Balıkesir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü bünyesinde resmi adı ‘Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi Merkezi’ olan polis ekiplerince ‘Haber Merkezi’ olarak bilinen 155 Polis İmdat Merkezi’nde görevli polisler suç ve suçlularla mücadelede etkin rol oynuyor.

UZAY ÜSSÜ GİBİ

155 Polis İmdat merkezi, sistemli bir çalışma ile başarı elde ediyor. İhbar değerlendirme merkezi, MOBESE merkezi ve ihbara göre polis ekiplerinin sevk edildiği merkezden oluşan 155 Polis Merkezi görüntüsü ile uzay üssünü andırıyor. Onlarca monitör, telefon ve telsizin olduğu 155 Merkezi’ne görevli personeller haricinde kimse giremezken, Muhabere Elektronik Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Teoman Kuru, polisin haber merkezi hakkında bilgiler verdi.

Şube Müdürü Teoman Kuru, “Toplumun çeşitliliğine göre bizimde aldığımız ihbarlar çeşitlilik gösteriyor. Balıkesir’de suç öncesi ve suç sonrası Emniyet Müdürlüğümüzün gösterdiği başarılı çalışmalar neticesinde çok ciddi ihbarlar almıyoruz. Aldığımız ihbarlarda trafikte hatalı parklar ve alkole bağlı olarak çevreye rahatsızlık veren şahıslar öne çıkıyor. 155 operatörlerden aldığımız ihbarları burada konusuna göre arkadaşlarımız ilgili kısımlara aktarıyor. İhbarı değerlendiren arkadaşlarımız ilgili birimleri konudan haberdar edip, olaya müdahale etmelerini sağlıyor” dedi.

155 MEŞGUL ÇALMAZ

Balıkesir 155 hattına gelen ihbarlarla ilgili değerlendirmede bulunan Teoman Kuru, “Aldığımız ihbarlar hafta içine hafta sonuna ve mevsime göre değişiklik gösteriyor. Kış döneminde günde 400, yazın 750 civarında çağrı alıyoruz. Yasal yükümlülük gereği yeterli sayıda nitelikli personeli bünyemizde barındırıyoruz. 155 hattının meşgul çalmasına fırsat veremeyiz. Bizim için cevaplanmamış her çağrı bizim için hayati önemdedir. Çünkü henüz içeriğini bilmiyoruz, buna müsaade etmeyecek ve imkan vermeyecek yapılanma teşkilatımız bünyesinde sağlanmış durumdadır” diye konuştu.

"OKULLAR TATİL OLACAK MI

DİYE SORUYORLAR"

İlginç telefonlar aldıklarını ifade eden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Teoman Kuru, kış aylarında kar yağışı gerçekleşince okulların tatil olup olmaması konusunda bir çok telefon aldıklarını kaydetti. Elektrik ve su kesintilerinde bazı vatandaşların 155 hattını arayarak bilgi istediğini aktaran Kuru, vatandaşları ilgili kurumlara yönlendirdiklerini belirtti.

ŞÜPHELİ ŞAHIS MOBESE'YE TAKILDI

155 merkezi'nde haber çalışması yapan muhabirin çekimi esnasında kameralar şüpheli bir şahsı izledi. Yoldan geçen vatandaşları sürekli olarak durduran ve hatta bazılarına sarılan şahıs bir süre MOBESE'den izlendi. Polis ekiplerinin olay yerine giderek kontrol ettiği şahısla ilgili olarak bir asayiş problemi olmadığı belirtildi.

Müdür Teoman Kuru, “Kameraları takip eden personellerimiz günlük hayatın akışı dışında olağanüstü bir olay ile karşılaştıklarında olayı ekiplere bildiriyorlar. Biraz önce de personelimizin bir tespiti doğrultusunda ilgili ekipler sevk edildi ve konu araştırıldı" dedi.

Müdür Teoman Kuru, polis ekiplerinin Balıkesir’de olaya 5 dakikadan daha kısa sürede müdahale ettiğini, olayın aciliyeti durumunda olaya intikal zamanı 2 dakika civarında olduğunu kaydetti.

“POLİS SİZDEN PARA İSTEMEZ”

155 merkezindeki çekimler anında vatandaştan bir dolandırıcılık ihbarı geldi. Bazı kişilerin kendilerini aradığını belirten kişi, kendisinden para istediklerini söyledi. İhbarı değerlendiren 155 personeli, “Bu kişiler dolandırıcılık maksatlı arıyorlar. Sizden kimlik, adres bilgisi, kredi kartı bilgisi isterse vermeyin. Polis sizden para istemez, para yatırmanızı istemez amcacığım. Sizinle ilgili bir problem var ise polis size kendisi gelir” diye vatandaşı uyararak, vatandaş ile ilgilenmesi için ekip yönlendirdi.

155 merkezinde görevli polis memuru İbrahim Acar, “Bize başvuran vatandaşlara kanun çerçevesinde elimizden geldiği şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi bizim için çok güzel bir duygu oluyor. Burada çalışmak çok güzel bir duygu sonuçta vatandaşın mağduriyeti gideriliyor. Mağduriyeti giderilen vatandaşın ses tonu düzeldikçe biz de mutlu oluyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi