BALIKESİR İl Genel Meclis Başkanı (İGM) Ramazan Bahçavan, Dursunbeyli kerestecilerin en önemli sorunu olan KDV Tevkifatına ilişkin bilgilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini belirterek, Balıkesir'in büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bahçavan, Dursunbey’in Balıkesir’in en büyük yerleşim yeri olacağını, büyükşehirle birlikte basit usul vergi’ye tabii olan esnafın deftere geçme mecburiyetinin 5 yıl ötelendiğini söyledi.
Geçen hafta ilk ilçe ziyaretini Dursunbey'e yapan Vali Ahmet Turhan’ın ilçeye hayran kaldığını belirten Bahçavan, ilk resmi gezisini Dursunbey’e yapan Turhan’a teşekkür etti. Vali’nin gezisinin her anının dolu dolu geçtiğini belirten Bahçavan, Aralık ayında yapılması planlanan Dursunbey Danışma ve Dayanışma Toplantısına Vali Ahmet Turhan’ın da katılacağını söyledi.

KDV TEVKİFATINDA ÇÖZÜME GİDİLİYOR
İl Genel Meclis Başkanı Ramazan Bahçavan, İl Başkanları toplantısında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur ile birlikte özellikle kerestecilikle uğraşan esnafı ilgilendiren KDV Tevkifatı'ndaki sorunun çözülebilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konu hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Bahçavan, Başbakan Erdoğan’ın Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur’a talimat vererek, konuyla ilgili araştırma ve çalışmalar yapılması yönünde talimat verdiğini söyledi.

GELİRLER YÜZDE 100 ARTACAK
Bahçavan, Balıkesir'i de kapsayan büyükşehir yasa tasarısının kanunlaşmasıyla birlikte basit usul esnafın deftere tabi olacağı yönünde yanlış bilgilendirmeler olduğunu kaydederek, bu kanunun zaten var olduğunu ancak büyükşehir yasa tasarısıyla birlikte yeni büyükşehir olacak illerde basit usuldeki esnafın deftere tabii olma şartının 5 yıl ötelendiğini, esnafın tedirgin olmaması gerektiğini söyledi.

ORMAN KÖYLERİNİN HAKLARI SÜRECEK
Ramazan Bahçavan, “Balıkesir ilinin Büyükşehir olması ilimize çok büyük katkı sağlayacak. Gelirler yüzde 100 artacak, mahalleye dönüşen köylerdeki yapılar için yörenin mimari özelliklerine uygun tip projeler yaparak, başvuru sahiplerine ücretsiz olarak verilecek" dedi.
İGM Başkanı Bahçavan, "Geçici ve gönüllü köy koruyucuları görev yapmaya devam edecek. Maden ruhsatlarından alınan harçlar ve idare payına ilişkin gelirler o ilçenin belediyesinin hesabına yatırılacak. A grubu maden ihalelerinden elde edilen gelirler, büyükşehir ve madenin bulunduğu ilçe belediyesi hesabına aktarılacak. İlçe merkezine mahalleleri bağlayan yollar, meydan, bulvar ve caddelerin yapımı büyükşehir belediyesine ait olacak. Amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapmak ve her türlü mabet yapmak, su bedellerini ödemek büyükşehir ile bağlı oldukları belediyeye ait olacak. Belediyeler her türlü beceri kursları açma yetkisine sahip olacak. Toplam 892'i köyü bulunan Balıkesir’in çoğu yerinde orman köylüsü bulunmakta, orman köylüsünün şu ana kadar olan hakları aynen korunacak" diye konuştu.

BALIKESİR’DE EN BÜYÜK DURSUNBEY
İGM Başkanı Ramazan Bahçavan, büyükşehirlerin en büyük gelir kaynağı olan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 6'sı büyükşehir belediyelerine verileceğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu gelen gelirlerin ilçelere dağılımı yüzde 90'lık kısmı nüfusa yüzde 10'luk kısmı ise yüzölçümüne göre yapılacak. Balıkesir büyükşehir olduğunda iki yeni belediye daha kurulacak olup bu belediyeler Karesi ve Altı Eylül adlarını alacak. Karesi Belediyesi 27 mahalle ve 42 köyden 69 mahalleli belediye olacak olup, Altı Eylül Belediyesi ise 13 merkez mahalle ve 81 köyden toplam 94 mahalleli bir belediye olacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı belediyeler arasında en büyük yüzölçümüne sahip olan 111 mahallesiyle Dursunbey olacak." 

Editör: Haber Merkezi