Balıkesir Belediyesinin şehrin gelecek 40 yıllık çöp sorununu çözecek katı atık projesinde çalışmalar hızla sürüyor. Türkiye'nin en büyük çevre projelerinden olan 25 milyon Avro değerindeki projenin kazı çalışmaları biterken, sahada 50 kamyon, 112 personel, 4 dozer, 2 greyder ve 10 ekskavatör aktif olarak çalışıyor.
 
Balıkesir'de yapımı süren katı atık projesinin inşaatı hızla sürüyor. 25 milyon avroluk projenin yaklaşık yüzde 90’ı Avrupa Birliği'nden hibe olarak karşılanırken, sahada kazı çalışmalarının sona erdiği bildirildi. 
DEV KATI ATIK ALANI
Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, inşaat alanına giderek bilgi aldı. Katı Atık Projesi Şantiye Sorumlusu Nihat Demiroğlu, onlarca araç ve personelin çalıştığı alan ile ilgili bilgiler verdi. 
Demiroğlu, “Gördüğümüz alanda Balıkesir’den ve çevre ilçelerden gelen atıklar depolanacak. Bu alanda kazı çalışmalarımız tamamlandı. Alanın büyüklüğü 100 bin metrekaredir. Bu alanda kil tabakasını teşkil etmeye başladık. Ayrıca bu alan yüksek yoğunluklu jeomebran maddesi ile kaplanacaktır. Bu alanı da korumak için üzerine ayrı bir tekstil maddesi serilecek. Ayrıca 50 santimetrelik çakıl tabakası teşkil edilerek evsel atık ve diğer atıklar depolanmaya başlayacak ve sızıntı suyunun toprağa geçmesi önlenecektir” dedi.
ÇEVRE KATLİAMI SONA ERDİ
Katı atık projesinin çalışmalarını yerinde izleyen Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, yapılan proje ile birlikte Balıkesir’in bazı ilçelerindeki çevre katliamlarının da sona erdiğini açıkladı. 
Başkan Yardımcısı Öztozlu, “Katı atık projesinin bu alanında kazı çalışmaları tamamlandı. Buradaki çalışmalar bittikten sonra Balıkesir’in çöpleri burada depolanacak. Buradan çıkan sızıntı sular da arıtma tesisine gidecek. Henüz arıtma tesisinin inşaatı da sürüyor. Sızıntı sular arıtıldıktan sonra da kanalizasyon sistemine verilecek. 
Pamukçu, Susurluk ve Kepsut’un çöp taşıma olayları da sona erdi. Susurluk deresinin yanına boşaltılan, Kepsut deresinin yanına boşaltılan çöpler tamamen temizlendi. Bu proje kapsamında bu çevre katliamı da önlenecek. Şuan ileride görülen çöp döküm sahası da burası aktif olarak kullanıldığı zaman kapatılacak ve buranın görüntüsü çok farklı bir boyut alacak. Son 5 yıldan bu yana Türkiye’de başlanılan tek katık projesi Balıkesir’deki proje. Bildiğiniz gibi 25 milyon avroluk bir bütçesi var bu projenin ve yüzde 90’ına yakını ise Avrupa Birliği hibesi. Proje kapsamında ambalaj atıklarını arıtma tesisi, tıbbi atık depolama tesisi, sızıntı suyu önleme tesisi bulunuyor” dedi.
ATIK TESİSİNDE TÜRK 
YUNAN DOSTLUĞU
Balıkesir için tarihi yatırım özelliği taşıyan katı atık tesisi projesinde çok sayıda personel yer alıyor. Şantiye Sorumlusu Nihat Demiroğlu, şantiyede 112 personel, 50 kamyon, 4 dozer, 2 greyder, 4 silindir, 10 tane ekskavatör çalıştığını belirterek tesisin teslim tarihini açıkladı. 
Katı atık projesi kapsamında inşaatı süren geri kazanım tesisi inşaat alanı hakkında bilgi veren Demiroğlu, “Balıkesir ve ilçelerde toplanan atıklar ön işlem ile pet, demir, metal, kağıt gibi ayrıştırılacak. Hiçbir işe yaramayan atıklar ise depolama alanına götürülecek. Geri kazanım tesisi bin metrekare. 60 cm kiriş ve kirişin üzerinde çatı olacak ve sandviç panellerle kaplanacak. Montaj işlemi bittikten sonra demir donatı işlemi başlayacak. En son ayrıştırma işlemi yapılacak cihazların montajı yapılacak. Sayın Belediye Başkanımız İsmail Ok’a söz verdiğimiz gibi normal süreden 5 ay önce yani Ocak 2014’de tesisi teslim edeceğiz” dedi.
Diğer yandan şantiye alanında Yunanistan kökenli müşavir firmanın mühendisleri de çalışıyor. İnşaat alanlarında görmeye alıştığımız erkek mühendislerin haricinde Yunanistanlı Christina Panaguotakopoulou, çalışmaları süren inşaat alanında incelemelerde bulundu. Christina Panaguotakopoulou, Türkiye’de olmaktan ve Balıkesir’de yapılan katı atık projesinde çalışmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.
Editör: Haber Merkezi