ASIRLARDIR devam ede gelen desticiliğin merkezi durumundaki İvrindi Kayapa, önümüzdeki perşembe günü ülkenin dört bir yanından gelecek misafirlere ev sahipliği yapacak.

İvrindi Belediyesi'nin düzenlediği 16. Geleneksel Kayapa Desti ve Kızılcık Festivali için geri sayım başladı.

Belediye Başkanı Yusuf Cengiz,19 Eylül Perşembe günü sabahtan başlayacak ve gün boyu devam edecek etkinliklere vatandaşları davet etti.

Kayapa Mahallesindeki festivalde topraktan yapılmış desti, vazo, çömlek vb. eşyalar da beğeniye sunulacak. Festival kapsamında ayrıca birbirinden ilginç çok sayıda etkinlik gerçekleşecek. 

İVRİNDİ HAKKINDA

İvrindi adının kesin olarak nereden geldiği bilinmemekle beraber Rumca Avrandi’den geldiği sanılmaktadır. Kelime anlamı olarak “Pınarın başı, suyun kaynağı” olduğu söylenmektedir.


1919 Yılında Yunan işgaline uğrayan ilçemiz 3 yıl işgal altında kaldıktan sonra 7 Eylül 1922 yılında işgalden kurtulmuştur. Bu bakımdan 7 Eylül Kurtuluş günü olarak her yıl kutlanmaktadır.

NASIL GİDİLİR?

İvrindi; Balıkesir’in Güneybatısında ve 37 km. mesafede olup, Balıkesir-Edremit yolu üzerinde 35.km.den sonra 2 km. içeride kalmaktadır.


Ağaç İşleri
İvrindi İlçesi Korucu Beldesi ve köylerinde daha çok gördüğümüz ağaç işleri yapımına yörede dağ köylerinde de rastlamak mümkündür. Ağaçtan yapılan eşyalar: Kaşık, oklava, kirkit, ağızlık ve bastondur. İvrindi İlçesi Korucu Beldesinde yapılan ağaç kaşıklar boyanarak süs eşyası olarak da değerlendirilmektedir.


Çömlek Yapımı
Çömlek yapımı için uygun toprağın alınarak sulanıp, çiğnenmesi ve yoğrulması ardından motorlu çark üzerine konulup el ile şekil verilmesi ile oluşturulan eşyalara çömlek denilmektedir. Günümüzde İvrindi İlçesi Kayapa Beldesi’nde çömlek ürünleri desti, küp, sigara tablası, saksı ve güveç yapılmaktadır. Plastik eşyaların çıkması toprak işlerindeki talebin azalmasına sebep olmuştur.

Yapmadan Dönmeyin
Yağlı Pehlivan Güreşlerini izlemeden,
El Sanatlarını (Kaşık ve Çömlek) görmeden dönmeyin.

Editör: Haber Merkezi