Balıkesir'de yeni yılın ilk gününde oda ve borsa başkanlarının isim vermeden Edip Uğur'u hedef alan 'seçimlere siyaset karışmasın, gereğini yaparız' deklarasyonuna tepkiler sürüyor. Ak Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, "Bunlar siyasetin daniskasını yapıyorlar" derken, TÜMSİAD Şube Başkanı Eşref Koçak, "Artık hizmet için yarışılmalı" dedi. Balıkesir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı İsa Erol ise başkanların açıklamalarını vesayetçi anlayış olarak yorumladı.

Poyrazlı: Bunlar siyasetin daniskasını yapıyor
Ak Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, koltuğunu kaybetme endişesi yaşayan oda başkanlarının mazeret olarak siyaseti gösterdiklerini belirterek, "Bu oda başkanlarının hepsi siyasetin içinden gelme, siyasi partilerde görevlerde yaptılar. Şimdi de siyasetin daniskasını yapıyorlar. Bunu da yapmaya devam edecekler" diye tepki gösterdi.
Poyrazlı, Balıkesir'deki sivil toplum kuruluşlarında yıllardan bu yana görev yapan kişilerin küçük olsun benim olsun zihniyeti ile görev yaptıklarını ileri sürerek, "Bizimle hiç bir araya gelmeyeceksin. Kontak kurmayacaksın, paylaşmayacaksın. Birisi aday olduğu zamanda siyaset bu kurumların içine girmeye çalışıyor diyeceksin yok böyle bir şey" dedi.

"HÜR İRADEYE İPOTEK"
Poyrazlı, "Oda başkanlarından durup dururken gelen bir açıklama var. Edip bey'in basın toplantısında belirttiği gibi insanların belirli şartları taşıdıktan sonra siyasi partilerde dahil, odalara olsun her hangi bir sivil topluk kuruluşlarının yönetimine başkanlıklarına aday olabilmesi en tabi demokratik haklarıdır. Ama daha ortada resmen bir adaylık yokken, sadece belli bazı girişimlerden, çalışmaların varlığından yola çıkarak  ortada net bir şey yokken böyle bir açıklamanın yapılmasına nereden gerek duyuldu bunu iyi bir değerlendirmek lazım. İnsanların bir yerlere aday olması yeri geldiği zaman görevini devretmesi kadar doğal bir şey olamaz. Taze bir kanın bir yerlerde göreve başlaması çok normal. Bunu normal karşılamak lazım. Seçimde kimler karar verecek? Ticaret Odası ise buna Ticaret Odası üyeleri karar verecek. Ama ortada net bir şey yok iken bu tip açıklama yapılıp oy verecek kişilerin hür iradelerine ipotek mi koymaya çalışılıyor. Böyle bir ortam mı yaratılmaya çalışılıyor.
Benim en çok dikkat ettiğim şeylerden biri şu sivil toplum örgütlerinde, odalarda bir takım kuruluşlarda ben avukatım. Benim üyesi bulunduğum baroyu da dahil edebilirsiniz. Bu kuruluşların başına başkanlar seçilir. Bunlar yıllarca bu görevlerde kalabilir. Birileri çıkıp da burada kan değişikliği lazım. Birilerin bu yönetimlere gelmesi lazım. Yeni bir şeyler katması lazım dendiğinde karşısına çıkıp buralara siyaseti sokmayalım diye itiraz edebiliyor. Milletvekilimiz Edip Uğur'un dediği gibi mevcut oda başkanlarının bir siyasi kimliği var. Siyasi kimliğinin olması da çok fazla yadırganacak bir şey değil. Ama buradaki olay şu veya bu odanın yönetim hakkı bende kalsın. Koltuğumu, iktidarımı kaybetmeyeyim. Bundan önce nasıl yönettiysem bundan sonrada devam edeyim. İleri sürülen en kolay mazeret siyaset. Bu oda başkanlarının hepsi siyasetin içinden gelme siyasi partilerde görevlerde yaptılar.

"KENDİLERİ ADAY OLMADILAR MI?"
Şimdi de siyasetin daniskasını yapıyorlar. Bunu da yapmaya devam edecekler. Milletvekili, belediye başkanlığı seçimleri geldiği zaman bu kişilerin adları geçmedi mi? Kendileri aday olmadılar mı? Şimdi ortada net bir adaylık açıklaması olmadan bir göreve talip olunmadan tepkinin gösterilmesi yanlış ve çok hatalı. Balıkesir büyükşehir oldu diyoruz. Bir yıl sonra da yerel seçimler sonrasında da büyükşehir olacağız. Bizim derdimiz bir siyasetçi olarak Balıkesir'e nasıl katkı sağlayabiliriz. Nasıl hizmet edebiliriz. Vatandaşımıza neleri getirebiliriz. Neleri sunabiliriz. Balıkesir'i sanayi, turizm gibi bir çok var olan potansiyelini daha iyi nasıl kullanabiliriz. Bu ili daha güzel yerlere nasıl çıkartabiliriz diye uğraşıyoruz. Bizim derdimiz bu. Hatırı sayılır oda başkanlarının, yönetimlerinin de bu olması lazım. Bu koltuklar  benim yönetimimde kalsın vatandaş ne olursa olsun dememek lazım. Bunlar gelsinler Balıkesir'le ilgili görüşleri ne, ufukları ne oturalım bunları konuşalım. Tartışalım ortak bir karara varalım bir şeyler yapalım. Bizim gayretimiz bu oldu. Bizimle hiç bir araya gelmeyeceksin. Kontak kurmayacaksın, paylaşmayacaksın. Birisi aday olduğu zamanda siyaset bu kurumların içine girmeye çalışıyor diyeceksin böyle bir şey yok.

"BALIKESİR'DE BİRŞEYLER DEĞİŞMELİ"
Ben Ak Parti'nin il başkanıyım. Ticaret Odası, Sanayi Odası seçimleri için bir fikrim yok girişimim de yok. Bilgim de yok demek ki buralarda Ak Parti'den kaynaklanan bir girişimde yok. Bende bir meslek odasının üyesiyim.  Benim bağlı bulunduğum kuruluşa siyasetin girmemesi için yönetim kurulunda bulunan arkadaşları bu konuda eleştiriyorum. Ama görüyorum ki bu tür yerlerde siyaset yapılıyor. Biz bir şeyler söylediğimizde hep aynı şeylerle karşılaşıyoruz. Siyaset girmesin, siyaset yapılmasın. Yeri geldiğinde de siyaset kurumu ile birlikte çalışılabilme prensibinin ortaya konulması lazım. Ama Balıkesir'de de artık bir şeylerin değişmesi lazım. Toplumda belirli bir yeri olan, yön veren bazı kuruluşların, odaların yönetimlerinin belli zümrelerin elinden çıkması lazım. Sadece onların güdümünde olmaması lazım. Balıkesir'in büyümesi gelişmesi konusunda bu tür kuruluşların çok ciddi atılımları katkıları olmamıştır. Bu yönetimlere kim gelirse gelsin. Yeni yönetim küçük olsun, benim olsun, ben yöneteyim fikrinden düşüncesinden sıyrılsın. Balıkesir için ne yapabiliriz noktasına gelsin. Bizim istediğimiz bu."

