BALIKESİR iş dünyasının sevilen isimleri arasındaki Mimarlar Odası ve BASİAD eski başkanı, Balıkesirspor Kulübü eski asbaşkanlarından  Ahmet Tevfik Aykul'un o tokat gibi yazısı şöyle: 

Bildiğiniz gibi bir süredir 65 yaş üstündekilere sokağa çıkma yasağı geldi, çok ta iyi oldu..

Tek tük istisnalar dışında genel olarak uyuluyor...

Şimdilerde sosyal medya ve tv kanallarında herkesi kapsayan genel bir sokağa çıkma yasağı çokça dillendirilir oldu. Hattâ bu taleplerden bir çoğu siz 65 yaş altından geliyor. Gerekiyorsa olacak, olsun da. Otoritenin böyle bir karar alması halinde kimsenin yapılabileceği bir şey yok.

Ancak benim bu noktada söyleyeceklerim var;

Sizler ölmeyi bayılmak sanıyorsunuz herhalde.

Siz hiç sokağa çıkma yasağı yaşadınız mı?

Normalde çıkmayacak olsanız bile, çıkamayacak olmanın inşan üzerinde nasıl bir baskı ve travma oluşturacağını biliyor musunuz?

Biz yaşadık. Sadece Genel Nüfus Sayımlarında bir günün belli saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının bitiminde insanların deli gibi kendini nasıl sokağa attıkları hâlâ gözümüzün önünde.

Burada söz konusu olan bir günlük, üç günlük, beş günlük bir sokağa çıkma yasağı değil; Burada ucu açık ve süresi belirsiz bir yasaktan bahsediyoruz. Böyle bir uygulama olduğu takdirde yaşanacak travmalardan bahsetmeyeceğim. Yaşarsanız görürsünüz.

Ben zaten bir rahatsızlığımın nekahet dönemi nedeniyle yılbaşından beri pek sokağa çıkmıyordum, bu da tuz biber ekti.  Olsun, gerekirse beş ay daha dışarı çıkmam, beni bozmaz. Ama gençlerimiz çıkamayacak diye ödüm patlıyor.  Onlar bizim dışarıdaki elimiz kolumuz çünkü.

Sizlerde, bu hastalık sadece yaşlılara bulaşır, gençlere bulaşmaz gibi bir algı sezdim ki bu çok tehlikeli.

Sokaktaki üç beş yaşlıyı fotoğraflayıp paylaştınız, ellibeş tane genci görmezden geldiniz.

Parkta salıncakta sallanan iki yaşlının görüntülerini paylaşarak yaşlılarla dalga geçtiniz.

Gençlerle ilgili öyle kareler, öyle görüntüler paylaşırız ki; genellenmeyi hiç istemezsiniz.

Dün Millî Kuvvetler Caddesinden bir kare paylaşılmış normal bir gün kadar kalabalık. Üstelik aralarında hiç 65 yaş üstü göremedim.

Bizler yaşadıklarımızdan dolayı tevekkül, sabır ve şartlara kolay adapte olma gibi donanımları olan bir nesiliz. Aniden gelebilecek bir hastalığın evimize çakılı bir yaşama mahkûm edebileceği ihtimali her zaman aklımızın bir köşesinde vardır. Demans vb hastalıkları olanlarımız dışında sokağa çıkma yasağına genel olarak uyarız. Bizim de cahillerimiz var tabi; Ama sizin cahilleriniz bizimkilere rahmet okutur.

Evet.. Biz evlerimizdeyiz. Şimdi top sizde.. Bu salgını büyütecek te sizlersiniz, yenecek te.. Bizlere göre hayli fazla olan hareket kabiliyetiniz en büyük handikap. Gereksiz sokağa çıkarak, sokağa çıkabilme şansınızı yok etmeyin. Otoriteyi ülkede ekonomiyi tümden durduracak önlemler almaya mecbur etmeyin.

Bizler sizleri çok seviyoruz. Sizler bu ülkenin hem bugünü hem de geleceğisiniz.

Lütfen.... Kendiniz için, çocuklarınız için, bizim için; Zorunlu olmadıkça SOKAĞA ÇIK-MA-YIN!

Yenin şu musibeti..

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Not: 


Bu yazıyı sadece bir yaşlının seslenişi olarak algılamayın. Tanıyanlarınız bilir; Kendimi hiçbir zaman yaşlı hissetmedim ve hissetmiyorum.

Ahmet Tevfik Aykul | Balıkesir | 24 Mart 2020
 

Editör: Haber Merkezi