Balıkesir, “Yörük Türkmen Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı.
Türkiye Yörük ve Türkmen Birliği tarafından organize edilen “Yörük ve Türkmen Beyleri Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir'de Buluşuyor” başlığı altında yapılacak olan Yörük Türkmen Çalıştayı ülkenin dört bir tarafından gelen Yörük ve Türkmen Beylerinin katılımıyla başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin Balıkesir Yörük ve Türkmen Federasyonu, Türkiye Yörük Türkmen Birliği ile birlikte düzenlediği tören birlik ve beraberlik mesajları verildi. 

BAŞKAN UĞUR: “BU TOPRAKLAR BİNLERCE YIL HUZURA VE HİKMETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR”

Büyükşehir Beledilyesi Salih Tozan Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yörük Türkmen Çalıştayı açılış töreninde bir konuşma yapan çalıştayın ev sahibi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Yörüklerin tarih boyunca özgürlükleri için savaşmayı onurların en büyüğü kabul ettiğini ve hak davası uğruna mücadeleyi sahiplenen dava şuuruna sahip çıkmış asil bir millet olduğunu söyledi. Yörük Türkmen Beylerine, “Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir'e hoşgeldiniz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, önemli mesajlar verdiği konuşmasında şunları söyledi:
 

“Onlarca asırlık şanlı tarihinde sayısız devletler kuran asil Türk Milleti,  Büyük devletler kurmaya Yörük ve Türkmen beylerinin katkılarıyla muvaffak olmuştur. Yörük ve Türkmenler bu milletin özüdür, nüvesidir, en temel ve güçlü dayanağıdır. Yörük ve Türkmenlerin Anadolu topraklarına ayak bastıkları andan itibaren, 1919´da  Alaca Mescit’te toplanmasına,  ve günümüze kadar geçen süreçte, milletimizin dava şuuru ve vatan sevgisi asla değişmemiştir. Yörükler özgürlüklerine düşkündürler ve bağımsız olmayı severler. Bu bağımsızlık sevdası bizlere Kuvayi Milliye destanını yazdıran sevdadır. 1071 tarihinde Sultan Alpaslan bu sevda ile Malazgirt Zaferini kazanarak Anadolu'nun kapılarını Türklere açmıştır. Bu sevda ile yanmış, yıkılmış, işgal edilmiş,düzenli orduları dağıtılmış bir millet yeniden doğuş adımını atmıştır. Yörük ve Türkmen boylarının şanlı mücadeleleri ve zaferleri ile Anadolu Türkler için sonsuza kadar kaybedilmeyecek bir yurt olmuş ve dünya tarihi baştan yazılmıştır. Bugün tarihi mücadeleleri ile Anadolu topraklarını düşman çizmesinden temizleyen, Kuva-yi Milliye destanını yazan yiğitlerin toprakları Balıkesir’imizde siz Yörük ve Türkmen beyleri ile birlikte olmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek isterim.


Bugün siz değerli beylerimizle ve misafirlimizle birlikte bin yıllık birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi bozmaya çalışan şer güçlerin ve taşeronlarının, önümüze engel olarak koymaya çalıştıkları teröre ve terör örgütlerine hep bir ağızdan dur demek ve teröre karşı birlikte karşı duruşumuzu sergilemek için bir araya geldik. 13. Yüzyıldan itibaren Orta Anadolu civarına gelen ve Kayı boyuna mensup bir bey olan Ertuğrul Gazi’den, Fatih Sultan Mehmet Han’a, Yavuz Sultan Selim’den Gazi Mustafa Kemal’e kadar tüm devlet adamları için huzur ve güvenin tesisi en önemli hedef olmuştur. Bu topraklar binlerce yıldır huzura ve hikmete ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar Şeyh Lütfullahların, Gönenli Mehmet Efendilerin, Zağnos Paşaların,  Seyit Onbaşının, İslam birliği ve kardeşliğinin, dava şuurunun, aşk ile kılıç sallayan Karesi Bey'in, İstiklal şairimiz Mehmet Akif'in can dostu Hasan Basri Çantay’ın topraklarıdır.” 

 

BAŞKAN UĞUR: “DÜNYA, ANADOLU'NUN 1071'DE FETHİNİ, TÜRKLEŞMESİNİ VE MÜSLÜMANLAŞTIRILMASINI SİNDİREMEDİ”

Türkiye'de, iç ve dış güçlerin desteği ile hareket eden terör örgütlerinin amaçlarına asla ulaşamayacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti'nde vatan toprağının bir karıyşını daha kimsenin alamayacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, terör örgütlerinin boşa çabaladıklarını, bu vatanın bölünmez bütünlüğünün ve bin yıllık kardeşliğin hiç kimse tarafından bozulamayacağını vurguladı. Başkan Uğur, sözlerine şöyle devam etti:

“Sözde medeni dünya, Anadolu’nun 1071'de Alparslan tarafından fethedilmesini, daha sonra da Türkleşmesini ve Müslümanlaştırılmasını asla içine sindirememiştir. Biz bugün terör olaylarının bu denli arttığı ve beraberliğimize engel olmak isteyen güçlerin taşeronluğunu yapan örgütlerin önünde dimdik durmak ve bu vatanın bölünmez bir bütün olduğunu, bin yıllık kardeşliğimizi kimsenin bozamayacağını, Bu şanlı bayrak altında Türklük bilinci ile kardeşçe yaşamak için şahadet şerbeti içmeye hazır olduğumuzu, başta terör örgütleri ve onların işbirlikçilerine ve tüm dünyaya göstermek için burada toplanmış bulunmaktayız. Bu topraklar nice şehitler verdi. Gerekirse yenilerini de toprak uğruna, bayrak uğruna, vatan uğruna vermeye hazırdır. Siyasi gelişmeler ışığında bugün artık kimliğimizi, gelenek ve göreneklerimizi, devletimizin bekasını en üst düzeyde müdafaa edecek bir misyonu yüklenmemiz gerektiğini net bir şekilde görüyoruz. Balıkesir'de yanan bu ateşin ne anlama geldiğini, dost ve düşman herkes bilmektedir. Bu noktada, sizlerin teröre karşı bir ve beraberliği, her konuda birlikte hareket etmek şuurunuz çok önemlidir. Allah birliğimizi ve dirliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermesin.”


 
BAŞKAN UĞUR'A BAYRAK, KALPAK VE KEYFİYE HEDİYE EDİLDİ

Yörük Türkmen Çalıştayı açılış töreninde Balıkesir Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Sinan Engüven ile Türkiye Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu da birlik ve beraberlik vurgusu yaptılar. 

Törene katılan Oğuz Boyları Yörük Federasyonu Onursal Başkanı Niyazi Çapa, Başkan Uğur'a bayrak, Kuva-yi milliye mücadalesinin kahramanlarının kullandığı kalpak ve üzerindeki her bir renginin anlamı olan Yörük Keyfiyesi hediye etti. 
Başkan Uğur, keyfiyenin üzerindeki renklerden buğday sarısının bereketinin tüm milletin üzerine olmasını diledi.  

Genel Başkan İrfan Tatlıoğlu, Kuva-yi Milliye ateşinin ilk yakıldığı, ilk kurşun ve son kurşunun atıldığı Balıkesir'de bulunmaktan mutlu olduklarını belirterek çalıştaya ev sahipliği yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'a özellikle teşekkür edip katkıları ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Tatlıoğlu, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ile eski konfederasyon başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Aday Adayı Av. Hasan Demiraslan'a da ayrıca birer plaket vererek teşekkür etti. Başkan Uğur da Tatlıoğlu'na plaket, Balıkesir'in Türkleşme tarihi anlatan BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Özsarı'ya çiçek verdi. 


Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, Türkiye Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Balıkesir Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Sinan Ergüven, Oğuz Boyları Yörük Konfederasyonu Onursal Başkanı Niyazi Çapa, Oda Başkanları, Daire Müdürleri ile Türkiye'nin 52 ilinden 100 civarında Yörük Türkmen Derneği temsilcisi katıldı. 

Büyükşehir Belediyesi Salih Tozan Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Otel Basri'de Türkiye Yörük Türkmen Birliği Toplantısına (TYTB) geçildi. Çalıştayın ikinci günü olan 18 Ekim 2015 Pazar günü ise Yörük Türkmen Beyleri için Balıkesir gezisi düzenlendi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen  2015 Yılı Yörük Türkmen Çalıştayı Kuvay-i Milliye ateşinin yakıldığı tarihi Alaca Mescid'de kılınacak öğle namazının ardından yine burada açıklanacak olan YTBT Sonuç Bildirisiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi