Balıkesir'de tarım ve hayvancılık alanında gelinen noktayı gururla anlatıp moralimize moral kadan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tohumda İsrail'de bağımlı olduğumuza ilişkin söylentiler karşısında net konuştu. Eker, Türkiye'nin İsrail'e sattığı tarım ürününün, aldığının 3-4 katı daha fazla olduğunu belirterek, "Tohumda veya başka bir şeyde İsrail'e asla muhtaç değiliz, mecbur da değiliz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir gazetecinin, Türkiye'nin tarım alanında bazı tohum bitkilerinde İsrail'e bağımlı olduğuna ilişkin spekülasyonları hatırlatması üzerine şunları kaydetti:

"Bu konuya defalarca kez açıklık getirdim. Her nedense her defasında böyle bir soruyla karşılaşıyorum. Şunu bir kez daha söylüyorum. Bizim İsrail'e sattığımız ürünün ve gıdanın miktarı yaklaşık 190 milyon dolar. İsrail'den aldığımız da 30 milyon dolar. Şimdi ben size soruyorum: 190 milyon dolarmı çok, 30 kusür milyon dolar mı çok?

MUHTAÇ DA DEĞİLİ, MECBUR DA..

Bizim hiçbir şekilde bağımlılığımız, bağlılığımız söz konusu değil. Muhtaç asla değiliz. Bir ülkeyle ticaret yaptığınız zaman, sattığınız gibi bir miktarda almanız gerekiyor ki bunun adı ticaret olsun. Dünyada hiçbir şey satmayan ve almayan bir ülke yok. Bizim İsrail'e sattığımız tarım ürünü, aldığımızın 3-4 katı daha fazla. Bunu bu şekilde bilelim. İsrail'e satığımızın içinde de tohum var. Çünkü bu bir piyasa. Biri gidip o tohumu beğeniyor oradan alıyor, diğeri başkasını beğeniyor oradan alıyor. Bu yanlış bir bilgi, gerçek bilgi değil. Bir efsane bu.

DÜNYAYA TOHUM SATIYORUZ

Bilmiyorum belki İsrail bu konuda etkili propaganda yapmış ki bir türlü biz anlata anlata İsrail'in bu propagandasını birtürlü silemedik. İsrail'e hiçbir şekilde bağımlı değiliz. Çok şükür biz geçen yıl dünyaya 90 milyon dolarlık tohum sattık. Türkiye kendi içinde ürettiği tohumları sattı. Yapmayın, böyle birşey yok. Dolayısıyla Türkiye devlet olarak ticaret yapmıyor. Sanayicileri, tüccarları, insanları, ihracatçısı, ithalatcısı yapıyor.

ÖZÜR DİLEYECEKLER

Ama biz İsrali'in yaptığı uygulamaları, Filistinle ilgili tutumu, Türkiye'ye karşı tutumu, uluslararası sularda gemiye saldırması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını katletmesi, şehit etmesi bizim açımızdan İsrail öne sürdüğümüz şartları kabul etmediği sürece, özür dilemediği sürece, tazminat ödemediği sürece biz İsrail ile ilgili aldığımız kararları uygulayacağız. Politikamızın bu olduğunu da vatandaşımıza her fırsatta söylüyoruz. Bunun arkasındayız. Tohumda veya başka birşeyde İsrail'e asla muhtaç değiliz, mecbur değiliz. .''

Editör: Haber Merkezi