Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Cem Dinç, il genelindeki 86 oda başkanına Torba Yasa olarak bilinen yeniden yapılandırma kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Müdür Dinç, bütün detayları ile düzenlemeleri anlatırken, oda başkanları düzenlemelerle ilgili merak ettikleri sorulara cevap buldu.

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB)'un girişimleriyle 86 oda başkana bilgilendirme toplantısı yaptı. BESOB toplantı salonunda il genelindeki 86 oda başkanını toplayarak Torba Yasa'da çıkan borçların yeniden yapılandırılması hakkında bilgiler verildi. BESOB Başkanı Mesut Aşanel, oda başkanlarını ilk önce kanunu öğrenmelerini ve sonra da üyelerine anlatmalarını istedi. Yasayı uzun süredir beklediklerini ifade eden Aşanel, uygulamanın ise başladığını hatırlattı.

SGK İl Müdürü Dinç ise cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borçların yeniden düzenlendirilmesini kapsayan bir yasa çıktığını belirterek, kanunun 25 Şubat'ta yürürlüğe girdiği kaydetti. Uzun ve kendi içeriğine yakışan bir kanun olduğu ifadesini kullanan Müdür Dinç, "Her günümüz dolu. Bu kanunu anlatmak için ilçe ilçe dolaşıyoruz ve halkımızdan büyük bir teveccüh gördük. Yoğun bir başvuru var, bu da bizi sevindiriyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar geniş kapsamlı, 80 tane kurumu ilgilendiren, 300 tane alacak kalemini ilgilendiren bir kanun ilk defa oluyor. Bundan halkımızın, esnafımızın, işadamımızın faydalanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Kanunun kamuoyunda bazı yanlış anlaşılmalara neden olduğuna dikkat çeken SGK İl Müdürü Cem Dinç, "Bu bir af değil. Bu borçların yeniden yapılandırılması. Tamamen kendi alacağımızdan feragat ederek, borçlularımızla bir masaya oturuyoruz ve yeniden yapılandırıyoruz. Bu yeniden yapılandırma kanunudur. Yine bu kanunda geriye dönük prim satın alma olayı yoktur. İdari alacaklarda 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan borçları yeniden yapılandırıyoruz. Gecikme zamlarından vazgeçiyoruz. Ana parayı taksitlere bölüyoruz. Ayrıca taksitleri iki ayda bir alıyoruz." diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen SGK İl Müdür Yarımcısı Bekir Çelebioğlu ise SGK'ya borçların yapılandırması kapsamında eski prim borçlarını ödememiş kişilerin de borçlarını ödeyebileceklerini söyledi. Takistlendirmede 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeme seçeneğinin bulunduğunu aktaran Çelebioğlu, " Ancak peşin ödeme daha avantajlı olacak. Peşin ödemede faizlerin hepsi siliniyor. Sadece TEFE-TÜFE faizi ile günümüze getiriliyor. 30 Haziran'a kadar taksitlerin yatırılması gerekiyor. 6 taksitte yüzde 5, 9 taksitte yüzde 7, 12 taksitte yüzde 10, 18 taksitte ise yüzde 15 artı bir faiz uygulanacak." bilgisini verdi.

Editör: Haber Merkezi