Mavuk: Açıklamalar üzücü
CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un Balıkesir'deki bir takım oda başkanlarının bir araya gelerek yaptıkları ortak açıklamasına karşın, "Balıkesir'in yakasından düşün" şeklindeki açıklamalarının üzücü olduğunu söyledi. 
Mavuk, Uğur'un sözleriyle işverenleri ve iş camiasını vesayet altına almaya çalıştığını iddia etti. Siyasetin odaları ve sivil toplum örgütlerini denetim altına alarak yönlendirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Toksal: Eleştiriler yıkıcı değil, yapıcı olmalıdır
CHP'nin İşverenlerle İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mustafa Toksal ise, "Bizim CHP olarak bu bildiriden anladığımız değerli oda başkanları, odaların işleyişine belirli bir siyasi görüşün hükmeder durama gelmesine itiraz ettiklerini dile getirmekteler ve aslında şunu derler (Biz bir siyasi görüşün değil her siyasi görüşün temsil edildiği odalar olmak istiyoruz kimsenin odaları vesayet altına almalarını istemiyoruz) Eğer yönetim ve meclislerin yapılarına bakarsanız zaten herkesin, bütün Balıkesir' in bütün siyasi görüşün temsil edildiğini görürsünüz bunun aksini iddia edip hakaret etmek başta sizin partinizi onurlarıyla temsil eden arkadaşlarınızı sonra tüm üyelerin benliklerini yaralar. Çünkü bu oda üyeleri seçim zamanında kendi özgür iradelerini sandığa yansıtırlar, kimsenin güdümünde değillerdir. Aksini iddia etmek onlara büyük hakarettir. Bildiğimiz kadarıyla oda yönetim kurulları ve meclisleri aldıkları görevleri hiçbir bedel karşılığı olmadan yerine getirmektedir. Bundan çıkar sağlama ithamı yanlış ve yaralayıcıdır. Balıkesir ekonomisine iveme kazandıran odalar, üyeleri ve yöneticileri her zaman desteklenmeli yapılacak eleştiriler yıkıcı değil yapıcı olmalıdır" diye konuştu.

Koçak: Zamansız bir açıklama
TÜMSİAD Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, YENİ GAZETEM'e
iş dünyası tarafından yapılan açıklamaları ve Edip Uğur'un sert cevabını sorduk. Koçak, oda seçimlerinde herkesin adaylığını koymasının demokrasinin bir gereği olduğunu belirterek şunları söyledi:
"İşadamları tarafından yapılan açıklamayı zamansız olarak değerlendiriyorum. Balıkesir artık üzerindeki yükleri atarak, ileriye doğru adım atmalıdır. Kişiler siyasette olsun, olmasın eğer seçilme hakları mevcut ise bu sınırlandırılmamalıdır. Herkesin oğlu ya da kızı var. Onların da bir hayatları var. Onlar da başarılı oldukları müddetçe istediklerini yapabilmeli. Adaylık konusunda isteyen kişi istediği odaya eğer şartlarını taşıyorsa adaylığını koyabilir. O odanın üyeleri de kendi hür iradeleri doğrultusunda karar verir. Eğer seçim öncesinde bu tarz açıklamalar yapılacaksa seçim yapılmaya ne gerek var. Ticarette olan bir insan nasıl siyaset gereği gidip oyunu kullanabiliyorsa, siyasette olan bir kişide adaylığını gayet hür bir şekilde açıklayabilir. Deklarasyonun gereği olduğunu düşünmüyorum.

"ARTIK HİZMET İÇİN YARIŞILMALI"
Balıkesir'in geçmişte yaşadığı duraksamalar göz önünde bulundurularak artık geleceğe daha hızlı adımlar atarak gitmeli hatta koşmalıdır. Benim konunun muhatap isimlerine yönelik bir beklentim veya menfaatim yok. Ancak şunu açık şekilde görüyorum, Balıkesir hizmet bekliyor. Yatırım, istihdam ve iş bekliyor. Bunu kim yaparım derse o mührü alıp yola devam etmeli. Sanayiciler deklarasyonlar yerine artık birlik olarak geleceğe sağlam adımlar atılmalıdır. Yıllar önce Balıkesir'e hizmet gelmiyordu. Organize Sanayi Bölgesi şu an geçmişe nazaran iyi durumdadır. Artık 2. Organize Sanayi faaliyete geçmelidir. Yapılan lojistik köyle belki yepyeni bir çığır açılacaktır. Kimin seçileceğini o odaların üyeleri belirleyecektir. Siyasetin gereği olduğu gibi oda seçimlerinde de demokratik süreçler işlemelidir. Bence bu tarz açıklamalar yaparak kısır bir boyuta indirgenmeden hizmet için yarışa girilmelidir."

Erol: Vesayetçi bir anlayış olamaz
Balıkesir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı İsa Erol, YENİ GAZETEM'e deklarasyonu ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un açıklamalarını değerlendirdi.
Erol, "Biz bu koltuklara kolay gelmedik. Köyden kara lastikleri atarak bu koltuklara geldik. Seçimle işbaşına geldik. Üyelerimiz istediği müddetçe de buralarda kalacağız. Aday olacak kişilere set koyulamaz. Her şey sandıklarda belli olur" dedi.

"BU TÜR AÇIKLAMALARA LÜZUM YOK"
Erol şunları söyledi: "Öncelikle Balıkesir halkının ve esnafın yeni yılını kutluyorum. Yeni yılın tüm esnaf camiasına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. 2013 yılında iyilik ve güzellikleri konuşmak var iken, yeni yıla bu şekildeki açıklamalarla başlamak beni derinden üzmüştür. Demokratik  kuruluşlarda hangi sistem ile hangi kanunlarla iş başına gelineceği apaçık yazılıdır. Bu durum ortada iken böyle açıklamalara lüzum yoktur. Bizim için önemli olan Balıkesir'in ne kazandığı, ülkenin ne kazandığıdır. Biz istesek de istemesek de yapılan açıklamalar Balıkesir'de yaşayan herkesi yakından ilgilendirmektedir. Bizim görüşümüzde kavgaya yer yoktur. Her şey demokratik kurallar çerçevesinde bir sonuca varmalıdır. Biz bu koltuklara kolay gelmedik. Köyden kara lastikleri atarak bu koltuklara geldik. Bizler yapılan demokratik seçimler ile işbaşına geldik. Üyelerimiz istediği müddetçe de buralarda kalacağız. Aday olacak kişilere nerede olursa olsun kesinlikle set koyulamaz. Vesayetçi bir anlayış olamaz, her şey sandıklarda belli olur.

"KISIR ÇEKİŞMELER YARAR GETİRMEZ"
Seçme hakkı olan herkesin seçilme hakkı da vardır. Bu apaçık ortada iken imza ile ya da farklı görüşler ortaya atarak bunu engellemeye çalışmak yakışıksızdır. Ben bunun Balıkesir ile sınırlı kalmayacağını yurt geneline de yayılacağını öngörüyorum. Balıkesir'in imajını bu şekilde dışarıya göstermeye kimsenin hakkı yoktur. Bizim seçimlerde de bazı adaylar ortaya çıkıyor. Herkes konuşabilir ancak her şeyin kararı yine sandıkta belli oluyor. Bu koltuklara oturmak için sandıktan çıkmak gerekiyor. İnsanlara hem hizmet etmelisiniz hem de iyi davranmalısınız. Bizler hizmetle birlikte gönülleri de fethetmeliyiz. Mevcut adaylara ya da olacaklara şunu söylüyorum. Kısır çekişmeler kimseye bir yarar getirmez. Şimdi yapılanlara bakıldığında geleceğe adım atmalıyız. Lojistik köy olsun, duble yollar olsun, yeni yatırımlar ortaya çıksın. Benim kişisel görüşüm kısır çekişmelere bir son verilsin ve artık önümüze bakalım. Artık Balıkesir'in önde gelen isimleri birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmelidir."

ONLAR SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİ
Balıkesir kamuoyunda yankı uyandıran 'deklerasyon' ve sonrasında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un yaptığı açıklamalarla ilgili düşüncelerini sorduğumuz BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan, Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı ile Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç konuyla ilgili görüş belirtmek istemedi.

Editör: Haber Merkezi