İzmir'de düzenlenen "Türk Mutfağı Zirvesi"nde Balıkesir'in mutfağı göz doldurdu. Zeytinyağlı ve et yemekleri özellikle de yöresel tatlısı Balıkesir Höşmerimi ile en iyi şekilde tanıtılan Balıkesir zirvenin gözde mutfakları arasında yer aldı.

Türk Mutfağı Zirvesi'nin son gününde ‘Ege Mutfağı’ yarışması yapıldı. Ege Bölgesindeki illerin mutfaklarından onlarca çeşit yemeğin jüriye sunulduğu yarışmada Balıkesir Sübye Yahnisi ile birinci oldu. Ayvalık'ta yapılan Sübye Yahnisi mürekkep balığından yapılan zeytinyağlı ender bir lezzet. Ege’nin beş ilinden katılan yarışmacılar Ege’ye özgü 200’ün üzerinde lezzeti jüriye beğendirmeye çalıştı. Jüri üyeleri birbirinden maharetli ustaların lezzetlerini değerlendirmekte zorlandı.
TESK BAŞKANI, HÖŞMERİM DAĞITTI
Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası başkanı Hasan Yıldız, İzmir'de katıldıkları uluslararası yemek zirvesinden büyük bir kazanımla döndüklerini ifade etti. Fuardaki Balıkesir standında patenti alınmak üzere olan Balıkesir Höşmerim tatlısını başarıyla tanıttıklarını anlatan Hasan Yıldız, 10 bin kişiye höşmerimi tattırdıklarını kaydetti.

Balıkesir standını ziyaret eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken de höşmerim kazanının başına geçip eline aldığı kepçe ile vatandaşlara Balıkesir Höşmerimi dağıttı.

Zirvenin kısa bir değerlendirmesini yapan Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, yakın bir zaman içinde Balıkesir'in Balıkesir Höşmerimi ile ilk coğrafi işaretine kavuşacağını söyledi.

"Balıkesir tarlasına adam dikseniz adam yetişir" diyerek topraklarının bereketini ifade eden Hasan Yıldız, "Bizim tutkumuz, aşkımız Balıkesir. Bu katıldığımız zirve ve yarışma ise Balıkesir Lokantacılar Odası olarak katıldığımız en büyük organizasyon oldu. Esnaf lokantaları yemek yarışmasında zeytinyağlı sübye yahni yemeğimiz ile verilen birincilik ödülünü de tüm Balıkesir'e hediye ediyorum. Bu Balıkesir'in gururudur" dedi.
Hasan Yıldız, 'Türkiye'yi doyuran il' Balıkesir olarak yöresel mutfağı tüm lezzetleriyle bu tür ulusal ve uluslararası organizasyonlarda en iyi şekilde tanıtıp temsil etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi