Günlük 2 bin ton süt üretimiyle Türkiye'de ilk sırada yer alan Balıkesirli üreticiler karardan oldukça memnun. Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şimşek, projeyi 'can suyu' olarak yorumladı. Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, anasınıfı ve 5. sınıf arasında eğitim gören 6 milyon 172 bin öğrenciye haftanın 3 günü dağıtılacak süt projesinin üreticiye nefes aldıracağını söyledi.
Balıkesir'in günlük 2 bin ton süt üretimi ile Türkiye'de ilk sırada bulunduğunu ifade eden Şimşek, "Süt üreticisinin en zor dönemi Şubat ve Mayıs arasındaki dönemdir. Bu dönmede üretim artıyor, pazar daralıyor. Okul sütü projesi de öyle bir döneme denk geliyor ki, üretici ve sanayiciye can suyu olacak, üzerindeki baskıyı alacak" dedi.

 "BALIKESİR'DE KAYITDIŞI SÜT YOK"
Sütün her canlının hayata ilk başlangıcında tanıştığı ilk gıda olduğunu ifade eden Şimşek, sütün aynı zamanda stratejik bir ürün olduğunu kaydetti. Şimşek, "Balıkesir süt üretiminde Türkiye'nin birinci ili durumunda. İl genelinde günlük 2 bin ton süt üretimi yapılıyor. Balıkesir'de ayrıca 650 bin büyükbaş, 850 bin küçükbaş olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin hayvan varlığı bulunuyor. Buna karşılık 2011 verilerine göre Balıkesir'de toplam 44 bin 922 kayıtlı süt ürecisi mevcut" dedi.
İl genelinde 13 süt üretici birliğinin bulunduğu bilgisini veren Cihat Şimşek, "Türkiye'de günlük 13 milyon ton süt üretimi var. Balıkesir, Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 19.8'ini, Marmara Bölgesi'nin de yüzde 40'ını karşılıyor. Marmara Bölgesi'nde üretilen sütün yüzde 99'u kayıt altında. Diğer bölgelere oranla kayıtlılık oranı en yüksek bölge. Bölge içinde de kayıtlılık oranı en yüksek il Balıkesir. İlimizde toplam 630 noktada süt toplama merkezileri bulunuyor" diye konuştu.

"İŞLETMELERİMİZ AVRUPA STANDARLARINDA"  
Üretimin arttığı, pazarın daraldığı bir dönemde uygulanacak olan okul sütü projesini üreticiler olarak çok olumlu karşıladıklarına dikkat çeken Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, projeyi hem sanayici hem de üretici açısında çok önemli olduğunu vurguladı. 
Süt üretimi yılın ilk altı ayında yüksek, ikinci altı ayında ise düşük seviyede olduğuna dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:
"Yıl içerisinde iki dönem var. Ocak-Haziran, Temmuz-Aralık dönemleri. Ocak ayı doğumların ve süt üretiminin arttığı dönemin başı. Süt üretimi mayıs ayı itibariyle en yüksek seviyelere ulaşıyor. Temmuz ayından itibaren de üretim düşmeye başlıyor. Bu iki dönem birleştirildi. Üretici ve sanayici açısından fiyat istikrarının devamı açısından böyle bir yol izlendi, bu başarıyla uygulanıyor. Bu yıl ikinci kez uygulanacak okul sütü projesini çok önemsiyoruz. Eğer bu proje okulların açıldığı dönemde uygulansaydı. Sahada süt kalmayacaktı. Zaten o dönemde süt üretimi normal pazarın ihtiyacını karşılayacak durumda. Fiyatları da yukarı çekecekti. Ancak okulların ikinci döneminde dağıtılacak süt projesinin zamanlaması çok yerinde. Çünkü o dönemde üreticinin ve sanayicinin elindeki süt artıyor. Bu durum üreticiye nefes aldıracak. Üreticiyi boğmamış olacak, adeta can suyu olacak."

"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİLEBİLİR"
Geçen yıl yaşanan ve kamuoyuna "süt zehirlenmesi" olarak yansıyan haberlere de değinen Şimşek, sağlık ve hijyen açısından endişe eden velilere seslendi.Süt üreticilerinin artık işin bilincinde olduğuna işaret eden Şimşek, "Süt zehirlenmeleri olduğuna inanmıyorum. Öğrencilere dağıtılan süt, marketlerde satılan sütle aynı. Bu süt başka ülkeden de gelmedi, bu memlekette üretildi. Zehirlenme hadiseleri depolanma koşullarından kaynaklanmış olabilir. Çünkü artık işletmelerimiz Avrupa standartlarına uygun hale getirildi. Herkes bu sütleri gönül rahatlığı ile içebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi