TÜRKİYE’nin en önemli zeytin üretim bölgesi olan Kuzey Ege Bölgesi'nde, her geçen gün kivi üretimi yaygınlaşıyor. Edremit Körfezi’nde 8-10 yıl önce deneme amaçlı başlatılan üretimden olumlu sonuç alınınca, bölgedeki kivi fidanlarının sayısı her geçen gün artıyor. Zeytinde var yılı ile yok yılı arasında ürün farklılığı olması ve maliyetlerin bir hayli yükselmesi sebebiyle üreticilerin kivi üretimine ilgisi devamlı artıyor.

Hasadı yapılan kiviler anında alıcı buluyor. Zeytine alternatif ürün olan ve daha yüksek gelir sağlayan kivi yetiştiriciliğinin gelişmesi ve daha da yaygınlaşması için bölgede çeşitli çalışmalar da yapılıyor.

Yetkililer, kivi üretiminin yapılabileceği yerlerin iklim şartlarının kışın ılık, yazın da sıcak ve nemli olması gerektiğini söyledi.

Kivilerin yetiştirilebileceği ortamları da şöyle anlattılar: "Açık rüzgâra kapalı, güneş yönünde hafif eğimli, soğuk havanın kolayca akıp gittiği araziler, kivi için en uygun alanlardır. Kivi asmaları, üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır. Asmalar, bölgelere göre değişmekle birlikte nisan başında yapraklanır, mayıs sonunda çiçek açar, hasat da genellikle ekim sonunda yapılır. Kivi, kendi ağırlığını taşıma özelliğinde olmayan bir bitki türüdür; askıya alınması ve desteklenmesi gerekir. Bol saçak kök yaptığı için topraktan çok fazla besin elementi alan bir bitkidir. Bu sebeple dikimden önce yapılan taban gübrelemesiyle verim çağındaki yıllık gübreleme çok önemlidir."

Editör: Haber Merkezi