu neden böyle oldu? Buna hem yasal açıdan hem Türkiyedeki basın hakları açısından değindiğimizde çok uzun konuşulması gerekir ama biz önce gazeteci patronlarımızı kaybettiğimizi ifade etmek istiyorum. Tıpkı yıpranma hakkımızı kaybettiğimiz gibi.”
GAZETECİLER TEHDİT ALTINDA
Sertel, Cumhurbaşkanı Gül'e hitaben şunları söyledi:
“Gazeteciler dövülüyor, gazeteciler öldürülüyor. Bandırma'da geçen yıl bir gazeteci kardeşimiz öldürüldü. Ocak ayı Türkiye'deki gazeteciler için hüzünlü aydır. Metin Göktepe, Hrant Dink, Uğur Mumcu, bunlar hep bu ayda öldürüldü. Sayın Cumhurbaşkanım, gazeteciler tutuklu. Ne yazık ki, Türkiye'de, çok sayıda insanın tasvip etmediği eli kana bulaşmış, cinayet şebekelerinin serbest bırakıldığı dönemde gazeteciler içerde tutuluyor. Darbe yapıcıları gibi görülerek Silivri'de tutuluyor. Biz arkadaşlarımızın özgürce yargılanmalarını istiyoruz. 'Yargılanmasın' demiyoruz. Türkiye'de 5 bine yakın açılan basın davasının olması, gazetecilerin ne kadar büyük tehdit altında olduğunu gösteren durumdur diye düşünüyoruz.”Bütün bunları düzenleyecek yasaların Meclisten bir an önce geçmesini isteyen Sertel, özgür bir medyanın olmadığı ülkede demokrasiden asla söz edilemeyeceğine inandıklarını ifade etti.
Sertel, düşündükleri için, yazdıkları için ve konuştukları için hiç kimsenin cezaevine girmesinden yana olmadıklarını vurgulayarak, “Hangi düşünceden olursa olsun, hangi görüşü savunursa savunsun, düşüncenin, söylemin ve yazmanın özgür olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Türkiye bu konuda özürlü ülke olarak görülüyor. 178 ülke arasında 138'inci sırada yeri var. Bu bize yakışmıyor” dedi.
 
'YIPRANIYORUZ SAYIN CUMHURBAŞKANIM'
 
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Ramazan Demir ise Türk basın tarihinde 125 yıllık bir geçmişe sahip Balıkesir'in Ses ve Doğru Söz gazeteleriyle Milli Mücadele'nin amacını halka anlatarak 'bayrak adamlar' çıkardığını ve Kurtuluş Savaşı'nın meşalesine ilk kıvılcımı çakan il olduğunu söyledi. Sadece Balıkesir'de değil tüm Anadolu'da yerel basının pek çok sorunla karşı karşıya bulunduğunun hemen hemen her platformda dile getirildiğini anlatan Demir, 'Sorunlarımızı biliyoruz. Sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizde çözüme de ulaşacağımıza inanıyoruz' dedi.
Demir, Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de 'yerel medyanın hamisi' olarak gördükleri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sorunları içeren dosya sunduklarını bildirdi.Özellikle yıpranma haklarının ellerinden alınmasının gazetecileri gerçekten yıprattığını anlatan Demir, şunları kaydetti:
'Yıpranıyoruz sayın Cumhurbaşkanım. Yıpranma hakkımızın geri iadesi konusunda şahsınızın da desteğini, ilgisini rica ediyoruz. Şahsınız başta olmak üzere Hükümetimizin, medya ve basın çalışanlarının sorunlarının çözümü noktasında gerekli çalışmaları yapacağına yürekten inanıyoruz. Bugüne kadar atılan adımları da yarınlarımız için bir işaret olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum.'
Törene, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur, Balıkesir milletvekilleri Ergün Aydoğan, İsmail Özgün, Cemal Öztaylan, Ali Osman Sali, gazete ve ajansların üst düzey yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı
 
 
 
Editör: Haber Merkezi