Atatürk Devlet Hastanesi'nde yapılan 'Balıkesir İli 2012 Yılı Organ Nakli Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı'nda konuşan Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Çınar, Türkiye'de 60 binden fazla hastanın sağlıklarına kavuşabilmek için bir umut ışığı beklediğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Şubesi, Balıkesir ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğüyle Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen, 'Balıkesir İli 2012 Yılı Organ Nakli Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı' dün gerçekleştirildi.

Toplantının açış konuşmasını Bursa BKM Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar yaptı. Türkiye'de 60 binden fazla hastanın organ yetmezliği nedeniyle tedaviye gereksinim duyduğunu ve bu sayının hızla arttığına dikkat çeken Çınar, "Organ nakli son dönem organ yetmezliği tedavileri içinde en yararlısı veya bazı hastalıklar için tek tedavi biçimidir.

"DONÖR SAYISINI ARTTIRACAĞIZ"

Organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi için beyin ölümü bildirim ve kadavra donör sayısının arttırılması öncelikli hedefimizdir. Ülkemizde 2012 yılında kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, ince bağırsak ve pankreas bekleyen 893 hastaya 345 donörden kadavra organ ve doku nakli yapılmıştır. Organ bekleyen hastalara bir umut ışığı olmak için ilimiz Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi ülke genelinde 8 donör sayısı ile 6'ncı sıraya, Balıkesir Devlet Hastanesi 3 donör sayısı ile 36'ncı sıraya, Edremit Devlet Hastanesi de 2 donör sayısı ile 56'ncı sıraya yerleşmiştir.

İlimizde 2012 yılında bin 241 organ bağış kartı doldurulmuş, 32 beyin ölümü gerçekleşmiş ve 13 donör organ nakli bekleyen hastalara umut ışığı olmuştur" dedi.

Ülke genelinde geçen bin 476 beyin ölümü ile 345 donör bildirimi yapıldığına dikkat çeken Çınar, "Bu sayının arttırılmasında ventilatörlü yoğun bakıma sahip hastanelerde görev yapan başhekimlere, organ ve doku nakli koordinatörlerine, acil servis personeline ayrıca beyin ölümü teşhisini koyacak anesteziyoloji ve reanimasyon, nöroloji, beyin cerrahi ve kardiyoloji uzmanlarına önemli görevler düşmektedir. Bu bağlamda bu üstün başarıyı gösteren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

İKİNCİ HAYATA MERHABA

Dr. Yavuz Selim Çınar'ın açıklamalarının ardından organ nakli gerçekleşmiş hastalar Merve Temelli, Özlem Yılmaz, Sebahattin Akküllah katılımcılarla duygu ve düşüncelerini paylaşarak, organ naklinin ardında ikinci bir hayata merhaba dediklerini ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini dile getirdi.

PLAKETLİ TEŞEKKÜR

Toplantıda organ nakli ve organ bağışı konusunda destek veren ve çalışmaları yürüten isimlere teşekkür plaketi verildi. Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Akoğlan'a plaketini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, Balıkesir İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Yılmaz'a plaketini Acıbadem Hastanesi Böbrek Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Oktay, Balıkesir Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Tezcan Sezgin'e plaketini Bursa Adli Tıp Kurum Başkanı Uzm. Dr. Evren Şahin, Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Çetin Duran'a plaketini Organ Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, Bandırma Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Hadi Serdar Yazıcı'ya plaketini Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Alp Akoğlan, Edremit Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mustafa Atahan Gürhan Acar'a plaketini  Balıkesir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz'a verdi. Plaket töreninin ardından yapılan ikinci oturumda uzmanlar organ nakli konusunda konuşma ve sunumları gerçekleştirildi.

> Otağ FIRINCIOĞULLARI

 

Editör: Haber Merkezi