"Siyasette başarının en birinci şartı millete hizmet etmek, verdiği sözü yerine getirmek, milletin güvenini kazanmaktır. Ayrıca milletten siyaset vizesi isteyen partinin evveliyatına bakmak da en önemli hususiyetlerdendir."  cümleleriyle başladığı yazısında Nevzat Özpelitoğlu, başlığında kullandığı "cemaziyelevvel" kelimesine ise şu satırlarla açıklık getirdi:

"Nedir Cemaziyelevvel diyenler olabilir? Hemen arz edeyim; geçmiş zamanlarda mahkemelerde bu günkü gibi kayıt sicilleri olmadığı için evraklar çuvallara doldurulup üzerine de hangi aya ait olduğu kırmızı boya ile yazılır ve duvardaki askılara asılırdı. 12 ay sonunda hepsi toplanıp depoya kaldırılırdı.

Günün birinde mahkeme kâtiplerinden biri eskimiş evrak çuvallarından cemaziyelevvel ayına ait bir çuvalı alıp evine götürmüş. Yıkayıp pakladıktan sonra kendine bir iç don diktirmiş. Fakat donu ne kadar yıkadıysa da kırmızı boyalı Cemaziyelevvel yazısını çıkaramamış. Kâtip bir ara mahalle hamamına gittiğinde hamamda iş arkadaşıyla karşılaşır. Ayaküstü sohbetten sonra dönüp kurnalara doğru giderken donundaki cemaziyelevvel yazısı arkadaşının gözüne ilişir ama hiç ses çıkarmaz.

Bizim kâtip zamanla yükselmiş kâtiplikten Müdürlük makamına kadar terfi etmiş ve arkadaşlarına hep tepeden bakmaya, arkadaşlarının onuruyla oynamaya başlamış. Eski katibin ve yeni müdürün hamamda cemaziyelevvel yazılı donunu görmüş olan arkadaşı bu defa dayanamamış ve; ‘’Müdür bey, müdür bey fazla havalanma, ben senin Cemaziyelevvelini bilirim’’ deyivermiş."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi